PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 50D - "błędny transfer sygnałów"

rychu455
08-08-2012, 22:59
Cześć, mam pytanie: W moim aparacie (Canon 50D) po zrobieniu zdjęcia (nie robi teraz serii zdjęć tylko jedno) wyskakuje komunikat: "Err 01 Błędny transfer sygnałów obiektyw-aparat. Wyczyść styki na obiektywie i aparacie" Kupiłem spray do czyszczenia CX 80, ale to nie pomogło. Próbowałem także samą miękką szmatką, ale to też się nie powiodło. Niestety nie mam więcej obiektywów, ani body aby sprawdzić, czy któraś z tych rzeczy jest wadliwa.

jacek_63
09-08-2012, 00:03
Ustaw na tryb P, Av albo Tv i na serię, odepnij obiektyw i nie zakładaj dekla na body (żeby nie aparat ustawił kilkusekundowego czasu ekspozycji albo nie zgłupiał z przysłoną), i spróbuj zrobić serię zdjęć. Jeśli pójdzie, to prawdopodobnie coś z obiektywem. Upewnisz się podpinając inny (gdzieś w jakimś sklepie :smile:). Moja puszka tak reagowała na konwerter Kenko 2x MC4.

Demonos
09-08-2012, 09:23
Jakbyś jeszcze napisał, co to za obiektyw, to może byłoby łatiwiej nam powróżyć?
Ale MSZ to wygląda na problem z elektroniką obiektywu.
Rozumiem, że do tej pory wszystko działało?

Czy błąd wyskakuje też przy robieniu pojedynczego zdjęcia, czy tylko, jak chcesz serię strzelić?

Saapcio
09-08-2012, 13:20
Wyczyść styki na obiektywie i aparacie" Kupiłem spray do czyszczenia CX 80, ale to nie pomogło.
Ostrożnie. Tego to bym używał do zardzewiałej zawiasy we furtce, nie do obiektywu. Styki (itp) spirytusem.

PawelB
09-08-2012, 13:36
Obstawiałbym którąś Tokinę, miałem zbliżone problemy z 28-70 ATX Pro SV. Wybierz Av lub M, ustaw całkiem otwartą przysłonę i sprawdź co się dzieje. Jeśli będzie wszystko działać to pada tasiemka łącząca styki z elektroniką.

cano
20-06-2014, 11:03
Witam
Podbijam temat.
Wyskakuje mi ten sam komunikat - Canon 50D + Canon EFS 17-85. Blokada aparatu i komunikat pojawia się tylko na ogniskowych 17-24 mm, na ogniskowych ok 25 - 85 mm działa bez problemu. Też pomyślałam, że to być może problem z tasiemką łączącą styki, która jest widoczna na dłuższych ogniskowych. Pytanie brzmi czy ktoś miał taki przypadek i może wie czy da się i za ile to naprawić. Niestety w serwisie canona na żniwnej nie mogli mi udzielić informacji czy w ogóle da się coś z tym zrobić i określić przybliżonego kosztu, pan uciął rozmowę i stwierdził, że trzeba przesłać obiektyw i nic więcej mi nie powie. (Nie wiem, po co w ogóle jest ta infolinia). Może ktoś wie gdzie można naprawić obiektyw w pobliżu Katowic.
Dziękuję

--- Kolejny post ---

Witam
Podbijam temat.
Wyskakuje mi ten sam komunikat - Canon 50D + Canon EFS 17-85. Blokada aparatu i komunikat pojawia się tylko na ogniskowych 17-24 mm, na ogniskowych ok 25 - 85 mm działa bez problemu. Też pomyślałam, że to być może problem z tasiemką łączącą styki, która jest widoczna na dłuższych ogniskowych. Pytanie brzmi czy ktoś miał taki przypadek i może wie czy da się i za ile to naprawić. Niestety w serwisie canona na żniwnej nie mogli mi udzielić informacji czy w ogóle da się coś z tym zrobić i określić przybliżonego kosztu, pan uciął rozmowę i stwierdził, że trzeba przesłać obiektyw i nic więcej mi nie powie. (Nie wiem, po co w ogóle jest ta infolinia). Może ktoś wie gdzie można naprawić obiektyw w pobliżu Katowic.
Dziękuję