Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 1000D nie działa w poziomie

motarola
15-08-2012, 13:57
Witam, odziedziczyłam parę miesięcy temu po bracie EOS 1000D, po gwarancji, ze znaną historią napraw.
Używam go amatorsko, głównie w domowych warunkach, w ładną pogodę plenery, obiektyw kitowy, bateria oryginalna, niczego nie rozkręcam, nigdy nie spadł ani nie był potrząsany.

Dziś nie chciał się włączyć, wyjęłam na jakiś czas kartę i baterię. Po ponownym włożeniu baterii nadal nie reagował na włączenie... ale tylko trzymany w poziomie.

Trzymany w pionie (pod kątem od 20 do 90 stopni) robi poprawnie zdjęcia na wszystkich trybach, z kartą i bez, z lampą i bez. Ustawienia oraz gotowe zdjęcia są wyświetlane poprawnie, tylko nie działa wyświetlacz w trakcie robienia zdjęć.

Przechylony do poziomu zdycha - nie reaguje migawka, ekran czarny, nic się nie dzieje.

Czy macie jakieś pomysły, co może mu dolegać? Udam się do serwisu w Krk na Czapskich w najbliższych dniach, ale nie chcę zostać naciągnięta. W internecie znajduję tylko błędy całkowitego nieuruchamiania aparatu. Jeśli jest coś, co mogę zrobić sama albo mogę przeprowadzić jakieś dodatkowe testy działania, to bardzo proszę o sugestie.

PS. Matryca była czyszczona ;) w serwisie zanim go otrzymałam, występował wtedy problem z elektroniką, który został całkowicie wyeliminowany.