PDA

Zobacz pełną wersję : czyszczenie gumy w obiektywie

bebok_mg
10-08-2012, 20:28
jeżeli taki temat gdzieś się pojawił, to proszę o namiary, ja nie znalazłem...
chodzi mi mianowicie o odpowiedź na pytanie: czy (i jak) czyściliście gumy w obiektywach, tzn. te którymi kręci się ostrością? w moim 85/1.8 zbielało mi to strasznie, generalnie nie przejmuję się tym, bo estetą technicznym nie jestem zdecydowanie, ale ostatnio zwróciło to uwagę jakiegoś kolesia, gdy wykonywałem zdjęcia, z góry dziękuję za podpowiedź

trumil9
10-08-2012, 23:28
Tu chyba nie chodzi o zabrudzenia ale o utlenianie sie niektorych skladnikow tworzywa z ktorego sa wykonane nakladki na pierscienie. Czyli moze nic nie pomoc poza wymiana takiego pierscienia na gwarancji lub za pieniadze. Przywracanie sprezystosci i "lepszego" wygladu gumie robi sie przy pomocy oleju roslinnego, na przyklad jest to swietny sposob na poprawienie "performance" dla okladzin na rakietkach do tenisa stolowego. Ja bym wyslal zapytanie do producenta sprzetu nawet w formie skargi o slaba jakosc materialu uzytego do wykonania nakladki na pierscien ostrosci. Oni musza dawac rekojmie na odbarwienie plastiku, gumy - materialow uzywanych do produkcji okreslonych rzeczy. Zasugeruj, ze nagrasz film i umiescisz go na youtube co sie dzieje z obiektywem, zaraz dostana popedu. Ja bym to wyslal do odpowiedniego Canon Division, czyli miejsca gdzie obiektyw mogl byc sprzedany.

karlgoro
11-08-2012, 00:54
Miałem to samo z 70-200 f/4, leżał w szafie mało używany i guma zbielała. Przetarłem takimi wacikami z alkoholem (Alcohol Swab z 70% Isopropylem) i guma była jak nowa. Paru moich znajomych miało to samo i po przetarciu tymi wacikami problem znikł.