PDA

Zobacz pełną wersję : konwersja do bw ze zdjec z lampą ???

yaki
18-08-2012, 23:17
zauwazylem ze jak robie konwersje do bw z fotek robionych z lampa to te szarosci sa mega słabe, zawsze lepiej mi wychodzi konwersja z fot ze swiatlem zastanym , czy ktos zna to zjawisko , zalezy mi na tym bo czesto robie z lampa.

jesze jedna sprawa - jakis sposob na dobre bw -miesiste , nie zmulone, głebokie?

pozdrawiam
yaki

tlustyx
19-08-2012, 00:04
http://www.canon-board.info/tips-and-tricks-38/72-spos%C3%B3b-na-bardzo-dobrze-wygladajace-b-and-w-w-raw-44871/

cohontes
19-08-2012, 10:39
a w jaki sposób przechodzisz na ba b&w?

yaki
19-08-2012, 22:18
no roznie ,ale to specjalnie nic nie zmienia: np. w lightromie wlaczam bw i dalej obrabiam, edytuje w ps i tam wlaczam warstwe bw i tez obrabiam dalej -zabawa w krecenie na mikserze czerwonego i zotego itd specjalnie tu nic poprawia jakosci, ewentualnie konwersia w color efx pro- tu chyba najlepiej to wyglada ....

trampek
20-08-2012, 11:20
takie posty bez zdjęć powinny byc z automatu usuwane. smietnik.
"sa mega słabe" - co to w ogole znaczy?

Saapcio
20-08-2012, 18:39
jakis sposob na dobre bw -miesiste , nie zmulone, głebokie?
np.: Canon Board - Tips & Tricks -
#72 Sposób na bardzo dobrze wyglądające B&W (w RAW)
...
Pozdrawiam

yaki
21-08-2012, 00:51
bardzo słabe -nie wiesz jak wygladaja zmulone bw z słabymi szarosciami? , takie posty nic nie wnoszące wypalają bez sensu ludziom piksele w monitorach. marnotrawstwo :))

-Saapcio thx:)

777
21-08-2012, 01:11
zawsze lepiej mi wychodzi konwersja z fot ze swiatlem zastanym , czy ktos zna to zjawisko , zalezy mi na tym bo czesto robie z lampa.

bo bw sie dobrze robi ze zdjec o malym kontrascie a jak masz dopalone lampa i domyslam sie jeszcze ze nie zadne speedlite porzadnie ustawiony tylko o tak wprost to Ci rozjasnia cienie i robi w ogole plaskie zdjec
nie mowie bo sa osoby ( wielu slubniakow na tym forum) ktorzy potrafia z lampa robic potem swietne bw ale do tego trzeba doswiadczenia i swiadomosci do czego dazymy;)

yaki
21-08-2012, 01:56
mam speedlite , pozadnie ustawiony , robie zawsze z kablem synchro - nie na wprost lini obiektywu, nie rozjasniam cieni, dodatkowo na lampie mam mini softboxa lumiquesta ...,, mysle ze doswiadczenie i swiadomosc to kluczowa sprawa, czyli musze jeszcze poczekać :)) ale zaczynam rozumiec ze chyba bede wolal foty w bw w klimacie z zastanego ...

777
21-08-2012, 02:13
mam speedlite , pozadnie ustawiony , robie zawsze z kablem synchro - nie na wprost lini obiektywu, nie rozjasniam cieni, dodatkowo na lampie mam mini softboxa lumiquesta ...,, mysle ze doswiadczenie i swiadomosc to kluczowa sprawa, czyli musze jeszcze poczekać :)) ale zaczynam rozumiec ze chyba bede wolal foty w bw w klimacie z zastanego ...
albo zastanego albo tak doswietlac zeby cale kadr - pierwszy drugi plan zostal dosiegniety ze tak napisze przez lampe ;)
zreszta sam rozumiem Twoj problem bo sam z nim na codzien sie spotykam i po prostu rezygnuje z lampy badz uzywam ja ale w bardzo ograniczonym zakresie;)