Zobacz pełną wersję : Canon 50D śmieci w wizjerze
Po czyszczeniu matrycy (przez prywatny punkt oferujący taką usługę) nastąpiło zaśmiecenie wizjera. Dodatkowo czego nie zauważyłem zarysowana została półprzepuszczalna płytka z punktami af. Jaka cena za wymianę tej płytki i czyszcenie wizjera w serwisie Canona.
I pytanie drugie czy serwis bedzie coś regulował w af body , bo mam ustawione obiektywy do korpusu i nie chce od nowa ponosic kosztów usuwania ff lub bf.
Pozdrawiam
gadget_zary
01-08-2012, 12:31
Masz syfy na matówce (ta zarysowana płytka). Koszt nowej matówki to 100-170 zł (zależnie od rodzaju). Operacja to czysta wymiana, możesz to zrobić samemu (tak jak i czyszczenie).
misiek86r
01-08-2012, 22:50
Tu rodzi się pytanie czy porysowana jest matówka (przezroczysta płytka znajdująca się nad lustrem) czy może lustro? Co do syfów to też mam 50d i matówka jest czysta a syfów w wizjerze mnóstwo. Spróbuj lustro delikatnie wyczyścić ściereczką i kropelką płynu do optyki, może to smuga a nie rysa. Co do cen to jeśli do nich nie wyślesz sprzętu raczej nie powiedzą bez oględzin. Pozdrawiam
Syfy mogą się zbierać również na płytce z punktami AF, która jest ponad matówką i niestety zwykle tak się właśnie dzieje :/ Ja sam jak chciałem wyczyścić matówkę to sobie tylko więcej dziadostwa wpuściłem na tą płytkę. Jej demontaż to już nieco bardziej skomplikowana sprawa niż otwarcie zatrzasku ramki matówki (trzeba chyba ze 2 śrubki odkręcić ;-)).
Syfy mogą się zbierać również na płytce z punktami AF, która jest ponad matówką i niestety zwykle tak się właśnie dzieje :/ Ja sam jak chciałem wyczyścić matówkę to sobie tylko więcej dziadostwa wpuściłem na tą płytkę. Jej demontaż to już nieco bardziej skomplikowana sprawa niż otwarcie zatrzasku ramki matówki (trzeba chyba ze 2 śrubki odkręcić ;-)).
Właśnie "syfy" są nad płytką z punktami AF i ta płytka jest zarysowana (lustro czyste i matówka też - matówki sam wymieniam z tym zero problemów) i pytam ile właśnie by kosztowałanowa płytka z punktami AF?
Ja kiedyś, jeszcze za czasów 350D paluchem wytarłem matówkę. Efekt? "Rozlane" punkty AF. Oddałem na gwarancji na Żytnią ściemniając, że niby samo się stało ;). Wymienili za darmo.
Zadzwoń, powiedzą ci od ręki.
P.S. A jesteś pewien, że to zarysowanie? Może po prostu jakiś włos tam wpadł i mocno siedzi. Szczerze, to ciężko sobie wyobrazić jak zarysować tą płytkę.
Ktoś może czyścił matówkę w 5DmkII ? bo ja próbowałem :) i tak samo jak wyżej - tylko więcej dziadostwa się dostało tam.
Porażka totalna. Potem czyściłem matrycę jakimś zestawem za 80pln z allegro i przy okazji chciałem matówkę - niedocyztałem ze nie wolno. Ale efekt bez zmian. Ktoś orientuje się ile kosztuje matówka do w/w body? i ta płytka z AF ?
W przyszłym tygodniu wybieram się do CSI na Żytnią, właśnie na wymianę matówki, czyszczenie i kalibrację :grin: Pytałem ile kosztuje zabieg wymiany matówki to odpowiedzieli że ok 100 zł. Po wszystkim napiszę jak poszło i za ile.
Zastanawiam się jeszcze jak jest z upgradem firmware'u. Aparat niedługo będzie miał dwa lata. Czy trzeba za ten zabieg płacić?
Ale za co te 100zł? Koszt razem z nową oryginalną matówką? Wymiana matówki w 50D to minuta roboty, wiem bo właśnie przed chwilą zmieniałem Ef-A na Ef-D.
Ale za co te 100zł?
No właśnie, zobaczymy.
A skąd wygospodarowałeś matówkę? CSI zdaje się nie sprzedaje...
Dopiero zauważyłem, że masz 550D, a nie 50D. Tam wymiana jest trochę trudniejsza (ale też moim zdaniem prosta - robiłem w 1000D) bo ramka trzymająca matówkę jest jednocześnie sprężyną dociskającą i przy demontażu trzeba uważać by jej nie uszkodzić (jest dość delikatna). Poza tym matówki w XXXD mają naniesione punkty AF, delikatnie inne położenie względem oryginalnego skutkuje słabszym podświetleniem punktów AF.
Ano właśnie - podświetlane punkty AF.... Trzeba mieć dobry charakter w palcach.
Ale nie odpowiedziałeś mi skąd "wygospodarowałeś" matówkę?
Ja pytałem tutaj: Canon EOS Rebel XSi / 450D / T1i / 500d - FOTOTECH-SERWIS (http://www.fototech-serwis.pl/pl/rozne/544-canon-eos-rebel-xsi-450d-t1i-500d.html) , ale nie wiem czy się opłaca bo w CSI za wymianę matówki (z matówką) chcieli 130zł (dojdzie jednak koszt transportu...) jeśli nie masz "charakteru w palcach" to raczej się za wymianę sam nie bierz :-)
A z 50D to inna sprawa bo matówki są wymienne i praktycznie wszędzie je dostaniesz ;-)