Zobacz pełną wersję : Zastosowanie 50mm w reporterce
Fotograf1995
20-08-2012, 19:50
Mam akurat trochę wolnej gotówki i pomyślałem, że może kupię sobie C 50mm f/1.8. Zajmuję się reporterką. Zastanawiam się czy ma sens kupowanie takiego obiektywu. Czy nie jest za wąski ? Mówimy o matrycy APS-C.
Do reportażu (dla koniecznej szybkości reakcji) klasycznie stosuje się właśnie obiektywy zmiennoogniskowe, w średnim zakresie ogniskowych.
Do reportażu (dla koniecznej szybkości reakcji) klasycznie stosuje się właśnie obiektywy zmiennoogniskowe, w średnim zakresie ogniskowych.
Gdzieś Ty takie mądrości wyczytał?
50mm na cropie będzie za wąsko, możesz wyskrobać trochę więcej kasy niż 450zł?
czy ma sens kupowanie takiego obiektywunie, nie ma
Czyli ja to jakiś dziwny jestem bo robię stałkami i właśnie jedna z nich to 50mm :) Ostatnia sobotnia impreza Kawalerzystów także robiona 50tką
Pięćdziesiątka na cropie jest zbyt wąska do reporterki. U mnie najlepiej sprawdza się do tego 17-40L, tyle że to inna para kaloszy...
krolewicz
20-08-2012, 22:01
przecież reporterka to nie tylko szeroki kąt, nie wszystko da się zrobić na szeroko i vice versa
jakie masz pozostałe szkła? widzę, że szukasz 50mm mk1 - moim zdaniem nie warto -kup sobie mk1 za 300zł
50tke warto mieć, zwłaszcza przy jej śmiesznej cenie
Czyli ja to jakiś dziwny jestem bo robię stałkami i właśnie jedna z nich to 50mm :) Ostatnia sobotnia impreza Kawalerzystów także robiona 50tką
Ale ty chyba robisz na FF a nie na cropie, przypnij do 5D np 85mm i daj znać czy się sprawdza w repo :)
50 jest okej, ale na cropie raczej nie jako podstawowy obiektyw a jako uzupełnienie. Jakie masz obecnie obiektywy? jeśli kita to przejrzyj swoje zdjęcia i sam sprawdź w danych EXIF jakich ogniskowych używasz najczęściej i takiego szkiełka szukaj.
rafal1980
21-08-2012, 05:44
C 50mm 1.8 - raz, że za wąsko - dwa, że o kant d*upy AF
Ale ty chyba robisz na FF a nie na cropie, przypnij do 5D np 85mm i daj znać czy się sprawdza w repo :)
50 jest okej, ale na cropie raczej nie jako podstawowy obiektyw a jako uzupełnienie. Jakie masz obecnie obiektywy? jeśli kita to przejrzyj swoje zdjęcia i sam sprawdź w danych EXIF jakich ogniskowych używasz najczęściej i takiego szkiełka szukaj.
85tki nie mam a daję rade repo robić 135tką więc jak widać można :D 50tkę mam na bliskie plany, bo lubię wejść i poczuć repo
Gdzieś Ty takie mądrości wyczytał?
pewnie z doswiadczenia.. no chyba nie powiesz mi, ze stalki to obiektywy dedykowane do repo?
pewnie z doswiadczenia.. no chyba nie powiesz mi, ze stalki to obiektywy dedykowane do repo?
A gdzie zostało napisane, że nimi nie można robić repo ? Wolisz zoomy to nimi rób, ja nie mam problemu ze stałkami w repo, więc pozwól niech każdy sam zadecyduje jakiego słoika używać :)
PS - schematy utarte na tym forum na jakąś książkę się nadają :D
Heilsberg
21-08-2012, 11:10
Tyle można znaleźć rodzajów reportażu, że chyba każdy sprzęt znajdzie zastosowanie w reporterce. Na przykład reportaż z pokazów lotniczych wymaga zdecydowanie innego sprzętu niż reportaż z zejścia na dno dwukilometrowej jaskinii.
Fotograf1995
21-08-2012, 15:48
Mam 17-50 Tamrona. 50-tkę kupię. Dziwią mnie, niektóre wypowiedzi na naszym forum.
krolewicz
21-08-2012, 16:09
jak masz w miarę ostrego tampona to ja bym sobie akurat 50mm odpuścił
ani af jakiś super, obrazek od 1.8 jaj nie urywa, przydaje się przymykać
Fotograf1995
21-08-2012, 16:21
Wydaje mi się, że szkło z jasnością na poziomie 1.8 i tak się przyda, a kasa też nie jest jakaś wielka ;)
Jak masz już Tamrona to tania 50 jako uzupełnienie będzie ok
że szkło z jasnością na poziomie 1.8 i tak się przydata jasność tylko się nadaje do robienia portretów przy dobrym świetle, gdy brak światła ten plastyk się gubi
Nie wszystkie reportaże się robi w ciemnej piwnicy
jacek_73
21-08-2012, 18:55
Fotoreportaż (http://pl.wikipedia.org/wiki/Fotoreporta%C5%BC)
Z doświadczenia powiem że 50mm nawet 1,2L to kijowa jak dla mnie ogniskowa na APS-C. Jak masz troszkę wiecej to za ok 800 zł kupisz używanego 35/2 co jest odpowiednią "50" ff. W pełni szczęścia ogarniesz reportaż jak i portret 35 i 85 mm na aps-c
Pozdrawiam
Cytat Zamieszczone przez kaindox Zobacz posta
Fotoreportaż
PO raz kolejny nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi:roll:
michalab
22-08-2012, 08:30
Ja reportaż na FF robię 17-35 + 85, a na aps-c miałem 10-22 + 50 więc ogniskową jak najbardziej polecam. A jeśli chodzi o konkretny model to trzeba mieć świadomość, że jeśli to co fotografujesz jest dynamiczne, a nie statyczne to 50f1.8 będzie się gubić.