PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy użytkownik 600D, parę pytań i zagadaek

natash
13-08-2012, 20:55
Witam,

Posiadam Canona 600D od 2-3 tygodni, sporo się nim już pobawiłem, ale mam parę pytań.

1. Jaki rozmiar zdjęcia i kompresji, wystarczy do wywołania zdjęć w formacie 10x15 (L, M, S)?
2. Nie miałem okazji wywoływać zdjęć, dlatego kolejne pytanie, które ISO można maksymalnie użyć, jest znośne do wywołania zdjęć 10x15 (400, 800 czy 1600)?
3. Magic Lantern, czy warto stworzyć sobie kartę z tym oprogramowaniem, jeżeli tak to czy po wyjęciu karty, poprostu aparat przestaje mieć dodatkowe funkcjonalności?
4. Kilka pytań o ustawienia aparatu, staram się korzystać tylko z trybu M, czy warto je mieć włączone czy nie, niektóre nie wiem co nawet oznaczają?
- korygowanie jasności brzegów?
- czerwone oczy?
- Automatyczny optymalizator jasności (co wybrać?)
- Przest. kolorów (co wybrać?)
- Timer pomiarowy?
Funkcje indywidualne (Przyrosty nastaw ekspozycji, tryb AV - czas synchr. błysku, redukcja zakłóceń, redukow. zakłóceń - High ISO, Priorytet jasnych partii obr., Oświetlenie wspomagające AF, Blokowanie lustra podniesionego, Spust migawki/Przycisk blokady AE - tego kompletnie nie rozumiem...)

Będę wdzięczny za pomoc, instrukcję przestudiowałem, ale nie rozjaśniło mi to moich pytań.

kawo
14-08-2012, 13:20
niestety obawiam się kolego, że zaraz dostaniesz solidne baty. Przeczytaj jeszcze raz instrukcje ze zrozumieniem, tam naprawdę wszystko jest dobrze wyjaśnione.

Heilsberg
14-08-2012, 14:04
Do wywołania zdjęć 10x15 to cokolwiek byś nie ustawił, nawet najmniejszą jakość i rozdzielczość i najwyższą czułość to wystarczy. Oglądać takie zdjęcia będzie się dało.
Ostatnio mój ojciec, który ma małą małpkę Nikona z matrycą 8 mpix sprzed paru lat przestawił sobie rozdzielczość fotek na 1280x1024 bo nie zauważył, że mu się wcisnęło. Zaniósł potem do labu parę takich i wyglądało przyzwoicie nawet.

natash
14-08-2012, 14:14
Czytam cały czas. Jedyne czego nie rozumiem to blokady AF, bo wduszenie * nic się nie dzieję, nie ma żadnego znaczka itd. itp. Najbardziej dla mnie nie zrozumiałe są ustawienia indywidualne, bo nie są one za bardzo wyjaśnione (Przyrosty nastaw ekspozycji, tryb AV - czas synchr. błysku, redukcja zakłóceń, Priorytet jasnych partii obr., Oświetlenie wspomagające AF, Blokowanie lustra podniesionego, Spust migawki/Przycisk blokady AE - tego kompletnie nie rozumiem...)

punky
14-08-2012, 14:22
Bez obrazy ale skoro tego nie rozumiesz to znaczy że na razie to nie jest Ci potrzebne.
Zacznij używać aparatu a nie grzebać w menu. Porobisz kilka tysięcy zdjęć to może stwierdzisz że lustro czasem przyda się zablokować w górnej pozycji przed zrobieniem zdjęcia, a i swój własny styl na ustawienie/używanie spustu migawki i af'u też wypracujesz.

natash
14-08-2012, 14:47
Być może, teoretycznie przebrnąłem przez wszystkie moje pytania za pomocą internetu i instrukcji, pozostało jedno którego nie rozumiem, ale być może ktoś zechciałby pomóc. Blokada AE, blokada AF, czy mógłby mi ktoś to rozjaśnić, bo próbowałem na różne sposoby i nic z tego nie wychodzi.

- - - Updated - - -

Robię tak tryb manaulany. Ustawiam sobie 1/30, F3.5, celuje w ciemne miejsce w pokoju, spust do połowy, łapię ostrość, przesuwam na okno, a widzę, że znaczek na światle ucieka np. w prawo. Wiem, ze może debilne pytanie, ale poprostu nie rozumiem funkcjonalności....

namoamo
14-08-2012, 15:09
Fotografuj.pl - Poznaj swoją lustrzankę: metody pomiaru światła - fotografia cyfrowa i analogowa, edycja obrazu, pojęcia i techniki fotograficzne, recenzje, testy aparatów (http://www.fotografuj.pl/Article/Poznaj_swoja_lustrzanke_pomiar_swiatla_punktowy_ce ntralnie_wazony_matrycowy_ewaluacyjny/id/187/page/3)

Akapit: Na kłopoty blokada

Tryb AV(blokada AE to blokada ekspozycji, którą to przecież samemu się ustawia w trybie M).
Tryb pomiaru światla inny niż matrycowy(najlepiej) punktowy.
Teraz, celujesz w ciemny punkt pokoju(bez sensu, bo wyjara okno), blokujesz * - aparat ustawi ekspozycję na ten punkt. Zapali się gwiazdka w wizjerze(lub coś w podobie) Teraz przekadrowujesz na okno, spustem do polowy ostrzysz, i dociskając robisz zdjecie. Można też ustawić na odwrót, * to AF a spust to AE.

jaroz
14-08-2012, 15:43
Tryb AV(blokada AE to blokada ekspozycji, którą to przecież samemu się ustawia w trybie M).czyli to znaczy tyle, że blokada AE w trybie M nie działa.