Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 40D, EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM Err 01

vittal
02-08-2012, 21:48
Mam taki problem puszka 40D plus kitowy 17-85mm przy próbie zrobienia zdjęcia przy pewnych kombinacjach przysłona-ogniskowa wyskakuje "Err 01 błędny transfer sygnałów obiektyw-aparat. Wyczyść styki na obiektywie i na aparacie". Próba czyszczenia styków nie rozwiązuje problemu.

1.W trybie priorytet przysłony, przysłona ustawiona na maksymalną wartość dla tego obiektywu f/4 na 17mm aparat robi zdjęcie(dodatkowo autofocus trochę miesza). Po zmianie ogniskowej na ok 24mm przesłona na wyświetlaczu zmienia wartość na f/4.5 zdjęcie zostaje zrobione. Dalej ogniskowa 35mm przesłona na wyświetlaczu wartość f/5 autofocus zaczyna wariować mocniej ale zdjęcie zostaje zrobione. Na wyższych ogniskowych ok 50-85mm gdzie wartość przysłony przechodzi na f/5.6 aparat wykonuje zdjęcia z tym że im większa ogniskowa to autofocus ma coraz to większe problemy z ustawieniem ostrości.

2.Tryb Priorytet przysłony zaczynam od 17mm zwiększam wartość przysłony do f 4.5 aparat nie robi zdjęcia - Err 01, jednak przy wyższych ogniskowych tj od 24mm (gdzie najwyższą możliwą wartością przysłony dla tego obiektywu jest f/4.5) aparat robi zdjęcie. Autofocus zachowuje się jak wyżej.

3. Tryb priorytet przysłony zaczynam od 17mm na f/5.6 - nie robi zdjęcia Err 01, jednak gdy ogniskową ustawiam na wartości w zakresach ok 50-85mm gdzie najwyższą możliwą wartością przysłon jest f/5.6 robi zdjęcie z tym że ogniskowe bliższe 85mm już tylko na manual focus bo auto sobie nie radzi.

Tendencja taka: zdjęcia są możliwe tylko w zakresach przysłon od f/4 do f/5.6 przy danych ogniskowych, gdzie przysłona będzie ustawiona na maksymalnie możliwą wartość dla danej ogniskowej. Wyższe wartości przysłon od f/5.6 nie jest możliwe wykonanie zdjęcia na żadnej ogniskowej.

Ponadto ważna rzecz po naciśnięciu przycisku głębi ostrości na korpusie nie następuje charakterystyczne ściemnienie tak jakby nie przesterowało przesłoną. Czyli według mojej oceny wychodzi że jest problem z przysłoną? Aparat EOS 40D współpracuje jeszcze z obiektywami EF 70-200mm f/2.8 IS a także Sigma 50 mm f/1.4 EX DG HSM gdzie wszystko działa bez zarzutów. Dodam że problem pojawił się ok 2 miesiące temu po czym wszystko wróciło do normy. Po zrobieniu ok setki zdjęć tym kitem problem pojawił się na nowo.

Pewne że bez serwisu się nie obejdzie, dodam że mieszkam w UK pod Londynem, mam pytanie czy ktoś z forumowiczów miał do czynienia z angielskim (londyńskim) serwisem Canona? Ile ewentualnie taka przyjemność może kosztować? W najbliższym czasie będę kontaktował się z tutejszym serwisem, jakieś porady będą mile widziane. Mam nadzieję że opisałem problem zrozumiale i ktokolwiek cokolwiek zrozumie z moich wypcin.

Pozdrawiam Marek.

kulek855
09-08-2012, 21:58
Możliwe, że uszkodzeniu uległ flex.

stonik
11-08-2012, 08:42
dokładnie tak mam to samo przy tokinie 12-24 uszkodzony flex powoduje to że nie mam możliwości zrobienia zdjęcia powyżej przesłony 5.0 wyskakuje err01.