Digital Image Masters
23-08-2012, 16:28
Witam wszystkich, mam problem tak duży że aż plomby w zębach mnie bolą. Proszę pomóżcie! Chodzi o pomiar światła ETTL wykonywany przez aparat z zamocowaną lampą (580EX) lub transmiterem (ST-E2) z 2 lampami (580EX)! Ale do rzeczy! W teorii pomiar ETTL to moim zdaniem jeden z najlepiej opracowanych pomiarów "thrue the lens" który może pobić tylko ETTL 2 lecz w praktyce albo ja czegoś nie umiem albo już sam nie wiem! W Canonie 1Ds ustawionym na czułość ISO 50 lub 100 z zamocowaną lampą w pomieszczeniach czy kościołach (wszędzie tam gdzie jest mało światła) nie idzie wykonywać zdjęć! Nie ważne jaki tryb ustawię czy będzie to tryb manualny czy Av czy Tv zawsze pokazuje mi żebym skorygował ustawienia ekspozycji. I nie chodzi tu o jakieś nadzwyczajne czasy zwykła 1/100s lub 1/150 by "zamrozić" poruszających się ludzi by wystarczyła ale nie 1/4s która jest potrzebna by aparat wskazał prawidłowe nastawy naświetlania. Dodam iż obiektyw jaki mam to obiektyw ze stałym światłem f/2.8! Proszę powiedzcie ponieważ nie mogę wykonywać normalnie zdjęć, co mnie strasznie boli i aż cierpię, jak wy to robicie??? Wiem ponieważ próbowałem ustawiać lampy na tryb manualny że nawet na połowie pełnej mocy z ustawieniami ekspozycji 1/200s i f/11 zdjęcie wychodzi prześwietlone (wręcz białe) a po włączeniu w lampie trybu ETTL karze nie ważne w jakim trybie ustawić ekspozycję na coś w okolicy 1/15s i f/2.8 by prawidłowo naświetlić fotografię. Na początku myślałem że to wina synchronizacji na drugą kurtynkę ale niestety nie :( Kombinowałem, myślałem nawet próbowałem przez oddzielny światłomierz ale moje 580EX nie mają gniazda PC więc i tak nic z tego :-( Proszę pomóżcie ponieważ czuję się jak upośledzony z aparatem z włączonym ETTL jak temu zaradzić i dlaczego te moje lampy (wszyscy wiemy lampy używa się gdy jest za mało światła) tylko, niezależnie w jakim trybie z włączonym ETTL potrafią doświetlać zdjęcia na tak ekstremalnych warunkach jak 1/5s i f/2.8 choć zapas mocy mają PRZEOGROMNY!!! Czy ja muszę zmienić sprzęt by wykonać zdjęcie w kościele czy domu z zamocowaną lampą???
Jeszcze raz proszę o pomoc i pozdrawiam,
Digital Image Masters
Jeszcze raz proszę o pomoc i pozdrawiam,
Digital Image Masters