PDA

Zobacz pełną wersję : Koszt nowej matrycy 1d Mark IIn

szybki-pl
08-08-2012, 17:47
Witam.
Od pewnego czasu aparat zaczął produkować poziome pasy na zdjęciach. Przypuszczenia to uszkodzona matryca. Jaki byłby koszt wymiany tej części. Chyba że ktoś ma inne pomysły co mogło się popsuć.
Pozdrawiam.

CSI
09-08-2012, 14:05
Koszt wymiany matrycy przekroczy wartość aparatu.
Najlepiej byłoby dostarczyć sprzęt do serwisu w celu dokonania bezpłatnej wyceny.

Bangi
09-08-2012, 14:21
Jak wyglądają te pasy? Może migawka?

wiktor2323
09-08-2012, 14:39
Jak wyglądają te pasy? Może migawka?

Też o tym pomyślałem w pierwszej chwili po przeczytaniu postu. Pokaż zdjęcie z aparatu.

xsardas
09-08-2012, 17:22
Alko karta pamięci lub jej gniazdo.

szybki-pl
10-08-2012, 16:27
Niestety nie ma mnie w domu, więc fotek nie pokażę. Są to drobne pasy pionowe a nie jak pisałem w poście poziome. To mnie serwis nie pocieszył tym kosztem przewyższającym koszt aparatu:-(

- - - Updated - - -

Karta pamięci odpada ponieważ zapisuje takie same zdjęcia na CF i SD.

janmar
11-08-2012, 11:47
Nie masz co kombinować.Nikt zdalnie tego nie oceni ,a gdyby nawet to co Ci z tego..

Najlepiej byłoby dostarczyć sprzęt do serwisu w celu dokonania bezpłatnej wyceny.

Potem zdecydujesz.Napisz nam....

szybki-pl
11-08-2012, 12:38
Aparat trafiła do serwisu, jak coś się wyjaśni to dam znać.
Oto fotka z aparatu:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.marfoto.pl/foty/uu.jpg)

szybki-pl
15-08-2012, 09:03
Niestety czarny scenariusz się sprawdził. Padła matryca. Koszt wymiany 2470zł. Paranoja. Mam jeszcze magika jak znajdzie matryce to mi wymieniza 1/4 ceny serwisu.

CSI
17-08-2012, 10:46
Niestety czarny scenariusz się sprawdził. Padła matryca. Koszt wymiany 2470zł. Paranoja. Mam jeszcze magika jak znajdzie matryce to mi wymieniza 1/4 ceny serwisu.

Wymienić fizycznie matrycę to nie jest problem i może dokonać go każdy. Problem pojawia się jednak w tym, że po takiej wymianie konieczne jest przeprowadzenie pełnej regulacji oraz wgrania danych nowej matrycy. Czynności takie możliwe są jedynie w serwisie.

raado
17-08-2012, 17:43
Jako że macie wyłączność na wgranie danych i regulacje nowej matrycy, żądacie sobie 3/4 jej ceny?
Łupiecie okrutnie po kieszeni Panowie

Viqy
17-08-2012, 20:36
Jako że macie wyłączność na wgranie danych i regulacje nowej matrycy, żądacie sobie 3/4 jej ceny?
Łupiecie okrutnie po kieszeni Panowie

Magik może znajdzie używkę z rynku wtórnego, serwis wsadzi fabrycznie nową którą dostanie od Canona i w jego cenach. Nie można tak porównywać.

szybki-pl
20-08-2012, 12:14
Wymienić fizycznie matrycę to nie jest problem i może dokonać go każdy. Problem pojawia się jednak w tym, że po takiej wymianie konieczne jest przeprowadzenie pełnej regulacji oraz wgrania danych nowej matrycy. Czynności takie możliwe są jedynie w serwisie.

A czy serwis jest w stanie skalibrować wymienioną matrycę na jakąś inną (używaną) i wgrać dane matrycy??

szunaj60
26-08-2012, 13:10
Z ta regulacją to nie ściema? Chyba że tylko Canon do każdej sztuki dorabia program.Wymieniłem matrycę w Nikonie D50 i w Olympusie E410 z 2szt kupionych na allegro wychodzi jeden dobry aparat bez problemu.Piszecie o kalibracji ,z czym mają z kalibrować, ten sam program taka sama matryca.No tak, tylko inna kasa.

CSI
27-08-2012, 17:34
Nie wiem jak jest to w przypadku Nikona i Olympusa wiem jak jest to w przypadku firm CANON, SONY i LEICA. Po wymianie matrycy koniecznej jest przeprowadzenie pełnej regulacji układu wraz z wgraniem pliku informującego elektronikę o wyglądzie danej matrycy. Oczywiście po wymianie bez regulacji aparat będzie "pstrykał" zdjęcia ale... obraz delikatnie mówiąc odbiega od standardów obranych przez producentów.

zaix
16-09-2012, 23:43
Z tego słyszałem, choć informacja nie jest pewna, to matryca w Canonie montowana jest w innym sposób niż w Nikonie. Podobno w Canonach matryca nie jest montowana na sztywno tylko w jakiś sposób amortyzowana i osadzona. W nikonie jest chyba montowana na sztywno. Tak mnie poinformował swojego czasu technik, który zajmował się czyszczeniem matryc. Facet otrzymując Nikona, normalnie go rozbierał, wyciągał matrycę i czyścił, to umożliwiało idealne wyczyszczenie również krawędzi. "Podobno" po takiej operacji w nikonie, nie było problemu. W 5d2 nie dało się takiej operacji przeprowadzić, tym samym czyszczenie w ten sposób nie było możliwe. W przeciwnym razie skutkowało by to utratą tolerancji, zresztą logiczne jest wyobrażenie sobie tego, czyli sytuacji gdy płaszczyzna matrycy odchylona byłaby na którejś osi. Nie wiem ile w tym wszystkim prawdy, niemniej jednak zdrowy rozsądek podpowiada mi, że nie da się wsadzić i wyjąc matrycy ot tak- bez utraty pewnych tolerancji, ale tak jak mówię-to informacje, których potwierdzić nie jestem w stanie. Tak więc, o ile serwis potrafi zachować tolerancję i wykonać całą operację prawidłowo-ja bym wybrał taką drogę. Co do standardów producenta to wolę się nie wypowiadać, mając pewne doświadczenia z kalibracji...

CSI
20-09-2012, 18:39
Z tego słyszałem, choć informacja nie jest pewna, to matryca w Canonie montowana jest w innym sposób niż w Nikonie. Podobno w Canonach matryca nie jest montowana na sztywno tylko w jakiś sposób amortyzowana i osadzona. W nikonie jest chyba montowana na sztywno. Tak mnie poinformował swojego czasu technik, który zajmował się czyszczeniem matryc. Facet otrzymując Nikona, normalnie go rozbierał, wyciągał matrycę i czyścił, to umożliwiało idealne wyczyszczenie również krawędzi. "Podobno" po takiej operacji w nikonie, nie było problemu. W 5d2 nie dało się takiej operacji przeprowadzić, tym samym czyszczenie w ten sposób nie było możliwe. W przeciwnym razie skutkowało by to utratą tolerancji, zresztą logiczne jest wyobrażenie sobie tego, czyli sytuacji gdy płaszczyzna matrycy odchylona byłaby na którejś osi. Nie wiem ile w tym wszystkim prawdy, niemniej jednak zdrowy rozsądek podpowiada mi, że nie da się wsadzić i wyjąc matrycy ot tak- bez utraty pewnych tolerancji, ale tak jak mówię-to informacje, których potwierdzić nie jestem w stanie. Tak więc, o ile serwis potrafi zachować tolerancję i wykonać całą operację prawidłowo-ja bym wybrał taką drogę. Co do standardów producenta to wolę się nie wypowiadać, mając pewne doświadczenia z kalibracji...

Do czyszczenia matrycy nie ma konieczności demontowania aparatu. Ponadto przy montowaniu aparatu może dojść do zanieczyszczenia przetwornika.

szybki-pl
23-09-2012, 16:49
Ponawiam pytanie:
A czy serwis jest w stanie skalibrować wymienioną matrycę na jakąś inną (używaną) i wgrać dane matrycy tak aby wszystko działało jak należy??

zaix
26-09-2012, 17:23
Do czyszczenia matrycy nie ma konieczności demontowania aparatu. Ponadto przy montowaniu aparatu może dojść do zanieczyszczenia przetwornika.

Absolutnie nie twierdzę, że jest, nawet osobiście bym sie na to nie zgodził.

CSI
27-09-2012, 17:56
Ponawiam pytanie:
A czy serwis jest w stanie skalibrować wymienioną matrycę na jakąś inną (używaną) i wgrać dane matrycy tak aby wszystko działało jak należy??

Serwis jest w stanie przeprowadzić regulację takiego przetwornika pod warunkiem, że przy wymianie nie zostały dokonane jakieś uszkodzenia jak to niestety często bywa. Bardzo często wiąże się to i tak z koniecznością pełnego demontażu aparatu w celu wyregulowania chociażby flange back itp.
W przypadku takiego sprzętu serwis nie bierze odpowiedzialności za podzespoły które były demontowane przez osoby trzecie.

szybki-pl
27-09-2012, 19:33
Serwis jest w stanie przeprowadzić regulację takiego przetwornika pod warunkiem, że przy wymianie nie zostały dokonane jakieś uszkodzenia jak to niestety często bywa. Bardzo często wiąże się to i tak z koniecznością pełnego demontażu aparatu w celu wyregulowania chociażby flange back itp.
W przypadku takiego sprzętu serwis nie bierze odpowiedzialności za podzespoły które były demontowane przez osoby trzecie.

I ta odpowiedź jest dla mnie bardzo satysfakcjonująca. Chodzi o to że taka regulacja to już nie 2500 zł. (mam Nadzieje:-) )

tumidajski
28-09-2012, 18:28
Ogolnie wydaje mi sie, ze nie warto wymieniac matrycy. Marki II (w tym pozniejsze wersje N) - co prawda sa swietne jako aparaty; ergonomia, pancernosc, uszczelnienia, szybkosc, jednak ZNACZNIE odstaja od obecnych body. Jeszcze rok temu wydawalo mi sie, ze nie mam roznicy miedzy MK II a MK III (poza matryca), jednak jak sie wezime do reki nowszego marka, to powala jakosc wizjera, szybkosc AF. Ewentualnie lepiej chyba znalezc cos na rynku wtornym - bedzi raczej taniej.

szybki-pl
29-09-2012, 10:36
Ogolnie wydaje mi sie, ze nie warto wymieniac matrycy. Marki II (w tym pozniejsze wersje N) - co prawda sa swietne jako aparaty; ergonomia, pancernosc, uszczelnienia, szybkosc, jednak ZNACZNIE odstaja od obecnych body. Jeszcze rok temu wydawalo mi sie, ze nie mam roznicy miedzy MK II a MK III (poza matryca), jednak jak sie wezime do reki nowszego marka, to powala jakosc wizjera, szybkosc AF. Ewentualnie lepiej chyba znalezc cos na rynku wtornym - bedzi raczej taniej.

Póki co bawię się w półśrodki. Chce naprawić 1d IIn a do końca przyszłego roku może uda się 5d II kupić. Nie wiem czy dobrze zrobię zamieniając 1D II na 5d II. A mam porównanie 1d II z 50d i obrazek jest o niebo lepszy.

obcy21
29-09-2012, 11:56
obrazek będzie pewnie lepszy ale na AF stracisz...

szybki-pl
29-09-2012, 13:57
obrazek będzie pewnie lepszy ale na AF stracisz...
To się zgodze. A 1d III vs 5D II. Chodzi o obrazek i używalne ISO (samplom nie wierze do końca

tumidajski
30-09-2012, 12:58
Odnosnie obrazka, albo trafilem na 3 ezgelmparze idealne, albo cos jest ze mna nie tak. Otoz, gdy umiejetnie sie naswietla i obrabia w LR RAWy z 1dmk2/n, to ciezko je odrozic od DS mk2. Tzn. glebia, plastyka oczywiscie lepsza z dsa, ale poza tym nie mialem nic do zarzucenia.