Zobacz pełną wersję : canon EOS 450d pokrętło nie działające
Co się takiego mogło wydarzyć,że nie działa pokrętło główne, którym ustawiam wartość przysłony i czas migawki? Bardzo serdecznie proszę o pomoc :) Pokrętło się kręci,ale wartości nie reagują, nie zmieniają się
mało prawdopodobne żebyś nie zauważył ale może masz program, w którym nie możesz zmieniać nic pokrętłem np (zielony prostokąt) :)
sprawdź w jakim trybie masz ustawione pokrętło aparatu bo jeśli w automacie czyli zielony prostokąt to nie będzie nic się dało ustawić tak jak poprzednik Ci napisał
grzegorzki
17-08-2012, 01:49
W ponad 3letnim okresie mordowania 450D miałem chyba dwukrotnie taką przypadłość gdy to pokrętło głupiało, raz w ogóle nie działało, a raz zmieniało wartości (zdjęcia wychodziły jaśniejsze, ciemniejsze), ale wyświetlacz pokazywał te same cyferki. O ile nie zaszedł przypadek opisany powyżej to powinno pomóc wyłączenie na dłuższą chwilę. No i zawsze mogło się coś oberwać na kółku, ale wtedy by się kręciło zdecydowanie lżej lub ciężej.
Dziękuję za odzew. Nie nie, no zdecydowanie nie mam na żaden automat ustawione :) Wyjęłam baterię na całą noc z nadzieją,ze "odpocznie", ale nic z tego. Przejrzałam wszystkie ustawienia z myślą,że gdzieś to jakimś ustawieniem przypadkiem zablokowałam,ale chyba nie. Pokrętło działa bez oporu, ani też lżej, po prostu tak jak zawsze. Czyli chyba nie jest to uszkodzenie mechaniczne. Znajomy mi powiedzial,że być moze trzeba go zresetować i oprogramować od nowa? Czy to słuszny pomysł? Też 3 lata używam i pierwszy raz taka checa
Spróbuj przywrócić do ustawień fabrycznych i wrzucić nowy soft ale wątpię, żeby to coś zmieniło. Jak dla mnie to wygląda na sprawę dla autoryzowanego serwisu.