PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 5D mkI, luźne mocowanie paska od strony spustu

robot
21-08-2012, 08:41
Witajcie drodzy forumowicze, chciałbym się przywitać i dołączyć do grupy posiadaczy sprzętu marki Canon :-) Zakupiłem używanego 5D i wszystko jest z nim w porządku ale dręczy mnie jedna rzecz - mocowanie paska od strony spustu rusza się, ciut się wysuwa z body, rusza się w przód i tył, ogólnie jest luźne. Lewe mocowanie siedzi twardo jak w skale, ale to drugie nie daje mi spokoju.

Moje pytanie - czy ten typ tak ma? czy raczej nie jest to normalne?

Pozdrawiam

PioterD
21-08-2012, 09:04
Witajcie drodzy forumowicze, chciałbym się przywitać i dołączyć do grupy posiadaczy sprzętu marki Canon :-) Zakupiłem używanego 5D i wszystko jest z nim w porządku ale dręczy mnie jedna rzecz - mocowanie paska od strony spustu rusza się, ciut się wysuwa z body, rusza się w przód i tył, ogólnie jest luźne. Lewe mocowanie siedzi twardo jak w skale, ale to drugie nie daje mi spokoju.

Moje pytanie - czy ten typ tak ma? czy raczej nie jest to normalne?

Pozdrawiam

Czy to jest normalne to nie wiem, ale mój typ też tak ma :wink: Używam od 3 miesięcy, od miesiąca mam przymocowany hand-strap do tego luźnego mocowania przy spuście i żadnych problemów.

Heilsberg
21-08-2012, 09:12
To raczej normalne nie jest, ale nie oznacza, że nie da się z tym żyć.

komarsnk
21-08-2012, 11:06
To raczej normalne nie jest, ale nie oznacza, że nie da się z tym żyć.

Tiaa - dopóki się nie oderwie - wtedy nie wiem jak bym z tym żył wiedząc, że gdybym oddał go do naprawy to dziś miałbym sprawny aparat :/
Ja osobiście bym nie ryzykował tylko oddałbym do serwisu bo w razie oderwania paska byłaby to jedna z głupszych przyczyn utraty sprzętu...

kerami82
21-08-2012, 12:36
Miałem do czynienia z kilkoma 5d i nigdy nie spotkałem się z luźnym mocowaniem. Tak z ciekawości..jaki przebieg ma aparat?

ANDRZEJ M.
21-08-2012, 13:02
U mnie też nie występuje, czwarty rok użytkowania.

robot
21-08-2012, 13:22
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, chciałem wiedzieć jak u innych zachowuje się to mocowanie i widzę, że różnie :-) Sprawdzałem ten zaczep metodą ciągnij na chama i trzyma dosyć mocno, tyle że się rusza w górę i w dół - nie wiem jak jest ten uchwyt zamocowany ale zgaduję, że poluzowała się jakaś śrubka ;-)

Tak z ciekawości..jaki przebieg ma aparat?
Niestety nie wiem, może oddam aparat do serwisu żeby mi to sprawdzili przy okazji też poprawią to mocowanie? wysłałem maila do CSI, może mi odpowiedzą :-)

robot
21-08-2012, 13:55
przy okazji też poprawią to mocowanie? wysłałem maila do CSI, może mi odpowiedzą :-)
Dostałem standardową odpowiedź, muszę przynieść aparat do wyceny. Zaniosę w wolnej chwili i dam znać jak się sprawa rozwinie. Pozdrawiam

robot
27-08-2012, 15:02
Na plus czas obsługi, oddałem dzisiaj o 9 rano, a o 14 było gotowe. Minus niestety cena, 165zł za dokręcenie śrubki to trochę przesada, liczyłem na max 100zł :(

Tak z ciekawości..jaki przebieg ma aparat?
25tys z hakiem

Merde
27-08-2012, 15:11
Na plus czas obsługi, oddałem dzisiaj o 9 rano, a o 14 było gotowe. Minus niestety cena, 165zł za dokręcenie śrubki to trochę przesada, liczyłem na max 100zł :(

Jakby ta śrubka była na wierzchu, to byś to sobie sam mógł zrobić.
W tym przypadku to nie jest tylko dokręcenie śrubki, bo dobranie się do niej wiąże się ze demontażem i ponownym nałożeniem oklein.

becekpl
27-08-2012, 15:18
nie tu,przepraszam

robot
27-08-2012, 15:22
Jakby ta śrubka była na wierzchu, to byś to sobie sam mógł zrobić.
W tym przypadku to nie jest tylko dokręcenie śrubki, bo dobranie się do niej wiąże się ze demontażem i ponownym nałożeniem oklein.
Pogodziłem się z tym, wolę zapłacić 165zł niż żeby mi miało spaść z szyi 5tys zł ;-)