PDA

Zobacz pełną wersję : Ostrzenie z lampą zewn. ale bez błysku?

przemo_21
06-02-2006, 12:53
Czy coś takiego jest możliwe? Często w ciemnych pomieszczeniach auto-fokus błądzi. Wymyśliłem sobie jak z lampą zwenętrzną (580 EX) aparat bardzo dobrze sobie radzi to może to wykorzystać w ten sposób: Lampa zamontowana na aparacie ostrzymy za jej pomocą ale gdy robimy zdjęcie to bez błysku.
Można zmniejszyć siłę błysku, lub zasłonić palnik. Jednak to nie jest rozwiązanie :-(. Czy macie jakieś pomysły na blokadę błysku.

Jurek Plieth
06-02-2006, 13:03
Czy coś takiego jest możliwe?
Tak

Czy macie jakieś pomysły na blokadę błysku.
W setupie aparatu: emits, doesn't fire

przemo_21
06-02-2006, 13:39
Tak

W D30 tego nie ma :-(, dlatego zadałem pytanie czy nie ma innych możliwości.

gwozdzt
06-02-2006, 18:02
Ano nie ma :-( Trzeba było od razu pisać jakie body!
Spróbuj odizolować odpowiednie styki (może nawet głowny-środkowy).
Coś w tym stylu: http://eosdoc.com/manuals/flash/EX-M-TTL/#Section3 tylko popróbuj kolejno inne styki.

dager
06-02-2006, 22:09
Jak wyostrzyszwyłącz lampe i przełącz obiektyw na mf

Jarek Jaworski
07-02-2006, 00:32
Jak przestawisz lampe na Master, emituje bardzo slaby blysk. Mozna wtedy zaslonic palnik jakas samoroba i pewnie sie nie spali, bo lampa emituje malao energii. Ewentualnie w zaleznosci od sytuacjimozna palnik odwrocic do tylu.
Najlepsze rozwiazanie to sterownik do lamp ST-2 (tak to sie chyba nazywa) - lekki - 100g, dziala jako oswietlacz AF nawet tego 45-polowego. Podawany zasieg to 15m, lampa "tylko" 10.
Jurek - twoje ustawienie powoduje, ze lampa w ogole nie swieci, nawet na czerwono ;)

Jurek Plieth
07-02-2006, 00:46
Jurek - twoje ustawienie powoduje, ze lampa w ogole nie swieci, nawet na czerwono ;)
Czemu tak uważasz?

Janusz Body
07-02-2006, 00:51
...Najlepsze rozwiazanie to sterownik do lamp ST-2 (tak to sie chyba nazywa) - lekki - 100g, dziala jako oswietlacz AF nawet tego 45-polowego. Podawany zasieg to 15m, lampa "tylko" 10....

Speedlite Transmitter ST-E2 - te 15 metrów to może trochę optymistycznie ale fakt to bedzie działało najlepiej.

Janusz

Jarek Jaworski
07-02-2006, 01:13
Czemu tak uważasz?
bo sprawdzilem:smile:

Jac
07-02-2006, 01:23
Juz mam
w 20d ustawiasz c.f. 05 na only external flash emits
oraz c.f.07 flash firing na does not fire i po sprawie

KuchateK
07-02-2006, 05:12
Tak bylo w 10D. W 20D rozbili to na dwie osobne funkcje. Jedna (#5) to sterowanie wspomaganiem AF a druga (#7) to sterowanie blyskiem.

Do pozostawienia wspomagania wystarczy #7. Piatki nie trzeba ruszac, chyba ze ktos nie lubi wspomagania albo strobo z wewnetrznej lampki.

Juz mam
Ale to ma do D30 byc...

przemo_21, przestaw lampe na TTL. Custom Function #3 z zera na jedynke.
Działa?

Jarek Jaworski
07-02-2006, 11:46
Juz mam

Ot zlosliwosc przedmiotow martwych, wczoraj na tych ustawieniach nie dzialalo, dzis oswietlacz AF swieci

Jurek Plieth
07-02-2006, 12:04
bo sprawdzilem:smile:
W jakim korpusie? Dla ustalenia uwagi, ja mam 10D i nie we wszystkich innych musi być tak samo :wink:

Jac
07-02-2006, 12:11
no to moze linki do C.F w poszczegolnych aparatach
D30 (http://www.dpreview.com/reviews/canond30/page9.asp)
D60 (http://www.dpreview.com/reviews/canoneosd60/page10.asp)
10D (http://www.dpreview.com/reviews/canoneos10d/page10.asp)
20D (http://www.dpreview.com/reviews/canoneos20d/page11.asp)
5D (http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/page10.asp)

Jarek Jaworski
07-02-2006, 12:14
W jakim korpusie? Dla ustalenia uwagi, ja mam 10D i nie we wszystkich innych musi być tak samo :wink:
20D, lecz dni to jego ostatnie ;)
A propos moze ktos chce kupic za 2700?

przemo_21
07-02-2006, 14:24
Działa?
CF#3 służy do blokady lustra :-(
Widzę, iż to nie jest prosta sprawa w D30. Trzeba zastanowić się nad zmianą body :-).
Jarek a co teraz po 20D czyżby 5D? (jaki przebieg 20D?)

Jac
07-02-2006, 14:32

ta, przeciez lampa nie ma lustra ;-)

gwozdzt
07-02-2006, 14:33
Twoja lampa też posiada CF-y!!! CF#3 w lampie!!! żeby ją ustawić na zwykły TTL.
Pomysł KuchatKa jest bdb. Powinna przestać błyskać, a wspomaganie będzie dalej działać. sam jestem ciekaw, czy sie sprawdzi?
Jeśli tak: KuchateK --> Flash Guru:mrgreen:

Jarek Jaworski
07-02-2006, 15:19
Widzę, iż to nie jest prosta sprawa w D30. Trzeba zastanowić się nad zmianą body :-).
Jarek a co teraz po 20D czyżby 5D? (jaki przebieg 20D?)
tak 5D, rozpoczynam w lutym nowe tematy i praktycznie nie widze iinej mozliwosci. A 20D w tej chwili okolo 32 tysiecy od pazdziernika 2004

Jurek Plieth
07-02-2006, 15:42
Najlepsze rozwiazanie to sterownik do lamp ST-2 (tak to sie chyba nazywa) - lekki - 100g, dziala jako oswietlacz AF nawet tego 45-polowego. Podawany zasieg to 15m, lampa "tylko" 10.
Kurcze, to jest najlepszy pomysł! W wielu sytuacjach gdzie bywam jest tak, że z lampą podpiętą do aparatu nie wpuszczą, chociaż przysięgam, że nie będę błyskał. A ten prosty (chociaż drogi) patent, między innymi ten problem rozwiązuje idealnie.
Jarek, używasz tego wynalazku?

KuchateK
07-02-2006, 15:45
A nie mial ktos problemu tlumaczyc ze ST-E2 to nie lampa?

KuchateK
07-02-2006, 15:46
ROTFL :mrgreen:

Albo przeczytac wkoncu instrukcje do lampy ;)

Pomysł KuchatKa jest bdb. Powinna przestać błyskać, a wspomaganie będzie dalej działać. sam jestem ciekaw, czy sie sprawdzi?
Skoro na 20D dziala nie widze powodu dla ktorego nie mialo by dzialac na kazdej innej cyfrze. Powinna sie zachowywac jak lampy serii EZ. Czyli wszystko oprocz wyzwolenia blysku.

No ja mysle :mrgreen: :D :twisted:

Jurek Plieth
07-02-2006, 15:53
A nie mial ktos problemu tlumaczyc ze ST-E2 to nie lampa?
Trochę jak lampa to wygląda, masz rację :confused:

KuchateK
07-02-2006, 16:51
Nie lepiej odpiac lampe na chwile i wejsc z nia w kieszeni jesli juz ktos potrzebuje wspomagania? Choc nadal te czerwone wzorki moga byc niepozadane.

Jurek Plieth
07-02-2006, 18:45
Nie lepiej odpiac lampe na chwile i wejsc z nia w kieszeni jesli juz ktos potrzebuje wspomagania? Choc nadal te czerwone wzorki moga byc niepozadane.
Tu nie wchodzi o kontrolę przy wejściu! Spróbuj tylko na koncercie zbliżyć się z korpusem wyposażonym w lampę do sceny :shock:

Jarek Jaworski
07-02-2006, 23:16
Kurcze, to jest najlepszy pomysł! W wielu sytuacjach gdzie bywam jest tak, że z lampą podpiętą do aparatu nie wpuszczą, chociaż przysięgam, że nie będę błyskał. A ten prosty (chociaż drogi) patent, między innymi ten problem rozwiązuje idealnie.
Jarek, używasz tego wynalazku?

Jeszcze nie, przeczytalem tu i tam co sie dalo na ten temat i jestem zdecydowany kupic w tym miesiacu. Ma pewne wady, ale jak dla mnie wiecej zalet. Jest lekki i nie musze brac na wyjazd drugiej lampy, zeby cos doswietlic.

Szkoda ze to wspomaganie ostrzenia i brak blysku nie odpala drugiej lampy w trybie slave. A moze ktos wie po co wlasciwie lampa "master" lekko blyska przy teoretycznie wylaczonym(z poziomu lampy) blyskaniu. Wyzwalanie lampy "slave" dziala przeciez przez podczerwien

KuchateK
08-02-2006, 16:54
przemo_21...
Doszedles juz co i jak?
Dziala? :confused:

przemo_21
09-02-2006, 10:34
Dzisiaj sprawdzę mam urwanie głowy.

przemo_21
10-02-2006, 09:14
Działa jak należy :-) :-) :-) :-)
Przełączyć w lame CF # 3 z 0 na 1
Wielkie dzięki dla wszystkich pomocnych przy rozwiązaniu problemu.

KuchateK
10-02-2006, 17:12
No i sie sprawdzilo :D Bo czemu niby sie mialo by nie sprawdzic...

Ktos ma jeszcze watpliwosci? :mrgreen: :D :twisted:

Jac
10-02-2006, 17:43
Ktos ma jeszcze watpliwosci? :mrgreen: :D :twisted:

Kuchatek, ja to nawet specjalny watek zalozylem, ale jakos sie moderatorzy nie kwapia :-)... zaraz ich pogonie wiem gdzie przesiadują ;-) :mrgreen:;

Vitez
10-02-2006, 21:38
Kuchatek, ja to nawet specjalny watek zalozylem, ale jakos sie moderatorzy nie kwapia :-)... zaraz ich pogonie wiem gdzie przesiadują ;-) :mrgreen:;

Przeciez bylo wyjasnione ze podpis moze zmienic tylko Hazan, wiec sio z moderatorow :p

Jac
10-02-2006, 21:59
Przeciez bylo wyjasnione ze podpis moze zmienic tylko Hazan, wiec sio z moderatorow :p
oj tam nie czytasz uwaznie, bylo tak:
ja zglosilem, teraz moderatorzy jesli uznaja ze zmiana jest sensowna to negocjuja z 'pozwanym'... jak wynegocjuja to hazan jednym klik, klik robi szacher macher i kuchatek jest guru flash masta

Vitez
11-02-2006, 19:31
oj tam nie czytasz uwaznie

Gdybys ty czytal uwaznie to bys zauwazyl ze moderatorzy juz potwierdzili ze propozycja jest sensowna i pilka lezy po stronie Hazana :p

Jac
11-02-2006, 19:50
Gdybys ty czytal uwaznie to bys zauwazyl ze moderatorzy juz potwierdzili ze propozycja jest sensowna i pilka lezy po stronie Hazana :p
Jesli hazan dostal PM od moderatorow to odszczekuje, ale cos mi mowi ze niedostal ;-)

Vitez
12-02-2006, 02:43
Jesli hazan dostal PM od moderatorow to odszczekuje, ale cos mi mowi ze niedostal ;-)

Moderatorzy wypowiedzieli sie w tamtym watku :p ... szczegol ze nie wprost ale kto mowil ze zycie jest proste? ;)

gwozdzt
20-02-2006, 11:20
Wróćmy do tematu 997:
czy ktoś ma może pomysł, jak zrealizować takie wspomaganie bez błysku z lampą klasy 380EX/420EX/430EX ?

Znalazłem nawet sposób na wymuszenie pracy tych lamp w TTL:
http://eosdoc.com/manuals/?q=EX-M-TTL
przetestowałem ten sposób, jednak wyłącza on zoom lampy (a konkretnie ustawia na 35mm) oraz wyłącza niestety właśnie wspomaganie AF.
Czy ktos zna moze jakiś inny "Tips or Trick"?

Jac
20-02-2006, 11:49
przetestowałem ten sposób, jednak wyłącza on zoom lampy (a konkretnie ustawia na 35mm)
no ale przeciz to nie ma znaczenia jak jest ustawiony zoom lampy, skoro lampa ma nie blyskac to i tak zoom nie potrzebny

oraz wyłącza niestety właśnie wspomaganie AF.
Czy ktos zna moze jakiś inny "Tips or Trick"?
jesli wylacza tez wspomaganie to kiepski ten sposob ;-)

gwozdzt
20-02-2006, 12:07
no ale przeciz to nie ma znaczenia jak jest ustawiony zoom lampy, skoro lampa ma nie blyskac to i tak zoom nie potrzebny
No bo sposób nie jest na wspomaganie AF bez błysku, tylko na wymuszenie trybu manualnego 1/1 lub TTL w 380EX/420EX lub trybu TTL w 430EX (bo manualny ma).

jesli wylacza tez wspomaganie to kiepski ten sposob ;-)
Nie kiepski, tylko nieodpowiedni.
Próbowałem go zaadoptować do innych potrzeb, ale się nie sprawdził.

A więc: czy w D30/D60/10D/300D istnieje jakiś sposób na wspomaganie AF z 380EX/420EX/430EX bez wyzwalania błysku?

wariat
20-02-2006, 13:29
Jest jeszce jeden patent, ale nadaje sie tylko do fotografowania natury nieozywionej, a absosmerfnie nie nadaje sie do strzelania ludzi/zwierzat.

Patent polega na polaczeniu kostki z przegubem od lampy i "wskaznika laserowego z nakladka".
Sa takie (nakladki) co wyswietlaja kwadraty, czy prostokaty, bo te z serduszkami i kwiatkami to chyba gorzej.
Dawno temu mialem taki patent, pomagal mi ostrzyc w warunkach ekstremalnych z moim AE-1, ale mysle ze AF tez moze wspomagac, znaczy trzeba by sprawdzic.

fotna
20-02-2006, 14:03
Powiedz mi jeszcze na które styki podpiąć przekażnik by uruchamiał spustem ten laser i będe w 7 niebie.

wariat
20-02-2006, 16:04
Mowie ze mialem takei cos jak pstrykalem AE-1 ... nawet przez mysl mi nie przeszlo ze aparat moze czyms takim sterowac ... mialem wyprowadzony mikrostyk zamykajacy obwod i tyle...

To pewnie gdzies lezy na dnie jakiejs szuflady, wroce do domu poszukam, moze znajde, choc szanse male. Moze ktos ma (dzieciom sie to kupuje jako zabawka do wyswietlania obrazkow na scianach), bo jak mowilem nie potwierdzilem przydatnosci przy AF.

Jeszce raz zeby nie bylo watpliwosci ... ja mowie o czasach tego: http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/canon/fdresources/SLRs/ae1/index.htm sprzetu...

P.S. Co nie znaczy ze teraz nie mozna by takiego lasera jakos zalaczac ze stopki EOS'a bo pewnie gdyby sie przyjzec jej specyfikacji to cos by sie udalo wymyslic.

KuchateK
20-02-2006, 21:28
A więc: czy w D30/D60/10D/300D istnieje jakiś sposób na wspomaganie AF z 380EX/420EX/430EX bez wyzwalania błysku?
W 10D jest do tego odpowiednia opcja w "custom functions" ;)

A do innych najszybciej chyba bedzie zmienic lampe na 550'tke lub inna z wymuszeniem ttl'a.

fotna
20-02-2006, 21:43
Ja to pisałem poważnie.
Lampa jest duża i często płoszy ludzi.
Taki mały laserek ktory by uruchjamiał się tylko przy ostrzeniu byłby super.
Coś jak w sony 707.
A jak by był zasilany z aparatu to jestem w niebie.
Zasięg - powiedzmy z regulacją konta do odległości - jak w celownikach do 15m. :)
Jak ktoś ma rozpiskę styków i napięcia czy sygnały sterujące to chętnie bym coś pomajstrował.