PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 50D z Allegro.

kamol3
19-08-2012, 22:46
Znalazłem ciekawą ofertę na allegro dotyczącą Canona 50D (http://allegro.pl/canon-eos-50d-tylko-5469-zdjec-stan-idealny-i2564474140.html). Sprzedawca wydaje się ok. Co sądzicie o tej aukcji? O co zapytać się sprzedawcy?

omaciek
20-08-2012, 02:13
może jakiś link ? :)

YaneC
20-08-2012, 06:29
W zasadzie wszystkie najważniejsze informacje są podane, aparat wygląda na nieużywany, sam sprzedawca ma 100% pozytywów.
Cóż.. jeśli jesteś zainteresowany to... wypada życzyć "udanych strzałów" :p

Adam71
20-08-2012, 08:43
Strasznie drogo! Pamiętaj że już nie ma na niego gwarancji . Ja bym wolał dorzucić kilka setek i kupić nowego 60D. Po pierwsze co nowe to nowe no i masz gwarancje . Jakby cena była ok 2000 zł to byłaby tzw. okazja (jeśli nie ma wad ukrytych).
Zobacz cenę jego zakupu - na fakturze.

becekpl
20-08-2012, 09:01
odpuść sobie za te pieniądze
jak kolega radzi, kup 60 bo to co weźmiesz za tą 50 jak będziesz sprzedawał za 2 lata to ci nawet na waciki nie starczy

YaneC
20-08-2012, 09:51
co weźmiesz za tą 50 jak będziesz sprzedawał za 2 lata

Za 2 lata... to sobie zostawi tą pięćdziesiątkę na backup, albo da żonie do pstrykania. Kto dzisiaj myśli AŻ TAK "do przodu" ?

cohontes
20-08-2012, 09:52
Cena horrendalna... Za tyle teraz powinien być bez żadnego klapnięcia aparat.
Na allegro jest kilka tańszych oferty wydają się w porządku i można się umówić zawsze na oględziny ;)

Merde
20-08-2012, 10:02
Za 2 lata... to sobie zostawi tą pięćdziesiątkę na backup, albo da żonie do pstrykania. Kto dzisiaj myśli AŻ TAK "do przodu" ?

Ale przyznasz, że cena jest wzięta z sufitu (podyktowana zapewne "kultowością" 50D - "kultowość" oczywiście wynika z wprowadzenia 60D ;-)).
Dwuletni aparat z przebiegiem ponad 5k klapnięć gość chce sprzedać o 5 zł taniej niż sam zapłacił... Jakoś to się kłóci z moim pojęciem uczciwej oferty.

Bolek02
20-08-2012, 10:11
Cena rzeczywiście za wysoka, te egz chodzą za max. 2500zl. Jeśli chodzi o sprzęt to nie ma sie do czego przyczepić, bo wyglada jak nowy. Ja osobiście wolałbym jego niż 60D, ale to rzecz gustu.

krolewicz
20-08-2012, 10:12
a kolega słyszał o kursach walut?

ja też kiedyś sprzedałem aparat po roku, z 10 tys. zdjęć przebiegu, drożej niż go kupiłem

taki był wtedy rynek, takie były ceny, a nabywca zadowolony

YaneC
20-08-2012, 10:14
Ale przyznasz, że cena jest wzięta z sufitu (podyktowana zapewne "kultowością" 50D - "kultowość" oczywiście wynika z wprowadzenia 60D ;-)).
Przyznam, TROSZKĘ przegiął, ale... każdy swój "ogonek" ceni, może to "magiczny aparat" ?

Dwuletni aparat z przebiegiem ponad 5k klapnięć gość chce sprzedać o 5 zł taniej niż sam zapłacił... Jakoś to się kłóci z moim pojęciem uczciwej oferty.
Niestety ceny szybują w górę, rok temu ile kosztowało 5DMKII a teraz ile kosztuje ?
Wiem, wiem... 50D to już "antyk" (?) i nie można go porównywać z MKII

Bolek02
20-08-2012, 10:17
Skąd taki pomysł - ja kupiłem nowy nieśmigany 50D w sklepie MM w 2010r za 2560zł :)

- - - Updated - - -

Niestety ceny szybują w górę, rok temu ile kosztowało 5DMKII a teraz ile kosztuje ?
Wiem, wiem... 50D to już "antyk" (?) i nie można go porównywać z MKII

W jakim sensie porównywać ? Nie widzę związku, bo to dwa różne światy :)

kamol3
20-08-2012, 10:19
Wiem że aparat jest drogi. Dokładam z 500 zł i mam body 60D nowe na gwarancji. Ale za te 500 zł mogę mieć np. C 50mm 1.8. Natomiast 60D bardziej kusi tym że jest to nowszy aparat również pod względem technologicznym.

becekpl
20-08-2012, 10:20
Kto dzisiaj myśli AŻ TAK "do przodu" ? np ja
kupowanie starego aparatu za takie pieniądze to prawdziwa okazja-dla sprzedającego rzecz jasna
ale skoro kultowy to brać, lansować się :lol:
za 3 k można mieć 60d na gwarancji, nie wiem nad czym się można zastanawiać:confused:

Merde
20-08-2012, 10:25
Przyznam, TROSZKĘ przegiął, ale... każdy swój "ogonek" ceni, może to "magiczny aparat" ?

Magiczny to on się zrobił po premierze 60D, wcześniej to była puszka z przeładowaną, szumiącą matrycą, nie wnosząca wiele nowego w stosunku do 40D ;-)

YaneC
20-08-2012, 10:49
W jakim sensie porównywać ?

cenowo, zapewne wiesz ile kosztował 5DMKII np. rok temu a ile dzisiaj...
Ktoś kto kupił rok temu i dzisiaj sprzedaje z powiedzmy 5k strzałów weźmie tyle kasy ile dał rok temu.

omaciek
20-08-2012, 18:03
ja miałem 60D i przerzuciłem się na 5D. Ten aparat był świetny i bardzo go polecam, zdjęcia cieszyły oko tak samo filmy. Polecam, a 50D na tej aukcji za drogi jest lepiej dołożyć te 300 zł na 60d

kuczi74
20-08-2012, 18:58
Właściciel tego 50d chyba jeszcze się nie obudził po zakupie :shock:
Fajnie jak się już coś ma, niema parcia i tylko poluję się na okazję. Są szaleńcy którzy chcieliby sprzedać drożej niż kupili (może pozostałość po PRL) i są totalnie nie obyci i sprzedają za bezcen ( może kupili bo to lans mieć taka puchę na klacie i zdjęcia ach ech same się robią ) teraz ciężko nosić i leży. Właśnie tak kupiłem 50d i to była okazja.
Może i ten aparat w super stanie i jak nówka ale za tą cenę nie warto. Warto poczekać na prawdziwą okazję. Ale to moje zdanie.

Bolek02
21-08-2012, 08:30
cenowo, zapewne wiesz ile kosztował 5DMKII np. rok temu a ile dzisiaj...
Ktoś kto kupił rok temu i dzisiaj sprzedaje z powiedzmy 5k strzałów weźmie tyle kasy ile dał rok temu.

Nie bardzo jest sen w tym co piszesz skoro rocznego 5DII można kupić za 5.000zl a nowy kosztuje 7.000zł.
Popatrz na ceny w serwisie aukcyjnym, to się przekonasz.

Wielebny
23-08-2012, 08:34
Sam poszukuje 50D z malutkim przebiegiem i fatycznie ta cena tutaj podana jest z kosmosu. W czerwcu na allegro był 50D z przebiegiem ok 7k i kobicina chciała sprzedać go za jakies 2200 PLN (może 2300). za długo się zastanawiałem i aparat sprzedany w 3 dni.

Dokładnie w poniedziałek ukazała sie aukcja 50D - przebieg 2600 Klapklap + 50 1,8 MK2 + lampa sunpak za 2600 (czy jakos tak). Też sie zastanawiałem i wogole bo po kiego mi ta lampa. Wczoraj 22-08-2012 sprzedany.

Dzisiaj aparat z tego postu jest o 100 PLN tańszy -> Canon EOS 50D tylko 5469 zdj (http://allegro.pl/canon-eos-50d-tylko-5469-zdjec-stan-idealny-i2581454439.html)

YaneC
23-08-2012, 09:44
Wątek można przymknąć - temat nieaktualny, aparat sprzedany. Niedługo po OBNIŻCE musiał czekać ;)))

Jednak można drożej sprzedać niż Wam się wydawało...

Merde
23-08-2012, 10:35
Jednak można drożej sprzedać niż Wam się wydawało...

Oczywiście, że można. Ludzi niezorientowanych jest całkiem sporo, nikt tego nie kwestionował.

Hubi78
23-08-2012, 11:17
Oczywiście, że można. Ludzi niezorientowanych jest całkiem sporo, nikt tego nie kwestionował.

Merde jesteś w błędzie tak samo jak wielu użytkowników. Zadbane 50d z małym przebiegiem kosztuje 2600-2800zł i to jest normalna cena. Owszem zdarzają się tańsze oferty ale nie oszukujmy się są to okazje które szybko schodzą. Przykład sami widzieliście powyżej poszło za 2750zł. Druga sprawa to lepiej dołożyć 200-300 zł i wiedzieć że ma się coś zadbanego ale niektórzy patrzą tylko na cenę. Ktoś wspomniał o cenie 2000 zł za 50d to naprawdę trochę wypowiedz wyrwana z sufitu. Za 2 k to kupić można 50d ale z przebiegiem od 25 tys zrobionych zdjęć w górę
Używane body 50d w super stanie sprzedaje się za większe pieniądze niż można było je kupić NOWE. O ile pamiętam w MM za 2800 można było kupić nowe z oryginał gripem BG-E2N i Torba canona była jeszcze w zestawie.
Body jest warte tyle ile ktoś za nie zapłaci i nie ważne że sprzedający ceni je więcej niż za nie zapłacił.
Jeśli mowa o body 40d to idealne sztuki z małym przebiegiem kosztują 1900zł i się sprzedają za te pieniążki.
Jeśli chodzi o Gwarancje to powiem tak:
Owszem człowiek śpi spokojniej ale to tylko kawałek papieru za który nie każdy chce przepłacać kilka stówek. Za te pieniądze można zabrać żonę czy dziewczynę do porządnej restauracji i jeszcze niekiedy zostanie pare złotych.
Miałem sporo aparatów w ręku i jeszcze nie trafiłem żeby coś się popsuło.

Merde
23-08-2012, 11:37
Merde jesteś w błędzie tak samo jak wielu użytkowników. Zadbane 50d z małym przebiegiem kosztuje 2600-2800zł i to jest normalna cena.

/ciach/

Używane body 50d w super stanie sprzedaje się za większe pieniądze niż można było je kupić NOWE.

Druga część wypowiedzi świadczy dobitnie o tym, że nie jest to normalna cena.
Na mój prosty chłopski rozum ta puszka jest warta cenę używanego (ze zbliżonym przebiegiem) 40D + max 500 zł.
IMHO wołanie za ten korpus powyżej 2200-2300 zł to zniewaga dla kupujących ;-)

PS: ten aparat kosztował nowy 2855 (było widać fakturę). Dwa lata temu, z gwarancją.
Kupienie go teraz bez gwarancji za stówkę mniej to moim zdaniem (eufemistycznie) brak rozwagi. Ale cóż, to przecież nie moje pieniądze...

becekpl
23-08-2012, 11:55
Merde demokracja daje prawo ludziom być idiotami i oni z tego prawa korzystają ;)

jak sprzedawałem rocznego marka II taniej od nowego o 400 zeta to miałem mnóstwo telefonów z propozycjami ale w końcu sprzedałem za moja kwotę
ja osobiście wolałbym te 400 dopłacić do nowego ale co komu....

Bolek02
23-08-2012, 12:45
Tak to już jest, że towar jest wart tyle, ile kupujacy chce za niego zapłacić :) Jedni czekają na okazję, inni są niecierpiwi ............i rzeczywiście nie ma co oceniać innych.

Hubi78
23-08-2012, 12:57
Tylko że w momencie gdy 50d Nowe nie było już w sprzedaży cena używanego znacznie wzrosła. To rynek dyktuje takie ceny i skoro jest popyt,zapotrzebowanie to jest i zbyt. Merde skoro jest okazja zarobić to powiedz mi dlaczego ktoś ma tego nie zrobić.
Nie każdy chce kupować 60d mimo ze jest na gwarancji i jest młodszym aparatem to niestety ale w porównaniu do 50d nie dorasta mu do pięt. 50d cieszył się przed jaki po większym zainteresowaniem. Spotkałem się z wieloma opiniami ludzi którzy twierdzą że 60d to nieudany aparat, nieudana konstrukcja, jego obudowa jest licha itd.....
Osobiście uważam że canon przedwcześnie zakończył produkcje modelu 50d i tylko na tym stracił

becekpl
23-08-2012, 13:02
z wieloma opiniami ludzi którzy twierdzą że 60dtyle tylko,ze te opinie wytraca ważność z data wypuszczenia 70d
i używany kultowy 60 d będzie przekraczał cenę 70;)
za 3 tysie to można kultowy 5d kupić8-)

Hubi78
23-08-2012, 13:06
Ale nie mówimy o 7d poza tym 60d na pewno nie powtórzy 50d więc cena uzywanego nie podskoczy

Merde
23-08-2012, 13:17
Ale nie mówimy o 7d poza tym 60d na pewno nie powtórzy 50d więc cena uzywanego nie podskoczy

Becekpl pisał o 70D, który w końcu wyjdzie jako następca sześćdziesiątki. I z dużym prawdopodobieństwem sytuacja się powtórzy: plastikowa wydmuszka 60D zostanie kultowym korpusem. Czyż nie inaczej było z 50D?
"Nie warto dopłacać do ekranika i mikrokalibracji" to tylko jedna z panujących opinii.

dziobolek
23-08-2012, 13:17
Nie każdy chce kupować 60d mimo ze jest na gwarancji i jest młodszym aparatem to niestety ale w porównaniu do 50d nie dorasta mu do pięt. 50d cieszył się przed jaki po większym zainteresowaniem. Spotkałem się z wieloma opiniami ludzi którzy twierdzą że 60d to nieudany aparat, nieudana konstrukcja, jego obudowa jest licha itd.....
Nie rozumiem po co porównywać dwie zupełnie inne puszki,
przecież 60D to zupełnie NOWA półka produktowa Canona.
Nie należy patrzeć na model 60D "przez pryzmat" puszki 50D.

Osobiście uważam że canon przedwcześnie zakończył produkcje modelu 50d i tylko na tym stracił
Również nie rozumiem, w czym problem...
Naturalny upgrade sprzętu dla posiadacza 50D to 7D, więc...

Po prostu troszeczkę się na półkach namieszało i tyle.
A namieszało oficjalne stwierdzenie przez Canon,
że to właśnie 60D jest oficjalnym następcą 50-ki.

No i niech sobie jest oficjalnym.

Dla mnie naturalnym i nieoficjalnym następcą modelu 50D
wyznaczonym postępem technologicznym i ewolucją jest 7D.

I jeśli rozpatrywać to w takich kategoriach, to okazuje się,
że 60D to bardzo fajna i udana puszka.

Pozdrówka!

YaneC
23-08-2012, 13:51
za 3 tysie to można kultowy 5d kupić8-)
Tyle, że do niektórych zastosowań lepsiejsze jest 50D od 5D (mówimy o MKI) -)

michalab
23-08-2012, 13:56
Raczej dzięki temu więcej zarobił na 7d.

Hubi78
23-08-2012, 16:27
Nie zgadzam się ponieważ na kupno 7d przypadnie powiedzmy jeden Kowalski a na kupno 50d dwóch lub więcej. Wiele osób mając do wyboru 50d, 60d, 7d decyduje sie na te dwa pierwsze ze względu na cenę.
Body 7d samo w sobie jest droższe ale popularność ze względu na cenę już gorzej wypada.

becekpl
23-08-2012, 16:38
Nie zgadzam się ponieważ na kupno 7d przypadnie powiedzmy jeden Kowalski a na kupno 50d dwóch lub więcej. Wiele osób mając do wyboru 50d, 60d, 7d decyduje sie na te dwa pierwsze ze względu na cenę.
Body 7d samo w sobie jest droższe ale popularność ze względu na cenę już gorzej wypada. translator google nie chce tego przetłumaczyć,zatem możesz to napisać po polsku??

michalab
23-08-2012, 16:48
Nie zgadzam się
Twoje prawo

Kolekcjoner
23-08-2012, 17:03

Ja bym uczciwości w to nie pakował ;). Handel jest handel. Skoro można sprzedać coś drożej to się sprzedaje nie widzę w tym nic nieuczciwego.

haze
23-08-2012, 18:01
Nikt nie bierze pod uwagę tego iż ceny absolutnie wszystkiego (no może poza ziemniakami...) poszybowały ostatnio ostro w górę dołożyła się inflacja i cena porównywalna z ceną zakupu 2 lata temu okazuje się wcale nie taka wywindowana. Owszem uważam że to trochę za dużo za 50D z takim przebiegiem - sam kupiłem z podobnym (5800) za 2470zł (licytacja) i jestem bardzo zadowolony. Dla porównania 2 lata temu używkę 50mm f1.8 można było kupić za 250zł, dziś tą samą używkę można spokojnie sprzedać za 350zł;-)

Merde
23-08-2012, 19:38
Ja bym uczciwości w to nie pakował ;). Handel jest handel. Skoro można sprzedać coś drożej to się sprzedaje nie widzę w tym nic nieuczciwego.

"Uczciwa oferta" w sensie cena oddająca rzeczywistą wartość sprzętu (S (http://sjp.pwn.pl/szukaj/uczciwo%C5%9B%C4%87) pkt 3 :mrgreen:)
Oczywiste jest, że nikt nikogo nie zmusza do zakupu.

Kolekcjoner
23-08-2012, 23:29
"Uczciwa oferta" w sensie cena oddająca rzeczywistą wartość sprzętu (S (http://sjp.pwn.pl/szukaj/uczciwo%C5%9B%C4%87) pkt 3 :mrgreen:)

Ale przecież w handlu ta zasada jest bardzo płynna. Oferta to oferta - ktoś może oferować taki sprzęt i za 10 tyś - co w tym jest nieuczciwego? Jeszcze może twierdzić, że dla niego to ukochany aparat i jest wart więcej ale pozbywa się go po kosztach :D. Ot szuka jelenia po prostu :mrgreen:. Cóż handel i bankowość to generalnie dziedziny gdzie kwestia uczciwości jest dość płynna ;).

becekpl
24-08-2012, 09:21
Ot szuka jelenia po prostua u nas jak widać jeleni ci jest dostatek
powinni zmienić nazwę na rykowisko.pl

Hubi78
24-08-2012, 09:48
translator google nie chce tego przetłumaczyć,zatem możesz to napisać po polsku??

Czego nie rozumiesz? Napisane po Polsku nie po Hebrajsku :)

Kolekcjoner
25-08-2012, 02:28
a u nas jak widać jeleni ci jest dostatek
powinni zmienić nazwę na rykowisko.pl

Myślisz że to nasza specjalność - wątpię 8-).

Qba1983
26-08-2012, 16:25
nie wiem o co wam chodzi z tymi cenami... to czy jest sens kupowac taki aparat to inna sprawa, ale cene ksztaltuje rynek i 50d po prostu zdrozalo... jak wiele innych.
niech przykladem bedzie chocby canon 70-200 f4 L w zeszlym roku mozna bylo dostac nowy za 1900zl dzis sprzedaja roczne obiektywy za 1950 i nic w tym dziwnego skoro nowy kosztuje 2600 czy juz nawet 2900. 50D nowego juz nie ma w sprzedazy i dlatego aparat jest warty tyle ile da za niego kupujacy... mowicie ze jelen kupuje 50d za 2800, a ja wam powiem ze jelen sprzedaje go za 2200! tymbardziej jesli takie aukcje koncza sie po parunastu godzinach(o czyms to swiadczy -prawda? wolny rynek panowie -i nijak sie to ma do PRLu jak ktos wczesniej napisal)

cohontes
26-08-2012, 18:05
Tylko potem mowienie, ze obiektyw jest tyle i tyle warty to lekka przesada. A niestety wielu sprzedawcow tak twierdzi. Jesli kupuje cos, to z czasem wartosc nie zwieksza sie lecz maleje ;) sam pamietam jak pare lat temu w domu pojawil sie pierwszy lcd philipsa maly 25-27 cali a kosztowal ponad 7000. Teraz gdy bym go sprzedawal to przeciec nie powiem, ze chce za niego nawet polowe. A niektorzy z cenami za 50d zblizaja sie powoli do cen 60d. Niedawno to samo widzialem w przypadku pentaxa. Nowy K-r chodzi po 1700 a gdzies na allegro dwie generacje starszy k-m z lombardu za 1900 ;)

Niestety ceny wielu rzeczy sa sztucznie podwyzszane, bo kryzys, bo zloty slaby a niedlugo gdyby wszystko mialo wrocic do normalnosci to ceny nie spadna na pewno.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Wielebny
26-08-2012, 18:20
Na razie nie ma co generalizować. W okresie po wakacyjnym ceny powinny spadać. Sprzęt takiego typu przez fotoamatorów zostaje wysprzedawany w okresie październik - grudzień . Następnie od marca do czerwca (średnio) co przekładać się na zwiększoną aktywność i niższe ceny na rynku allegro. Tak działa motoryka ustawiania cen na rynku- każdy kolejny sprzedawca chcąc sprzedać sprzęt obniży nieznacznie cenę a dużo sprzedających doprowadzi do obniżki cen. 50D, 17-40 4L czy 50 1,8 MK1 to obecnie towary deficytowe dlatego ceny są windowane a rynek nie nasycony. Przed wakacjami gdzie ludzie szukali zasobów(kasa) aby mieć na wakacje ceny tego sprzętu były niższe.

Qba1983
26-08-2012, 19:17
Tylko potem mowienie, ze obiektyw jest tyle i tyle warty to lekka przesada. A niestety wielu sprzedawcow tak twierdzi. Jesli kupuje cos, to z czasem wartosc nie zwieksza sie lecz maleje ;) sam pamietam jak pare lat temu w domu pojawil sie pierwszy lcd philipsa maly 25-27 cali a kosztowal ponad 7000. Teraz gdy bym go sprzedawal to przeciec nie powiem, ze chce za niego nawet polowe

nie bede porownywal zakupu aparatu foto do zakupu zlota lub hektara ziemi ktore wciaz drozeje, bo powiesz ze to nie AGD/RTV, ale dajmy na to samochod, (co prawda to tez nie rtv ;-) ) mozna tu powiedziec o autach sportowych ktore po latach staja sie drozsze niz byly kupione, albo chocby taki przyklad.:
mam stara honde civic z 98roku wg ubezpieczyciela wart jest 5-7tys a wiem ze taki model spokojnie mogl bym sprzedac za9-11 tys, mam znajomych ktorzy dbali o starsze civici ktore sa warte 3tys a wolaja za nie 17 tys i wiecej... chce tylko powiedziec ze nie ma co tworzyc teorii spiskowych, po prostu rynek sam reguluje ceny. jak by nie bylo kupujacych to ceny by spadly

cohontes
26-08-2012, 19:25
tylko kto kupi ? ;) rozumiem, jeszcze jak ludzie teraz za maluchy dużo wołają ale niestety sztuczne windowanie cen nikomu nie sprzyja no może tym którzy kiedyś tanio nakupili wiele rzeczy a teraz szukają naiwniaków.

U mnie auto nowe 6letnie patrząc na otomoto straciło już 50% wartości ;) i gdzie tu szukać sensu? Nigdzie..

Hubi78
26-08-2012, 20:24
tylko kto kupi ? ;) rozumiem, jeszcze jak ludzie teraz za maluchy dużo wołają ale niestety sztuczne windowanie cen nikomu nie sprzyja no może tym którzy kiedyś tanio nakupili wiele rzeczy a teraz szukają naiwniaków.

U mnie auto nowe 6letnie patrząc na otomoto straciło już 50% wartości ;) i gdzie tu szukać sensu? Nigdzie..

Decydujesz się na nowe masz ten plus że wiesz co masz i czym jeździsz. Ale twój samochód w pierwszych 3 latach traci najwięcej. Nie rozumiesz jednej rzeczy że mając samochód 20 letni w kolekcjonerskim stanie z udokumentowanym przebiegiem weźmiesz za nie grube pieniądze. 30-50 tys i więcej zależy od samochodu.
Kupiec na pewno nie jest jeleniem tylko dokładnie zna temat i wie co kupuje i za ile. Takie auta nie są do kupienia dla wszystkich ze względu na cenę. Takie auta mają duszę czego nie można powiedzieć o nowych autach. Jeszcze jedna kwestia bardzo ważna nie każdy chce nowy samochód są ludzie którzy lubują się w starych autach...Wracając do 50d to twój przedmówca ma 100% racji w tym co pisze.

Wielebny
26-08-2012, 20:48
Aparat Canon 50D + karta 4 GB + obiektyw KIT (2589364577) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/aparat-canon-50d-karta-4-gb-obiektyw-kit-i2589364577.html) Ale na sporym przebiegu.

Wielebny
28-08-2012, 18:25
Panowie mam okazje zakupić 50d z przebiegiem 16 000 + 17-40 4l (2-3 pyłki widać pod ostre światło)z filtrem ochronnym + power pack Phottixa do canona lampy za 4200 PLN od znajomego. Czy to dobra cena a przebieg aparatu nie jakiś wymęczający ?

becekpl
28-08-2012, 18:30
dosyć tanio, jak od znajomego to bierz

Wielebny
28-08-2012, 18:44
Znajomek a nie dobry kolega. Chce wziąć w zestawie dlatego cena niższa.

Bolek02
29-08-2012, 14:12
Samo szkło to jakieś 2000zł, tak że body wyjdzie bardzo przyzwoicie. Jak w dobrym stanie , to bierz :)

Wielebny
29-08-2012, 16:53
Niestety nie biorę gdyż to już 2 właściciel a ja bym był 3 do tego nie ma rachunku potwierdzającego zakup z datą. Chyba lepiej by było odżałować i kupić nowy 7d bo 60d raczej jest gorszą opcją.

becekpl
29-08-2012, 17:00
A czy to ważne ,który właściciel?? bylem 3 panem 5dmk2, mam szkło z lat 80 i wszystko śmiga
ważny jest stan a nie wyblakły papierek zakupu

Wielebny
29-08-2012, 17:16
Stan jest dobry i cena dobra ale moja "wyższa instancja" :) upiera się bo jak to mówi - Ma złe przeczucia.

cohontes
29-08-2012, 17:40
Ale czy warto rezygnować z fajnego sprzętu ;) przez jakieś przeczucia? Jeśli nawet nie są Twoje.

Wielebny
29-08-2012, 17:56
Masz 19 lat i nie masz jeszcze "wyższej instancji":) Zrozumiesz za kilka lat ile jest warty święty spokój .

cohontes
29-08-2012, 18:13
Uwierz mi, że wiek w sumie nie ma tu nic do znaczenia ;) zresztą tak jak Twoja "wyższa instancja" bo jeśli masz świetną ofertę to dlaczego nie skorzystać? Wystarczy zobaczyć ile osób często na forach przyznaje się do zaniżania niektórych cen albo kompletnym nie mówienie o tym. Twoja decyzja :) obyś tego nie żałował bo ja bym tego z rąk nie wypuścił.

Wielebny
29-08-2012, 19:16
Tu jeszcze chodzi o to ,że choruje na 5d mk2 choć tyle się naczytałem o AF (lichym) ,że sam już nie wiem. Ale też są użytkownicy tej maszyny mówiący ,że AF 5d mk2 zbytnio się nie różni od 50d wiec warto dopłacić.

kaindox
29-08-2012, 20:01
50d ma szybszy AF, ma też mniejszy shutter lag

Merde
29-08-2012, 20:04
Ale też są użytkownicy tej maszyny mówiący ,że AF 5d mk2 zbytnio się nie różni od 50d wiec warto dopłacić.

Całkowicie się zgadzam. Od AF Nikona D3 też się zbytnio nie różni*

*Zakładając, że na D3 używamy metody focus-recompose ;-)

Wielebny
29-08-2012, 20:18
A możecie mi powiedzieć jak to jest jeśli sprzęt nagrywa też filmy? Można sprawdzić ilość minut nagranych? W przypadku używanego aparatu np 5d mk2 przebieg migawki może być 15 000 strzałów ale do tego wiele godzin nagrywania filmów co ma impakt na zużycie matrycy. No chyba ,że się mylę.

Kolekcjoner
01-09-2012, 00:31
Nie mylisz się. Kupić piątki która była używana w filmówce bym nie chciał 8-).

KGR
01-09-2012, 10:20
Tak to Ty nigdy nic nie kupisz.
Ja chyba zawsze kupowałem w necie, szkła i body uzywane (tylko A100 i 50D w sklepie nówki) min Zaiss 135/1.8 około 5 tys tez zaryzykowałem i trafiłem na super sztuke.
Kupowałem tylko na forach foto, (nigdy na Allegro) nigdy nie trafiłem na oszusta ale uwazałem na wyjątkowe "okazje" bo to zawsze smierdzi i można utopic sporo kasy.
Szukaj u siebie w okolicy gdzie jest mozliwośc "pomacania" towaru wtedy bedziesz wiedział co kupujesz.
Szukasz 50D? Odezwij sie do mnie za miesiąc.

greatidea
01-09-2012, 14:56
Od stycznia zbieram się, żeby zrobić miejsce w torbie. Wreszcie zrobiłem zdjęcia i wkrótce nadejdzie pora podziękować zacnej 50-tce za miłe chwile...

Bolek02
01-09-2012, 21:50
Wielebny ale Ty marudzisz :( Co ma do zakupu instancja jak sam nie wiesz czego chcesz?
Jeśli chodzi o kupno 5DII od filmowca, to bardzo kiepski pomysł - ja bym nie zaryzykował.

Wielebny
01-09-2012, 22:08
W moim przypadku wyższa instancja ma wpływ na budżet zakupu sprzętu. Prawdopodobnie zakończy się to tak ,że zaczekam jeszcze trochę i kupię 5d mk2 nowy i na sam początek used 17-40 L 4f. Na całość mam 10k PLN ale całość to body, szkła, lampa, torba itd...
Może dla was wydać od 2k do 5k na używane body niewiadomego pochodzenia to nie dużo. Dla mnie ta kwota jest astronomiczna i szkoda mi ładować gotówki w niepewny sprzęt (dlatego może wydziwiam i nie chce nikogo urazić).

Bolek02
02-09-2012, 10:20
Nie ma problemu, chodziło tylko o to, że co chwile zmieniasz preferencje odnośnie sprzętu. Ja sam wolałem dołożyc trochę kasy i kupić 5DII z zerowym przebiegiem i nie żałuje każdej wydanej złotówki :) Mam co prawda trochę łatwiej, bo decyzję podejmuję sam.

Wielebny
02-09-2012, 10:41
W krytycznym przypadku kupie używany 40D z niziutkim przebiegiem (średnio 1500 PLN)a za różnice mogę zakupić 17-40L f4 + Sigma 50mm f1,4 + 70-200L f4, torba/plecak, Yongnuo YN-560 II i już po budżecie :) .Przy przejściu z mojego A490 to będzie taki skok technologiczny ,że szok. A i już nie będę musiał wypożyczać 500d czy 1100d.

pawelo1
02-09-2012, 12:12
W krytycznym przypadku kupie używany 40D z niziutkim przebiegiem (średnio 1500 PLN)a za różnice mogę zakupić 17-40L f4 + Sigma 50mm f1,4 + 70-200L f4, torba/plecak, Yongnuo YN-560 II i już po budżecie :) .Przy przejściu z mojego A490 to będzie taki skok technologiczny ,że szok. A i już nie będę musiał wypożyczać 500d czy 1100d.

nie wiem czy widziałeś, ale nasz forumowicz sprzedaje 40d z gripem oryginalnym i 3 aku oryginał w cenie o jakiej pisałeś. Oto link http://www.canon-board.info/sprzedam-17/canon-40d-battery-pack-canon-bg-e2-canon-50mm-f-1-8-mkii-oslona-es-62-a-85890/. Pozdro

Hubi78
06-09-2012, 15:32
Ostanio wystawiał na allegro ten sprzęt ale popsuł się kilka minut przed końcem aukcji.
Na forum CB też powinno być napisane uszkodzony! Jak widać nie jest