Zobacz pełną wersję : Brak AF, podglądu przesłony i Err 01 - otwarcie 5D Mark II
Witam, mam taką sytuację - po małym upadku przestał działać mi AF, tzn. na ręcznym potwierdza ostrość, ale na auto nie kręci silnikiem. Dodatkowo nie mam podglądu przesłony i przy próbie zrobienia zdjęcia powyżej 4.0 (mam 24-105L) wyświetla Err 01. Żadnych innych dolegliwości. Obiektyw sprawny, bo sprawdzałem z innym korpusem.
Jakie są mniej więcej widełki naprawy powyższych objawów? Możliwe żeby tylko coś się w środku odpięło, czy grubsza sprawa? Wiem, że to nie forum wróżek, ale może po objawach można coś wstępnie ocenić ;-)
Czy dobrze widzę na schematach, że aby otworzyć korpus muszę zerwać gumy? ;-)
Od kilku dni mam bardzo podobny problem: mój C24-105 podpięty do 60D na najmniejszych ogniskowych 24-26 czasami (nie zawsze !!) nie chce złapać ostrości, kręci w tą i z powrotem, warkocze, obraz w wizjerze podskakuje, a później z reguły wyskakuje mi błąd Err01. Pojawia się wówczas na wyświetlaczu komunikat, "Błędny transfer sygnałów obiektyw - aparat. Wyczyść styki na obiektywie i aparacie". Sprzęt ma jednak dopiero kilka miesięcy, bardzo o niego dbam, wszystko jest czyste, a może tak mi się wydaje ... Jak zwiększę ogniskową, problem znika. Dodatkowo, jak położę zestaw np. na stole, wydaje on z siebie co kilka chwil małe warknięcie.
Dodam jeszcze, że z innymi obiektywami nie mam żadnych problemów, podejrzewam więc, że body jest ok, a "coś" dziejej się z obiektywem.
Jeżeli macie jakieś pomysły, help please, bo mnie krew zalewa ...
Najprawdopodobniej doszło do uszkodzenia przysłony lub stabilizatora w obiektywie i stąd ta informacja o err01. Dokładnie jednak moglibyśmy powiedzieć coś po dokładnym sprawdzeniu sprzętu w serwisie. W przypadku sprzętu po upadku najlepiej dostarczyć cały zestaw w celu dokładnych oględzin.
rozumiem, że to odpowiedź na post Arniego?
Nie tylko dla Arniego. Chyba, że aparat z innymi obiektywami również pokazuje err01.
Najlepiej jest dostarczyć cały zestaw do sprawdzenia.
Tak, z innymi obiektywami też pokazywał błąd, a mój obiektyw ze sprawnymi korpusami działa bez zająknięcia. Od zeszłego piątku siedzi w serwisie ;) Dzięki i pozdrawiam.
Naprawiony. 369zł + transport ("połączenie między aparatem a obiektywem" cokolwiek to było ;)). Dzięki! :)