Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 50D + 70-200/4IS zacina się w trybie seryjnym

VomitroN
14-08-2012, 21:16
Od niedawna wykorzystuję powyższy zestaw do zdjęć koncertowych i sportu. Ostatnio zaczął pojawiać się problem zacinania sprzętu w trybie szybkich zdjęć seryjnych. Zamiast typowego, szybkiego, podwójnego klapnięcia, słychać tylko jedno i sprzęt się zacina. Bez restartu body nie ruszy. Nie pojawia się na wyświetlaczu komunikat ERR. Od razu zaznaczam, że przypadłość występuje, bez względu na to, czy robię w JPG-ach, czy RAW-ach. Każdy reportaż z przebiegiem ok. 150-200 zdjęć, kończy się 3-4 krotną blokadą w połowie strzału.

Aha, może to istotne, ale po restarcie body, okazuje się, że mimo dźwięku niepełnego klapnięcia, zdjęcia zawsze wychodzą dobrze naświetlone. Natomiast w połączeniu 5D + 70-200/4IS, problem w ogóle nie występuje.

Body czy obiektyw? Jakieś sugestie?

tlustyx
15-08-2012, 00:13
Może spróbuj z innym obiektywem, czy się zatnie.

Demonos
15-08-2012, 08:01
Trochę to wygląda, jakby lustro się zacinało. A zaglądałeś do komory lustra, kiedy się zacięło?

VomitroN
15-08-2012, 15:06
tlustyx - z innymi obiektywami 50D nie zacina się.
Demonos - prawdę powiedziawszy nie zaglądałem, bo i czasu nie było. Mecze i koncerty to wydarzenia, gdzie szybko się dzieje. Ale czy to możliwe, żeby lustro zacinało się tylko z jednym, konkretnym szkłem ?

lysy1980
16-08-2012, 13:49
mój kolega miał podobny problem z 5D okazało się że delikatnie lustro się zsuwa.
Pomagało zazwyczaj odkręcenie i przy zakładaniu obiektyw dobijał lustro i było już ok.
Polecam przyjrzeć się w komorze co się dzieje.

Demonos
16-08-2012, 21:43
VomitroN - napisałeś, że słyszysz jakby niedokończone "klapnięcie" a zdjęcie jest naświetlone - co sugeruje, że lustro nie wraca do pozycji spoczynkowej.
Ja tam się nie znam, ale może być tak, że jakiś błąd komunikacji obiektyw-body powoduje, że aparat kończy z podniesionym lustrem i wtedy będzie to przypadek jednego obiektywu.
Ale to gdybanie, dopóki nie zajrzysz :-)