Zobacz pełną wersję : Drukarka do zdjęć z CISS
Chce kupić drukarkę do zdjęć (a4 wystarczy) z systemem zasilania CISS.
Po przejrzeniu opinii na forach doszedłem do wniosku ze najlepsza dla mnie:
OKAZJA !! NOWY EPSON P50+CISS+600ml TUSZU INK MATE (2552089290) - Allegro.pl - Wi (http://allegro.pl/okazja-nowy-epson-p50-ciss-600ml-tuszu-ink-mate-i2552089290.html)
Jedyna wątpliwość to tusze.
Czy ktoś drukował na takich tuszach ?
Czy po skalibrowaniu jest duża różnica miedzy tymi a Lysonem.
michalab
23-08-2012, 11:40
Chyba mam ten sam zestaw (choć kupowany w innym miejscu - też w Warszawie, ale pod Poniatoszczakiem)
Po oprofilowaniu ten zestaw daje radę jeśli chodzi o odwzorowanie zaraz po wydruku, problem że przy pewnym rodzaju oświetlenia (nie wiem jakim) wydruki szybko bledną. Te które powiesiłem sobie w pracy wyblakły bardzo szybko (po 3 miesiącach chyba) i nierównomiernie (w sensie różne kolory w różnym stopniu) więc nie nadają się do oglądania, natomiast te które wiszą u mnie w domu po ponad roku nadal daje się oglądać, choć jak położysz obok nowego wydruku to różnicę (w jasności, w barwie jest znacznie mniejsza) zauważysz bez problemu.
Ostatnio czytałem, że wypuścili fabryczną wersję tego epsona z ciss, może za sam ciss fabryczny nie warto przepłacać, ale mieli też wypuścić oryginalny tusz w buteleczkach, więc pewnie można z tych butelek przelać do nie fabrycznego ciss. Opcja chyba tańsza od Lysona, a na wydruki z oryginalnych tuszy narzekać nie mogę. Oprofilować trzeba oczywiście i tak.
Mr_Black
23-08-2012, 11:45
Mam podobny zestaw od roku (z tym że sprzedający to TrigonInk) i jestem bardzo zadowolony. Nie używałem lysona więc nie wiem czy jest różnica. Drukarki nie kalibrowałem i bez tego też efekt jest zadowalający. Ostatnio zamówiłem kolejne 1,5 litra tuszu, dolałem i wszystko ładnie śmiga. Raz na miesiąc konieczne jest przeprowadzanie procedury czyszczenia głowicy.
Czy przy podłączanym ciss górna klapa cały czas ... nawet gdy drukarka jest wyłączona musi być otwarta ??
Zastanawia mnie jak rozwiązano problem wejścia "rurek" z tuszem do środka drukarki.
Mr_Black
27-08-2012, 10:46
Nic nie jest otwarte, da się oszukać czujnik, przy zakupie dostaniesz instrukcję.
michalab
27-08-2012, 11:34
Czy przy podłączanym ciss górna klapa cały czas ... nawet gdy drukarka jest wyłączona musi być otwarta ??
Zastanawia mnie jak rozwiązano problem wejścia "rurek" z tuszem do środka drukarki.
Otwarta nie, ale jest uchylona, przynajmniej w moim ciss. Rurki są dosyć cienkie i położone obok siebie, klapa z prawej strony nie domyka się na jakieś 2-3mm, a z lewej musi być domknięta bo tam jest czujnik otwarcia klapy - jak wykryje otwartą klapę, to drukarka przestaje pracować. W moim systemie nie trzeba modyfikować drukarki po włożeniu normalnych kartridży jest jak było wcześniej.
Czy to normalne ze górna klapa przy drukowaniu czasami podskakuje?
Ogólnie z cissem drukowanie jest dosyć głośne czy tylko ja tak mam?
michalab
11-09-2012, 20:41
Czy to normalne ze górna klapa przy drukowaniu czasami podskakuje?
Chyba tak, u mnie w każdym razie też tak jest, leży na niej książka, żeby nie podskakiwałą
Ogólnie z cissem drukowanie jest dosyć głośne czy tylko ja tak mam?
Ja nie zauważyłem różnicy, ale bez Ciss praktycznie nie drukowałem.
A na czym polega ta głośność? Drukowanie atramentową zawsze jest głośniejsze bo głowica jednak lata i generuje głos, do tego rolki pchające papier. Ja mam L800 czyli "wbudowany" CISS i ogólnie drukowanie ciche nie jest ale głośne raczej też nie.