Zobacz pełną wersję : Szumy vs Mpix
Witam,
Mam canon 600d.
Kiedyś gdzieś przeczytałem że jeśli matryca jest mała a wpakuje się w nią starsznie dużo MegaPixeli to zdjęcia są strasznie zaszumione. Tak ostatnio się zastanawiałem, skoro mój canon ma 19 mpix i jakieś tam zaszumienie przy 6400 ISO to czy zmniejszając w ustawieniach jakośc zdjęcia z 19mpix do np 12mpix, ilość szumu na zdjęciu spadanie przy iso 6400 ?
600d ma nie 19 a 18Mpx. Zmniejszyć możesz nie do 12 a do 8Mpx. Szumy zredukujesz skalując zdjęcie w komputerze w czasie obróbki.
cohontes
20-08-2012, 10:52
+ zawsze warto odszumić np. w Neat Image.
nie widzę związku; mój stary 350D (8mpx) szumi bardziej na 1600 niż nowy 60D
na szczęście wątek szumu zanika na tym forum
Witam,
Mam canon 600d.
Kiedyś gdzieś przeczytałem że jeśli matryca jest mała a wpakuje się w nią starsznie dużo MegaPixeli to zdjęcia są strasznie zaszumione. Tak ostatnio się zastanawiałem, skoro mój canon ma 19 mpix i jakieś tam zaszumienie przy 6400 ISO to czy zmniejszając w ustawieniach jakośc zdjęcia z 19mpix do np 12mpix, ilość szumu na zdjęciu spadanie przy iso 6400 ?
Może inczej - można zakładać, że ta sama matryca będzie mniej szumiała przy takim samym fizycznym rozmiarze mniej upakowana niż bardziej ;) Dużo zależy własnie od samej matrycy. Przecież 18 Mpix matryca jest wykonana w trochę innej technologii niż te starsze, i pomimo że bardziej upakowana może mniej szumieć.
Poczytaj więcej na ten temat w necie, na czym polega istota szumu, skąd się bierze, itp. itd.
nie czytaj, tylko strzelaj fotki, taka "wiedza" paraliżuje...