PDA

Zobacz pełną wersję : Drukarka do zdjęć z CISS

ukasus
23-08-2012, 10:00
Chce kupić drukarkę do zdjęć (a4 wystarczy) z systemem zasilania CISS.
Po przejrzeniu opinii na forach doszedłem do wniosku ze najlepsza dla mnie:
OKAZJA !! NOWY EPSON P50+CISS+600ml TUSZU INK MATE (2552089290) - Allegro.pl - Wi (http://allegro.pl/okazja-nowy-epson-p50-ciss-600ml-tuszu-ink-mate-i2552089290.html)
Jedyna wątpliwość to tusze.
Czy ktoś drukował na takich tuszach ?
Czy po skalibrowaniu jest duża różnica miedzy tymi a Lysonem.

michalab
23-08-2012, 11:40
Chyba mam ten sam zestaw (choć kupowany w innym miejscu - też w Warszawie, ale pod Poniatoszczakiem)
Po oprofilowaniu ten zestaw daje radę jeśli chodzi o odwzorowanie zaraz po wydruku, problem że przy pewnym rodzaju oświetlenia (nie wiem jakim) wydruki szybko bledną. Te które powiesiłem sobie w pracy wyblakły bardzo szybko (po 3 miesiącach chyba) i nierównomiernie (w sensie różne kolory w różnym stopniu) więc nie nadają się do oglądania, natomiast te które wiszą u mnie w domu po ponad roku nadal daje się oglądać, choć jak położysz obok nowego wydruku to różnicę (w jasności, w barwie jest znacznie mniejsza) zauważysz bez problemu.

Ostatnio czytałem, że wypuścili fabryczną wersję tego epsona z ciss, może za sam ciss fabryczny nie warto przepłacać, ale mieli też wypuścić oryginalny tusz w buteleczkach, więc pewnie można z tych butelek przelać do nie fabrycznego ciss. Opcja chyba tańsza od Lysona, a na wydruki z oryginalnych tuszy narzekać nie mogę. Oprofilować trzeba oczywiście i tak.

Mr_Black
23-08-2012, 11:45
Mam podobny zestaw od roku (z tym że sprzedający to TrigonInk) i jestem bardzo zadowolony. Nie używałem lysona więc nie wiem czy jest różnica. Drukarki nie kalibrowałem i bez tego też efekt jest zadowalający. Ostatnio zamówiłem kolejne 1,5 litra tuszu, dolałem i wszystko ładnie śmiga. Raz na miesiąc konieczne jest przeprowadzanie procedury czyszczenia głowicy.

ukasus
27-08-2012, 09:42
Czy przy podłączanym ciss górna klapa cały czas ... nawet gdy drukarka jest wyłączona musi być otwarta ??
Zastanawia mnie jak rozwiązano problem wejścia "rurek" z tuszem do środka drukarki.

Mr_Black
27-08-2012, 10:46
Nic nie jest otwarte, da się oszukać czujnik, przy zakupie dostaniesz instrukcję.

michalab
27-08-2012, 11:34
Czy przy podłączanym ciss górna klapa cały czas ... nawet gdy drukarka jest wyłączona musi być otwarta ??
Zastanawia mnie jak rozwiązano problem wejścia "rurek" z tuszem do środka drukarki.
Otwarta nie, ale jest uchylona, przynajmniej w moim ciss. Rurki są dosyć cienkie i położone obok siebie, klapa z prawej strony nie domyka się na jakieś 2-3mm, a z lewej musi być domknięta bo tam jest czujnik otwarcia klapy - jak wykryje otwartą klapę, to drukarka przestaje pracować. W moim systemie nie trzeba modyfikować drukarki po włożeniu normalnych kartridży jest jak było wcześniej.

ukasus
11-09-2012, 18:01
Czy to normalne ze górna klapa przy drukowaniu czasami podskakuje?
Ogólnie z cissem drukowanie jest dosyć głośne czy tylko ja tak mam?

michalab
11-09-2012, 20:41
Czy to normalne ze górna klapa przy drukowaniu czasami podskakuje?
Chyba tak, u mnie w każdym razie też tak jest, leży na niej książka, żeby nie podskakiwałą

Ogólnie z cissem drukowanie jest dosyć głośne czy tylko ja tak mam?
Ja nie zauważyłem różnicy, ale bez Ciss praktycznie nie drukowałem.

tomkod
11-09-2012, 21:11
A na czym polega ta głośność? Drukowanie atramentową zawsze jest głośniejsze bo głowica jednak lata i generuje głos, do tego rolki pchające papier. Ja mam L800 czyli "wbudowany" CISS i ogólnie drukowanie ciche nie jest ale głośne raczej też nie.