Zobacz pełną wersję : Canon 1Dx vs 5D MKIII
Witajcie,
mam do Was pytanie odnosnie wyboru body jak w temacie. Zdaje sobie sprawe z faktu, iz odpowiedz klaruje sie sama w stylu "jakbym mial kase, to tylko nowa jedynka" ale... no wlasnie. Chcialbym troszke namieszac, bo roznica nie jest az tak jednoznaczna 8-)
Jak wiemy jedynki, to troszke inna filozofia (klawiszologia, jakosc obrazu, tonalnosc, szumy, wytrzymalosc etc.), jednak w tym wypadku ta jedynka nie do konca bezposrednio "miazdzy" piatke.
AF 5D III- podobno ten sam, co w X.
Uszczelnienia do piatki dodano a i budowa jest solidna.
Nowa piatka ma rowniez 2 razy wiecej klatek na sekunde niz starszy model a to juz wielu wystarczy w 100%.
Czyszczenie matrycy - to samo.
Mikroregulacja i tu i tu.
ISO - rowniez.
I co najwazniejsze - nowa piatka produkuje zdjecia o wiekszej rozdzielczosci, co wbrew pozorom do zdjec studyjnych (i nie tylko) czesciej bedzie wykorzystywane na plus.
Jesli nie szybkostrzelnosc i wieksza zywotnosc migawki sa tym glownym powodem, dla ktorego wybralibysmy jedynke, to cala reszta jest praktycznie identyczna (wg. specyfikacji oczywiscie) a do tego mniej megapixeli w jedynce.
Pozostaje kwestia ceny - roznica ok. 13.000pln - czy warto?
Co Wy sadzicie na ten temat - chetnie poznam Wasze zdania i opinie 8-)
Pozdrawiam
pikczer
Zalety 1D wg moich doświadczeń:
- niezastąpiony tam gdzie się kurzy (szutrowe rajdy)
- większa liczba klatek przydaje się przy szybkich sportach (narciarstwo, kolarstwo)
- lepszy wyważenie w dłoni (łatwiej się panoramuje)
- efekt "szacun" na otoczeniu. Każdy wie żeś fotoreporter, a nie fotopstryk. Po połączeniu z białą grubą lufą L nie jest wymagana kamizelka foto
- przydatny w drobnych pracach domowych. Można powbijać gwoździe gdy zawieruszy się młotek
To co napisales, to nic nowego - lacznie z zartem do wbijania gwozdzi i szacunem.
Piatka, rowniez jest uszczelniona a do wywazenia lepszego piatki wystarczy podpiac grip.
Co do klatek, to coz... - niewielu 6kl/s bedzie za malo.
AF 5D III- podobno ten sam, co w X.
takie same sa tylko czujniki pomiarowe
Nowa piatka ma rowniez 2 razy wiecej klatek na sekunde niz starszy model a to juz wielu wystarczy w 100%.
nowa piatka bardzo szybko sie zapycha, tutaj 1DX mial by kolosalna przewage nie mowiac juz o fps
Pozostaje kwestia ceny - roznica ok. 13.000pln - czy warto?
znaczna czesc osob na forum (zwlaszcza ci ktorzy 5D3 widzieli tylko na obrazkach w internecie) twierdzi ze 5D3 nie jest wart tej ceny, wiec ciekawe co powiedza o sprzecie 2x drozszym? ;) ale to "jedynka", to moze lans przycmi cene ;)
moim zdaniem warto i nie warto .. kwestia podliczenia na chlodno plusow dodatnich i plusow ujemnych :mrgreen: ja bym chyba wolal kupic Leica bo 5D3 juz mam ;)
Leica, to zupelnie inny rodzaj fotografii ;-)
Caly czas robie podchody ale zostaje mi albo calkowita wymiana a wtedy zegnajcie sluby i fotoreportaze na zlecenie albo przesiadka z deesow MKIII na 1Dx'a ;-)
Tak na poważnie, to 1D może mieć przewagę jedynie w specyficznych okolicznościach. Na Rajdzie Dakar jednak bardziej ufałbym zagumowanym przyciskom 1D niż pokrętłu 5D. Kurz na takich zawodach potrafi się wedrzeć wszędzie. Jak auto leci ułamek sekundy na hopie to też lepiej mu sieknąć 6 zdjęć niż 3, by potem wybrać to jedno z "decydującym momentem". Dla ślubniaka te auty raczej nie będą miały znaczenia. No chyba, że robi ślub Polki z Beduinem.
mariusz2704
20-08-2012, 12:03
Jak czytałem specyfikacje to jedynka ma 3 procki w tym jeden do obsługi af i pomiaru światła a piątka ma jeden procek do wszystkiego. Jedynka jest lepszym dużo aparatem jestem pewien. Pytanie do czego sprzęt jest potrzebny.
Leica, to zupelnie inny rodzaj fotografii ;-)
Caly czas robie podchody ale zostaje mi albo calkowita wymiana a wtedy zegnajcie sluby i fotoreportaze na zlecenie albo przesiadka z deesow MKIII na 1Dx'a ;-)
nie no, nie mowie o przesiadce z DSLR'a na dalmierza - mowie o wzbogaceniu arsenału zamiast nowej puszki :mrgreen:
nie no, nie mowie o przesiadce z DSLR'a na dalmierza - mowie o wzbogaceniu arsenału zamiast nowej puszki :mrgreen:
Super - to powiesz to jeszcze mojej zonie :mrgreen:
Super - to powiesz to jeszcze mojej zonie :mrgreen:
myslisz ze przejdzie jej przez głowe że taki maly aparat moze tyle kosztowac? jak cos to kup wersje bez kropki, nie pozna :mrgreen:
a tak calkiem serio - jesli posiadasz fundusze bierz 1DX zamiast 5D3 ;)
krolewicz
20-08-2012, 12:16
jak się zastanawiasz po co Ci jedynka, to jej nie kupuj
jakby Ci była potrzebna, to byś nie zadawał takich pytań moim zdaniem
Jak dla mnie, to jesli nie robi sie zdjec reportersko-sportowych to kupno 1DX zamiast 5D3 jest doplaceniem do lansu.
jak się zastanawiasz po co Ci jedynka, to jej nie kupuj
jakby Ci była potrzebna, to byś nie zadawał takich pytań moim zdaniem
Uuuuuu.... no dziekuje Ci za rade. Madrego, to warto posluchac.
Wiesz - chyba niewielu na forum mialo mozliwosc przez kilka lat pstrykac i posiadac jedno i drugie i zupelnym przypadkiem do nich naleze :-) A skoro zadaje takie pytanie (bo technika i technologia caly czas sie zmieniaja i do nizszych modeli dodaja coraz wiecej z wyzszych), to albo odpowiedz jak masz cos konkretnego do powiedzenia, albo pisz juz na PM zeby watku nie zasmiecac - dzieki 8-)
Uuuuuu.... no dziekuje Ci za rade. Madrego, to warto posluchac.
Wiesz - chyba niewielu na forum mialo mozliwosc przez kilka lat pstrykac i posiadac jedno i drugie i zupelnym przypadkiem do nich naleze :-) A skoro zadaje takie pytanie (bo technika i technologia caly czas sie zmieniaja i do nizszych modeli dodaja coraz wiecej z wyzszych), to albo odpowiedz jak masz cos konkretnego do powiedzenia, albo pisz juz na PM zeby watku nie zasmiecac - dzieki 8-)
Tym bardziej, skoro miałeś jedno i drugie i zadajesz takie pytanie tzn. że jedynka Ci nie jest potrzebna.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
krolewicz
20-08-2012, 12:37
no to jak przez kilka lat robiłeś i jednym i drugim i dalej się nie możesz zdecydować, to proponuję rzut monetą :)
a tak na serio, myślę, że jak miałeś 1ds, to piątką się nie zawiedziesz
a jak sport, to wiadomo jakie body :)
Tym bardziej, skoro miałeś jedno i drugie i zadajesz takie pytanie tzn. że jedynka Ci nie jest potrzebna.
O Boziu - to moze inaczej.
Miedzy 5D-5D II i 1Ds MKIII byla i jest znaczna roznica praktycznie we wszystkim na plus dla deesa. Ale chyba zauwazyliscie zmiany jakie wprowadzono do 5D MKIII i to, co tak denerwowalo w poprzednich modelach wydaje sie, ze zlikwidowano wiec nie wiem co dziwi w takim pytaniu???
Jakbym mial wybierac 5D MKII czy 1Ds MKIII albo 1Dx, to bym sie nie zastanawial i wybral jakas jedynke. Ale teraz to zupelnie inna sprawa.
Kolekcjoner
20-08-2012, 13:16
O Boziu - to moze inaczej.
Miedzy 5D-5D II i 1Ds MKIII byla i jest znaczna roznica praktycznie we wszystkim na plus dla deesa. Ale chyba zauwazyliscie zmiany jakie wprowadzono do 5D MKIII i to, co tak denerwowalo w poprzednich modelach wydaje sie, ze zlikwidowano wiec nie wiem co dziwi w takim pytaniu???
Jakbym mial wybierac 5D MKII czy 1Ds MKIII albo 1Dx, to bym sie nie zastanawial i wybral jakas jedynke. Ale teraz to zupelnie inna sprawa.
Dokładnie. 5D mkIII właściwie nie powinien się nazywać 5D żeby nie mylić, bo to inna kategoria sprzętu niż poprzednicy.
Ja rad nie będę udzielał bo wedle mojej wiedzy jesteś na takim etapie że musisz sam wybrać - wręcz korzystanie z cudzych rad może Cię zaprowadzić w ślepą uliczkę.
BTW: macałeś oba? Robiłeś rachunek sumienia czego Ci brak w dotychczasowych body i co zyskasz?
BTW2: tą różnicą rozdzielczości bym się nie podniecał - podejrzewam że w praktyce tego nie odczujesz.
allxages
20-08-2012, 13:23
Miedzy 5D-5D II i 1Ds MKIII byla i jest znaczna roznica praktycznie we wszystkim na plus dla deesa.
Miałem 1DsIII i 1DsII, mam teraz 5DII, żałuję że wcześniej nie kupiłem. W tej chwili jakbym miał kupować to na 100% 5D3 zamiast 1DX, bo sportu nie robię, a już na pewno nie taki który potrzebuje strzelania serią. Oczywiście te wszystkie bajery jak 3 procki to super sprawa, tylko zwyczajnie super na papierze lub w warunkach w których ja nie fotografuję.
Co do żywotności migawki to też nie widzę problemu. PAdnie 5D3 to za zaoszczędzone 13000 kupisz nowe, albo wymienisz migawkę.
Jedyna rzecz, która mnie cholernie w piątkach denerwuje i bardzo bym chciał, żeby tak nie było (i wiem że nigdy to nie nastąpi niestety) to to cholerne kółko od trybów. Nie znoszę dziadostwa i chce z powrotem przyciski. Wiecznie mi się przekręca od noszenia aparatu na ramieniu i 90% trybów nigdy nie użyłem. W jedynce w CF można było sobie programowo ustawić że pod przyciskiem Mode był tylko dostępny tryb np. M i Av. Miód malina! :D
strideer
20-08-2012, 13:29
W Marku III masz pokrętło z przyciskiem w środku, nic się samo nie powinno przekręcić :-)
macałeś oba?
Tak - ale z samego macania, to tylko jedynka :mrgreen:
Brak gripa i to kółko a nie przyciski... :mrgreen: :wink:
Robiłeś rachunek sumienia czego Ci brak w dotychczasowych body i co zyskasz?
Tak. Przede wszystkim wysokiego iso. Wiem, ze i tu i tu jest dostepne, ale nadal widze zdecydowana przewage jedynek na wysokich iso nie mowiac o czyms tak enigmatycznym jak... "plastyka/przejscia tonalne" :roll:
Moze zbyt wymyslam, jednak wg mnie jakosc zdjecia jest ladniejsza/lepsza na jedynce ale o to raczej zapytalbym tych co wiecej sie tym bawili i porownywali choc ich jeszcze wielu nie ma :(
nic się samo nie powinno przekręcić
i się nie przekręca w końcu :)
Serwis Canona proponuje również dodanie blokady kółka do MkII. Wydatek rzędu 160€.
lazy13bones
20-08-2012, 14:01
Moim zdaniem mozesz sprobowac z piatka a jak cos nie zagra, choc nie sadze, to mozesz zawsze ja latwiej sprzedac niz mega droga jedynke, dolozyc i kupic X'a. Jak bardzo zalezy Ci na ergonomi to wez jedynke, ale powiem Ci ze piatka z gripem tez jest super (moge wyslac linka do recenzji gripa na pw) i mniejsza waga bez gripa tez czasem sie przydaje (niedlugo jade do Wloch i biore sama puszke plus 24L). Jak lubisz focic sport to rowniez sie nie zawiedziesz i piatka nie ma jednego procka jak niektorzy twierdza a dwa (digic5+ i dedykowany do AF).
To zeby juz nie bylo niedomowien, to nowa jedynka ma 3 procki (2 x 5+ oraz 4) :wink:
Thomason2005
20-08-2012, 14:22
To zeby juz nie bylo niedomowien, to nowa jedynka ma 3 procki (2 x 5+ oraz 4) :wink:
...i dlatego jest szybszy w serii i łapaniu ostrości, co nie znaczy, że 5DIII źle wypada :). Jeśli do sportu bedziesz 1dx używać, to możesz się poważnie zastanowić na zakupem dwa razy droższej puszki. Do fotografii ślubnej - bym się zastanawiał. No oki...migawka więcej powinna wytrzymać i w ekstremalnych warunkach powinno być lepiej ze względu na nieco lepszą matrycę
allxages
20-08-2012, 14:52
W Marku III masz pokrętło z przyciskiem w środku, nic się samo nie powinno przekręcić :-)
Ojojojoojjooj. Nie wolno takich rzeczy pisać w poniedziałki, bo ja nie lubię poniedziałków i jeszcze skoczę do sklepu i kupię od razu, co by sobie nastrój poprawić :D
Serwis Canona proponuje również dodanie blokady kółka do MkII. Wydatek rzędu 160€.
No to troche lepiej wygląda, ale za pokrętło dać 160 ojro to trochę dużo...
Właściwie zostały mi tylko 2 mocne i 2 lekki eargument za 5D3 w stosunku do 5D2 w takim razie: 60fps/pokrętło i CV+SD/AF.
Pożyjemy zobaczymy. Ale w takim razie 1Dx nie ma w sobie już żadnego wow :)
...i dlatego jest szybszy w serii i łapaniu ostrości, co nie znaczy, że 5DIII źle wypada :). Jeśli do sportu bedziesz 1dx używać, to możesz się poważnie zastanowić na zakupem dwa razy droższej puszki. Do fotografii ślubnej - bym się zastanawiał. No oki...migawka więcej powinna wytrzymać i w ekstremalnych warunkach powinno być lepiej ze względu na nieco lepszą matrycę
Do sportu raczej nie uzywam, dlatego mam dylemat ;-)
A o ekstremalnych warunkach tez raczej nie bedzie mowy i uszelniona piatka mysle, ze da rade :-)
Tu glownie chyba chodzi o hobby i pewnosc tego, ze wszystkie bledy beda wynikac z mojej strony a nie sprzetowej a poniewaz tak udoskonalona piatka daje super rezultaty, to zostaje jeszcze jedno - jakosc finalna zdjec. Kocham przygladac sie pieknym zdjeciom i niestety widze nawet drobne roznice wynikajace z plastyki kazdej fotki... ech... Dlatego tak brakuje mi faktycznych zdjec porownawczych tych 2 body :-(
Ten sam problem jest z deesami+eLki a Leica i szklami M :idea: Tylko w tym wypadku dochodzi jeszcze blokada zlecen bo z Leica sie wielu rzeczy nie obskoczy - to aparat ewidentnie "dla siebie" ;-)
Ale koniec OT nt dalmierzy.
Thomason2005
20-08-2012, 16:43
No i sobie odpowiedziałeś na pytanie. Bierz piątkę. Na pewno nie będziesz rozczarowany.
mariusz2704
20-08-2012, 17:08
i piatka nie ma jednego procka jak niektorzy twierdza a dwa (digic5+ i dedykowany do AF).
O kurczę ! byłem pewien, że ma jeden. Muszę sprawdzić inne źródła :-)
liquidsound
20-08-2012, 17:16
Jeśli bierzesz pod uwagę jedynkę to znaczy, że Cię na nią stać. Odkąd mam jedynkę to przestałem się z aparatem cackać, fajny komfort psychiczny. I mówcie co chcecie, ale różnica w obrazku w starych piątkach i jedynkach jest, z sampli tego nie widać, ale wystarczy poobrabiać trochę rawów. To samo pewnie z nowymi piątkami i jedynkami.
No wlasnie - mysle, ze teraz tez zobacze roznice ale musze wiecej bardziej wiarygodnych fot poogladac bo porobic bedzie ciezko :-(
chrislab
20-08-2012, 18:06
Zapominacie o mniejszych szumach w 1dx....
Nikt nie zapomina, bo o tym wlasnie pisalem, ze jest to jedna z glownych moich przewag jedynki ;-)
liquidsound
20-08-2012, 18:32
Pikczer, bierz jedynkę! :) Każdemu fotografowi coś się od życia należy! :)
Dzieki - powoli sie przekonuje wiec pewnie moj 1Ds Mark III wyladuje w dziale sprzedam a do tej pory chyba juz sie pojawia deixy ;-)
Choc nie ukrywam, iz jeszcze z nowa piatka sie pobawie ;-)
Pikczer, bierz jedynkę! Każdemu fotografowi coś się od życia należy!
Chciałem pisać o bateriach, ładowarce, zasilaczu, shutter-lagu, ethernecie, ale IMHO powyższe kończy dyskusję.
Nie no - nie jest pozamiatane - moze jednak bedzie ktos, kto bawil sie i porownywal oba korpusy i moglby cos napisac 8-)
Różnica pomiędzy serią 5 a serią 1 (mówię to używając do teraz 5d, 5d mkII i 1 dmkIII) jest taka, że piątka - jakakolwiek - po trzech latach wygląda na sprzęt zamęczony, jedynka - dopiero się dotarła :). Po prostu jedynka będzie sprzętem bardziej wytrzymałym w codziennym użytkowaniu - nawet w studio :)
Nie no - nie jest pozamiatane
Ale ja poważnie - różnice w obrazie (pewnie minimalnie) będą na korzyść 1D X.
Przy założeniu, że aparat posłuży Ci (pewnie minimalnie) 4 lata, mamy 52 * 4 = 208 tygodni.
To, przy 13kPLN różnicy, daje ~65zł tygodniowo "podatku od luksusu"! ;)
No tak sobie tego nie przeliczalem - kurcze... ale taniocha :mrgreen:
Kolekcjoner
21-08-2012, 00:40
Prawdziwa okazja :lol:.
liquidsound
21-08-2012, 08:29
Bier tą jedynkę bo masz dylematy większe niż ja w pewnym wątku... :P
tez bym sie nie zastanawial (dysponujac odpowiednia gotowka)
nieznosze kompromisow - nie uznaje ich, chyba ze nie mam innego wyjscia.
pstrykam 5DII bo zwyczajnie mnie nie stac na 5DIII czy tymbardziej 1DX
ale majac 26.000 pln do dyspozycji i zarabiajac na zycie fotografia nawet by mi do glowy nie przyszlo, zeby sobie odzalowac.
to musi byc dopiero komfot psychiczny.. byc w posiadaniu aparatu stworzonego dla reporterow, pozbawionego w zasadzie jakichkolwiek wad i ograniczen.. nic tylko brac ;)
kazdego dnia maksymalny fun z uzytkowania to tez inwestycja warta swojej ceny imho
Wiesz - dostepnosc gotowki to jedno a fakt czy warto ja wydac to drugie ;-)
Jak zamienialem 5D II na 1Ds MKIII nie mialem zadnych watpliwosci co do roznicy miedzy tymi puszkami. Jednak teraz, to troszke inna sprawa. Mocno poprawili piatke, a z jedynki zrobili unowoczesnione 1D MKIV z FF. A cos mi mowi, ze wyjdzie jeszcze body ze zlotym X, ktore bedzie blizej sredniego formatu :idea:
Pytanie czy 1dx czy 5d3 zawsze powinno miec to samo odpowiedź - 1Dx - po prostu , bo jest lepszy i basta. Co z tego że nieznacznie. Dostajesz wszystko na MAX I bez kompromisów
O ile pytającego stać i ma pojęcie po co mu taki aparat :)
Pytanie czy 1dx czy 5d3 zawsze powinno miec to samo odpowiedź - 1Dx - po prostu , bo jest lepszy i basta. Co z tego że nieznacznie. Dostajesz wszystko na MAX I bez kompromisów
O ile pytającego stać i ma pojęcie po co mu taki aparat :)
Jeśli 13kpln nie stanowi istotnej różnicy, to zgoda. Jeśli ktoś jak Pikczer chce racjonalizować podejmowanie decyzji, to sprawa nie jest taka oczywista - inaczej ten wątek nie miałby sensu :wink:
--- Kolejny post ---
cos mi mowi, ze wyjdzie jeszcze body ze zlotym X, ktore bedzie blizej sredniego formatu :idea:
Czytałem spekulacje, że to "pozłacanie" X-a miałoby polegać na dodaniu pikseli, ale żeby mieli powiększyć rozmiar matryc, to czytam po raz pierwszy i szczerze mówiąc jak SF :-)
Rafaelito
21-08-2012, 23:10
Tylko że jak pojawi się "złoty" DX to pewnie u nas będzie kosztować ze 32.999 PLN a wtedy to będzie tyle co trzy 5D3. Swoją drogą, radość z fotografowania i posiadania 1DX bezcenna, za resztę zapłacisz kartą ;)
BartasPL
26-08-2012, 23:38
Mam ten sam dylemat. Rozsądek mówi 5DmkIII.
1D-x?
Minusy:
Waga - ok.200g więcej waży 1D-X. Dodatkowe cieżar przy kilku(nasto) godzinnym czasem używaniu zrobi różnicę. Zwłaszcza w zestawie z lampą czy długim szkłem.
Rozmiar - musiałbym zmienić plecaki i torby. Żadnego wyciągania sprzętu specjalnymi otworami z boku. Żadnej w miare lekkiej lustrzanki bez gripa na szyi czy w torbie. Za to cały 1D :)
Przykuwanie uwagi - najchętniej miałbym aparat bez logo i oznakowania. Nie wiem czy 1DX nie będzie bardziej rzucał się w oczy w biednych dzielnicach.
Brak HDR - szkoda, bo całkiem fajnie te obrazki wyglądają, pewnie nie raz bym używał.
Z pozytywów:
ISO - minimum 2/3 EV przewagi na korzyść 1D-X. Większa natywna wartość 51200. W 5DmkII natywna to 6400 i jest to naprawdę ostatnia użyteczna granica, w 1DX masz do dyspozycji gigantyczne 51200 - a przecież 5DmkII w ISO słaby nie jest.
AF - te same szkła Canona szybciej ostrzą z racji większego napięcia z akumulatora. Dodatkowo iTR AF z funkcją rozpoznawania twarzy. Skoro to seria 1 to to może naprawdę będzie działać :) A jeśli tak...to jak dla mnie rewelacja!
Wizjer - lepszy, większy. Często używasz?
Wybór przypomina rozważanie zasadności wyboru 85L nad 85 1.8. Jakość/cena nie ma tu nic do rzeczy, ale efekt i satysfakcja jest troszkę inna :cool:
Czytałem spekulacje, że to "pozłacanie" X-a miałoby polegać na dodaniu pikseli, ale żeby mieli powiększyć rozmiar matryc, to czytam po raz pierwszy i szczerze mówiąc jak SF :-)
Nigdzie nie pisalem o powiekszaniu matrycy przez Canona, tylko dodaniu tylu megapixeli, ze zblizy sie do sredniego formatu ;-)
O.K. opacznie to zrozumiałem :smile:
Czy decyzja w sprawie zakupu już podjęta :?:
Praktycznie tak - mysle, ze najrozsadniejszym bedzie jednego deesa wymienic na 5D MKIII a drugiego zostawic 8-)
ps
ale jeszcze chwila :mrgreen:
oszczepnik
08-01-2016, 12:50
Witaj temat dawny ale sam mam podobny dylemat. Powiedz kupiłeś 1dx i jeśli tak to czy warto, mam 5 d mk III dzięki zaninfo
Lepiej bylo na priv pisac niz odgrzweac posta z 2012.
oszczepnik
08-01-2016, 14:47
Może ktoś będzie lub mam podobny dylemat, w końcu od tego sa fora
To po co forum?
Temat dla mnie jak najbardziej ciekawy.
Sam śledze ceny 1dx z zainteresowaniem ale czekam cicho na 1dx2 :) Choć nie wiele brakowało a już 1ds3 poszedłby pod młotek i miałbym 1dx ale jeszcze czekam na nową konstrukcje. Jak nie wyskoczą z cena co u canona ostatnio standard to kto wie czy nie warto będzie wyskoczyć z kasy.
oszczepnik
09-01-2016, 11:22
Nie wiem czy warto czekać dx nic nie brakuje, może dołożą pikseli i filmy 4k jak w nikonie d5 ale jak dla mnie to niepotrzebne. Kusi mnie bardzo 1 i sam nie wiem czy warto wydać prawie 14000
oszczepnik
09-01-2016, 11:25
Szczególnie ze za 10500 mam nówkę 5 z oryg gripem dlatego moje rozterki
Też się z tak nie uważam, bo chętnie przeczytam opinię Pikczera.
Sam śledze ceny 1dx z zainteresowaniem
Marv84 nie jesteś sam :)
Też się z tak nie uważam
Jakiś chochlik się tutaj wkradł, miało być oczywiście "Też tak nie uważam" :)
Kolekcjoner
09-01-2016, 14:42
Nie wiem czy warto czekać dx nic nie brakuje, może dołożą pikseli i filmy 4k jak w nikonie d5 ale jak dla mnie to niepotrzebne. Kusi mnie bardzo 1 i sam nie wiem czy warto wydać prawie 14000
Tymi filmami to bym się bardzo nie podniecał, bodaj 3 minuty i nie bardzo jest gdzie i na czym to pokazać.
Ciekawe jak odpowie Canon na nowosci Nikona. 7d2 juz jest zamiecione pod dywan. Niech 5D4 i 1DX2 cos pokaze.
Ciekawi mnie AF nowych puszek. Jesli niewiele zmienili, bedzie im ciezko walczyc o nowych klientow.
Ciekawe jak odpowie Canon na nowosci Nikona. 7d2 juz jest zamiecione pod dywan.
Nikon wygrał pojedynek na specyfikacje, zobaczymy czy jak wejdzie do powszechnego użytku, to przypadkiem czymś nie chlapnie :twisted:
Kolekcjoner
10-01-2016, 00:38
Ciekawe jak odpowie Canon na nowosci Nikona. 7d2 juz jest zamiecione pod dywan. Niech 5D4 i 1DX2 cos pokaze.
Ciekawi mnie AF nowych puszek. Jesli niewiele zmienili, bedzie im ciezko walczyc o nowych klientow.
To jest bez znaczenia. Użytkowo te puszki są już ponad wszelkie rzeczywiste potrzeby. Iso tryliard nie zamieni braku światła bo jak go nie ma to twarze ludzi są szare. Sto tysięcy klatek na sekundę jest też nikomu nie potrzebne, tak samo jak i setki punktów AF, bo i tak tego nie opanujesz.
Moim zdaniem czas takich wyścigów się kończy. Ważniejsze stanie się integracja sprzętu z innymi mediami itd.
A co do nowych klientów. Oni są raczej w salonach ze smartfonami. Rynek pro jest już tak dawno podzielony że tu pierdoły tego nie zmienią. Owszem część pro może się przesiąść na coś mniejszego dochodząc do wniosku że można to samo zrobić bez dźwigania torby eLek.
Iso tryliard nie zamieni braku światła bo jak go nie ma to twarze ludzi są szare
(off-topic) Coś mi się kojarzy, że to ma związek z naszą fizjologią widzenia, w miarę spadku natężenia światła najpierw przestajemy widzieć kolory, a dopiero potem resztę. W takim przypadku może się kiedyś okazać, że nasze oko nie zobaczy kolorów (szare twarze, jak piszesz), ale zdjęcia pokażą w miarę normalne kolory.
...Sto tysięcy klatek na sekundę jest też nikomu nie potrzebne, tak samo jak i setki punktów AF, bo i tak tego nie opanujesz...
Są tacy, którym się to przydaje.
...Sto tysięcy klatek na sekundę jest też nikomu nie potrzebne, tak samo jak i setki punktów AF, bo i tak tego nie opanujesz...
Są tacy, którym się to przydaje.
Problem jednak chyba w tym, że nie jest ich aż tak wielu, a tych co potrzebują i są w stanie za to zapłacić jest jeszcze mniej.
Widze że nie tylko ja waham się wydać zaoszczędzoną kase na jedynke czy piątke choć mam 5d3 i nie powiem żebym byl zadowolony z tej piątki za taką kase za 8tyś byłbym zachwycony a że dałem 12tyś to już liczyłem na coś więcej. Jedynka żadna (miałem kilka) nie zawiodła moich oczekiwań.
Problem jednak chyba w tym, że nie jest ich aż tak wielu, a tych co potrzebują i są w stanie za to zapłacić jest jeszcze mniej.
Zgoda.
krolewicz
10-01-2016, 14:51
Widze że nie tylko ja waham się wydać zaoszczędzoną kase na jedynke czy piątke choć mam 5d3 i nie powiem żebym byl zadowolony z tej piątki za taką kase za 8tyś byłbym zachwycony a że dałem 12tyś to już liczyłem na coś więcej. Jedynka żadna (miałem kilka) nie zawiodła moich oczekiwań.
jaki masz problem z piątką? nie mam doświadczenia z dsami, ale używałem 1dmk2, 3 i 4, pomijając szybkostrzelność, to piątka ma praktycznie wszystko lepsze
w dsie nie ma argumentu szybkostrzelności, a wiec? pytam serio :)
Kolekcjoner
10-01-2016, 15:14
Nie tylko Ty. Ja mam ten problem czy w ogóle kupować kolejne lustro, bo moje to już zabytki. Z Canonem wiąże mnie seria Cinema oraz pewna ilość systemowych szkieł. Kupowanie kolejnego korpusu za grubą kasę zupełnie mi nie leży jak i później noszenie tego wszystkiego. Choć ostatnio coraz więcej robię zdjęć w teatrze i FF by się przydał. Ehhhhhh te dylematy.....
UPDATED - Canon EOS-1D X Mark II images and specification leaked (Dual Pixel, 20MP, 4K@60fps etc) [CW5] - CanonWatch (http://www.canonwatch.com/canon-eos-1d-x-mark-ii-specification-leaked-cw5/)
UPDATED - Canon EOS-1D X Mark II images and specification leaked (Dual Pixel, 20MP, 4K@60fps etc) [CW5] - CanonWatch (http://www.canonwatch.com/canon-eos-1d-x-mark-ii-specification-leaked-cw5/)
Patrząc na to co wypuścił nikon to ta specyfikacja tutaj nie wydaje mi się być prawdziwą...
sebcio80
30-01-2016, 12:28
Patrząc na to co wypuścił nikon to ta specyfikacja tutaj nie wydaje mi się być prawdziwą...
a co takiego zrobił Nikon? W D5 nie ma niczego szczególnego, tylko pierdylion ISO - ale to jak z użytecznością dopiero się dowiemy,
póki co Canon ma więcej wybieralnych punków AF i więcej fps,
zresztą specyfikacja specyfikacją a w takim sprzęcie liczy się pewność i skuteczność, w czasach 1D3 i 1D4 Canon miał lepszy sprzęt na papierze a powoli oddawał rynek pro.
oskarkowy
20-02-2016, 22:03
Ja zrobiłem taką przesiadkę 2 lata temu. Różnic na obrazie w normalnym użytkowaniu nie ma. Gdzieś powyżej 3200 jest lepiej, ale ja nie korzystam z takich czułości, więc nie podejmuję się polemiki.
Główne różnice to praca w trudnych warunkach, w ciemnym pomieszczeniu AF klei się zdecydowanie lepiej niż w 5III. Do tego shutter lag jest minimalny, a to ma znaczenia dla każdego.
1Dx nie ma trybu cichego, to znaczy ma, ale na papierze. 5III pracuje w cichym bardzo dyskretnie, 1ka napieprza jakby spadła klapa w toalecie.
1Dx jest duużo cięższy i to się czuje.
Generalnie płacisz za zaufanie i niezawodność. Za 3K zdjęć na jednej baterii. Za szybkie serie jak potrzebujesz, albo jak chcesz się pokazać przed kolegami. Dźwięk 14 klatek na sekundę jest naprawdę fajny ;)
Niestety 1ka ma też wady. Tak samo jak w innych przy auto iso włączenie lampy powoduje przejście na iso 400 i nie ma jak tego zmienić.
Hej! odkopuję temat, czy ktoś miał w między czasie podobne rozterki wy mógłby się nimi podzielić*?
mój 5d mki ma już ponad 200k przebiegu i po 8 latach domaga się emerytury. Ostatnio miałem przyjemność testować 5d mkIII i było fajnie ale szczerze... wow factora nie było. To czego mi brakuje w 5dmki to praktycznie brak AF i seria. Czy różnica w AF między 5dmkIII a 1dx jest zauważalna ?
dodatkowym problemem jest dostępność 1dx.. to praktycznie były kruk :(
Ostatnio miałem przyjemność testować 5d mkIII i było fajnie ale szczerze... wow factora nie było. To czego mi brakuje w 5dmki to praktycznie brak AF i seria.
:roll: No przecież właśnie zaawansowany AF i całkiem przyzwoita seria to różnica, którą powinieneś zauważyć natychmiast. Do tego dochodzi całkiem użyteczne wysokie ISO (1600-3200) oraz większy DR, który pozwoli na większe korekty w czasie obróbki. Obrazek dostarcza sporo detali co daje większe możliwości kadrowania (cropowania).
Mnóstwo osób przesiadło się z 5D na 5DIII bo różnica jest poważna.
:roll: No przecież właśnie zaawansowany AF i całkiem przyzwoita seria to różnica, którą powinieneś zauważyć natychmiast. Do tego dochodzi całkiem użyteczne wysokie ISO (1600-3200) oraz większy DR, który pozwoli na większe korekty w czasie obróbki. Obrazek dostarcza sporo detali co daje większe możliwości kadrowania (cropowania).
Mnóstwo osób przesiadło się z 5D na 5DIII bo różnica jest poważna.
no i to zauważyłem. Obrazek, dr, kolory w 5d dla mnie są ok. Szukam dobrego af w servo/ISO i w 5d mkIII wiem już jakei są.
Zastanawia mnie jak jedynka ma się do 5d w kontaście AF w trybie servo dla obiektów poruszających chaotycznie w kierunku do/z aparatu- przeczytałem, że szału nie ma.
Ostatecznym pytaniem jest czy 1dx jest warty dopłacenia 4-5 tys za używkę.
robertskc7
03-12-2017, 10:49
Hej! odkopuję temat, czy ktoś miał w między czasie podobne rozterki wy mógłby się nimi podzielić*?
mój 5d mki ma już ponad 200k przebiegu i po 8 latach domaga się emerytury. Ostatnio miałem przyjemność testować 5d mkIII i było fajnie ale szczerze... wow factora nie było. To czego mi brakuje w 5dmki to praktycznie brak AF i seria. Czy różnica w AF między 5dmkIII a 1dx jest zauważalna ?
dodatkowym problemem jest dostępność 1dx.. to praktycznie były kruk
Jak ty przez 8 lat zrobiłeś 200k to po co Ci 1dx ? 1dx to przede wszystkim seria i szybkość reakcji na spust, więc używany tam gdzie robi się 200k w rok max dwa. Różnica w obrazku jest na wyższych ISO ale to chyba wynika z mniejszej ilości MPX. gdybym miął wybierać to kupił bym w cenie używanego 1dxa nowego 5dmkIV i po problemach :)
chrislab
03-12-2017, 23:36
jeżeli chodzi o AF, to w 1Dx jest dużo skuteczniejszy, bez porównania do 5Dmk3 - TO NIE JEST TEN SAM AF jak się niektórym wydaje. Bufor większy i liczba klatek też. Szumy mniejsze. Generalnie do sportu/przyrody 1Dx, do studia 5Dmk3 - ja tak miałem i to się sprawdzało.
chrislab - super, dziękuje, o takie opinie mi chodziło :)
Konrado84
06-12-2017, 00:41
Użytkuję 5D III od 5,5 roku, 1Dx od prawie 2 lat.
Różnica w AF, reakcji na spust jest spora.
AF w 1Dx radzi sobie znacznie lepiej zwłaszcza w słabym oświetleniu czy pracy pod światło, szczególnie w przypadku korzystania z ciągłego AF. Dla mnie w takich warunkach przewaga 1Dx jest największa.
Inny jest też pomiar światła, w "jedynkach" jest pomiar powiązany z z wybranym punktem AF.
Ergonomia jest inna, zdjęcia seryjne lepsza, wiadomo.
W kwestii trwałości przewaga jedynki też jest bezdyskusyjna.
W najbliższym czasie dokupię 2 nowe aparaty, miałem do wyboru 2x 5D mk IV lub dopłacić i brać 5D IV + 1Dx II
"Piątki" są bardzo dobrymi puszkami, lecz po doświadczeniach ze starszym modelem "jedynki" nie mam wątpliwości, że ciężko byłoby teraz zrezygnować z najwyższej serii.
no właśnie tak sądziłem. Konrado84 a napisz mi proszę, czy w dobrym świetle af przy servo gdzie obiekt szybko, chaotycznie przemieszcza się w Twoim kierunku działa lepiej niż w 5d ?
Żałuję, że nie znam nikogo z 1dx w trójmieście, krótki test pewnie wszystko wyjaśniłby
Konrado84
07-12-2017, 00:03
W takim przypadku też jest lepiej z jedynką.
Nie ma aż tak dużej przepaści jak w słabym świetle czy pracy pod światło, ale są różnice na korzyść 1Dx
Ja mieszkam w okolicach Tarnowa więc niestety nie pomogę z porównaniem.
Zapomniałem jeszcze w poprzednim poście: szkła szybciej pracują z 1Dx (AF jest nie tylko celniejszy ale i zazwyczaj ustawia ostrość szybciej).
Marek Kowal
07-12-2017, 14:10
po 14 miesiącach od zmiany z 5D MK III na 1Dx potwierdzam wszystkie powyższe zalety jedynki, na minus w zasadzie dwie rzeczy:
- matryca brudzi się szybciej
- brak cichej migawki
i jedna subiektywna uwaga:
- mz jakość obrazka na najniższym iso jest lepsza w 5D MK III
pozdr,MK.
Mam oba i oprócz braku cichej migawki i wagi to DX wygrywa.
Robię bardzo dużo przyrody (stopka) i ślubów. Na ciemnej sali mimo wagi wybieram DX. O połowę więcej ostrych zdjęć niż z 5D3 to już robi różnicę. AF jest po prostu pewniejszy i szybszy. Ostre zdjęcia w tańcu na all servo to już nie problem. Tam gdzie 5D3 i 1D4 miał problem z powodu mroku, Dx jeszcze sobie radzi.
Nie wiem tylko czy to u mnie tak jest, ale DX z lampą nie doświetla zdjęć i lampę muszę dawać na +1. W tych samych warunkach 5D3 radzi sobie idealnie w punkt.
Kosmo świetne foty!
A czy w waszych jedynkach pojawił sie problem z zasilaniem?
No to chyba mam odpowiedz, musze polować na 1dx, chyba, ze nic nie będzie to 5tka
W mojej jedynce odpukać nie było problemów z zasilaniem (a używam na zmianę 3 baterie)
Rok temu w plenerze przy -12 stopni C miałem dwie zwiechy, ale wyjęcie na chwilę baterii pomogło.
Dzięki SirRoot
Ani w 5D3 ani w 1dx problemów z zasilaniem nigdy nie było
A jak wyglądało by AF 5d mk iv vs 1dx mk i ? Będę nosił się ze zmianą body, i nie wiem co byłoby lepsze, 1dx mk i,czy 5d mk iv.
też nam tym się zastanawiałem, ale stwierdziłem, że to za dużo mieszania jest już.
Swoją drogą, spory rozstrzał cenowy jest, od 9,5 do 15 tys...
czy ktoś się spotkał z tym egzemplarzem? Canon EOS 1Dx (7082925899) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-1dx-i7082925899.html)
Konrado84
10-12-2017, 01:10
A jak wyglądało by AF 5d mk iv vs 1dx mk i ? Będę nosił się ze zmianą body, i nie wiem co byłoby lepsze, 1dx mk i,czy 5d mk iv.
Mam obecnie u siebie 5D III, 5D IV, 1Dx, 1Dx II
W bezpośrednim porównaniu 1Dx i 5D IV jedynka wypada lepiej w kwestii AF (szybszy, pewniejszy, bardziej powtarzalny w trybie pojedynczym; szybkość pewnie z racji baterii stosowanej w jedynkach). AF ciągły (zwłaszcza w słabym świetle czy pod światło) też wypada lepiej w 1Dx (powiedziałbym, że różnica jest wtedy wyraźniejsza).
5D IV natomiast ma "ciekawszy" AF w trybie LV (jest całkiem pewny i bardzo przyjemnie, prosto się go obsługuje dzięki dotykowemu wyświetlaczowi).
5D IV to nowocześniejsza konstrukcja, DR trochę lepszy, trochę nowych funkcji niedostępnych we wcześniejszych modelach (np. dotykowy ekran, wygodny LV, dodatkowy przycisk na korpusie, więcej MPx, nie wiem jak film ale raczej na pewno sporo lepiej)
1Dx to pewniejszy, szybszy, bardziej powtarzalny AF, lepsza budowa, lepsza seria, inna ergonomia, inna gwarancja na migawkę.
Co kto lubi.
Można pokusić się o porównanie motoryzacyjne typu Nowe Audi A6 kontra poprzednia A8 (choć tutaj różnice wynikające z wieku są większe).
Ja wybrałem używane A8, ale głównie dlatego, że na nowe A6 mnie po prostu nie stać.
W bezpośrednim porównaniu 1Dx i 5D IV jedynka wypada lepiej w kwestii AF (szybszy, pewniejszy, bardziej powtarzalny w trybie pojedynczym; szybkość pewnie z racji baterii stosowanej w jedynkach). AF ciągły (zwłaszcza w słabym świetle czy pod światło) też wypada lepiej w 1Dx (powiedziałbym, że różnica jest wtedy wyraźniejsza).
5D IV natomiast ma "ciekawszy" AF w trybie LV (jest całkiem pewny i bardzo przyjemnie, prosto się go obsługuje dzięki dotykowemu wyświetlaczowi).
5D IV to nowocześniejsza konstrukcja, DR trochę lepszy, trochę nowych funkcji niedostępnych we wcześniejszych modelach (np. dotykowy ekran, wygodny LV, dodatkowy przycisk na korpusie, więcej MPx, nie wiem jak film ale raczej na pewno sporo lepiej)
1Dx to pewniejszy, szybszy, bardziej powtarzalny AF, lepsza budowa, lepsza seria, inna ergonomia, inna gwarancja na migawkę.
Co kto lubi.
Można pokusić się o porównanie motoryzacyjne typu Nowe Audi A6 kontra poprzednia A8 (choć tutaj różnice wynikające z wieku są większe).
Ja wybrałem używane A8, ale głównie dlatego, że na nowe A6 mnie po prostu nie stać.
Konrado84 a możesz napisać ile fps robią wszystkie te puszki? Mam na myśli zdjęcia w trybie live view. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji.
Jedyne co udało mi się znaleźć to to że 1dx mk ii robi w trybie live view 16 kl/s.
Dzięki z góry.
robertskc7
10-12-2017, 15:39
Jak Ci zależy na super fpsach, szybkości i pewności Af ( gratis DR rozdzielczość i ostrość ) to może lepiej kupić sobie Sony ?
Jak Ci zależy na super fpsach, szybkości i pewności Af ( gratis DR rozdzielczość i ostrość ) to może lepiej kupić sobie Sony ?
A gdzie ja napisałem że mi zależy?
Oczkuję rzeczowej odpowiedzi. Także proszę osoby nie mające konkretnej informacji o nie zaśmiecanie wątku.
Dziękuje.
Co kto lubi.
Masz może jakieś doświadczenia z SIGMAmi ART i 1DX? W sensie jak ten tandem ze sobą współpracuje, czy są jakieś problemy z ostrzeniem.
Konrado84 a możesz napisać ile fps robią wszystkie te puszki? Mam na myśli zdjęcia w trybie live view. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji.
Jedyne co udało mi się znaleźć to to że 1dx mk ii robi w trybie live view 16 kl/s.
Dzięki z góry.
Continuous shooting: 14 fps JPEG in Live View mode. 12 fps RAW, JPEG, RAW+JPEG.
Źródło: https://en.wikipedia.org/wiki/Canon_EOS-1D_X
Tylko jest pewien problem z fotografowaniem 1DX za pomocą Live View a zobaczysz to sobie na poniższym filmiku gdzie akurat gościu zapuszcza serie:
http://www.youtube.com/watch?v=mcoUdhlcwfY
Konrado84
11-12-2017, 17:31
Nie pamiętam czy kiedykolwiek miałem jakiegokolwiek ARTa w ręce wiec ciężko mi coś powiedzieć.
Nie twierdzę, że to złe szkła czy coś, lecz po negatywnych doświadczeniach znajomych nie zaryzykowałem i odpuściłem jakiekolwiek chęci spróbowania, zakupu itp. więc doświadczeń brak z jakąkolwiek puszką.
Konrado84
11-12-2017, 18:22
Źródło: https://en.wikipedia.org/wiki/Canon_EOS-1D_X
Tylko jest pewien problem z fotografowaniem 1DX za pomocą Live View a zobaczysz to sobie na poniższym filmiku gdzie akurat gościu zapuszcza serie:
http://www.youtube.com/watch?v=mcoUdhlcwfY
Ciężko byłoby mi to zmierzyć dokładnie, ale mkamelg widzę dotarł już do pewnych informacji :)
Masz może jakieś doświadczenia z SIGMAmi ART i 1DX? W sensie jak ten tandem ze sobą współpracuje, czy są jakieś problemy z ostrzeniem.1dx2 z s150-600s/s20 współpracuje ok. Reszta to nie wiem
Ciężko byłoby mi to zmierzyć dokładnie, ale mkamelg widzę dotarł już do pewnych informacji :)
To już też udało mi się znaleźć. A jak to będzie wyglądało w canon 5d mk iv, bliżej mam nadzieje do 1dx mk ii ?
Najciekawsze że napisałem do Canon Polska, to nie wiedzieli ile i kazali mi się skontaktować z działem technicznym, hahaa.
A i jeszcze 1 sprawa. Widzę że podejscie canona nigdy się nie zmieni, i będzie w CH*** leciał wiecznie. Wszystko mający 1dx mk ii nie ma wifi. Nie mam pytań.
A i jeszcze 1 sprawa. Widzę że podejscie canona nigdy się nie zmieni, i będzie w CH*** leciał wiecznie. Wszystko mający 1dx mk ii nie ma wifi. Nie mam pytań.
WiFi pewnie dostanie skoro dostał GPS. To jest kwestia umiejscowienia anteny (stopy metalu nie za bardzo przepuszczaja fale radiowe) oraz kwestii wydajności. Po to ma taki kabel ethernetowy co WIFI żre pod względem wydajności i jakości transmisji na śniadanie... To inne przeznaczenie aparatu oraz inna klientela, Canon zresztą nigdy nie dawał bajerów, których przeznaczenie jest dyskusyjne. Na przystawce z wifi może jeszcze zarobić ;)
1dx to naprawdę nie jest kloc dla każdego, nawet jeśli się ma na niego kasę.
WiFi pewnie dostanie skoro dostał GPS. To jest kwestia umiejscowienia anteny (stopy metalu nie za bardzo przepuszczaja fale radiowe) oraz kwestii wydajności. Po to ma taki kabel ethernetowy co WIFI żre pod względem wydajności i jakości transmisji na śniadanie... To inne przeznaczenie aparatu oraz inna klientela, Canon zresztą nigdy nie dawał bajerów, których przeznaczenie jest dyskusyjne. Na przystawce z wifi może jeszcze zarobić ;)
1dx to naprawdę nie jest kloc dla każdego, nawet jeśli się ma na niego kasę.
No wiem że nie dawał. Nawet AF byl spaprany i dopiero w mk iii jakis sensowny sie pokazał.
Nic. Nie bede wymieniał zatem na razie puchy, tylko gdzieś za pół roku szarpne się na 1dx mk ii
Wszystko mający 1dx mk ii nie ma wifi
seria EOS 1 ma być Heavy-Duty a nie wszystkomająca.
Wifi ma - jako moduł WFT-E8 https://www.canon.pl/for_home/product_finder/cameras/digital_slr/wft-e8/
Ma to sens z powodów regulacji prawnych dotyczących częstotliwości radiowych w różnych krajach.
Rodzaj Wifi dozwolony w Europie może być niedozwolony w Azji więc profesjonaliści zamiast inwestować w siedem puszek podczas wyprawy dookoła świata wystarczy, że zmienią mały moduł.
W Polsce jest WFT-E8B
Można też skorzystać z modułu od WFT-E6 (od 1DX, ale ma mniej funkcji)
seria EOS 1 ma być Heavy-Duty a nie wszystkomająca.
Wifi ma - jako moduł WFT-E8 https://www.canon.pl/for_home/product_finder/cameras/digital_slr/wft-e8/
Ma to sens z powodów regulacji prawnych dotyczących częstotliwości radiowych w różnych krajach.
Rodzaj Wifi dozwolony w Europie może być niedozwolony w Azji więc profesjonaliści zamiast inwestować w siedem puszek podczas wyprawy dookoła świata wystarczy, że zmienią mały moduł.
W Polsce jest WFT-E8B
Można też skorzystać z modułu od WFT-E6 (od 1DX, ale ma mniej funkcji)
Z tym, że o tym braku wifi najczęściej piszą nie ci, którzy zmieniają kontynenty, a ewentualnie przemieszczają się między kościołami i salami weselnymi. Im przecież wyjątkowo mocno jest wifi potrzebne.
Ostatnio przetestowałem taki setup
1DX z modułem WFT-E6B ustawiony na RAW+JPG(small) z transferem mniejszego zdjęcia JPG przez FTP
Smartfon z włączonym trybem "Router WIFI" i appką "FTP Server PRO"
Wglądówki w postaci małych JPG mogłem jeszcze w trakcie koncertu selekcjonować na smartfonie i publikować na FB.
Niedogodnością 1DX jest to, że albo GPS albo WiFi. Można co prawda ustawić w konfiguracji WFT-E6 połączenie z osobnym GPS- nawet z appką na smartfona przez Bluetooth ale to trochę mało ergonomiczne, niepewne i nie ma funkcji kompasu wskazującego kierunek zdjęcia.