PDA

Zobacz pełną wersję : Grip + 50d | nie działa pokrętło nastaw

zuru26_PRO
31-07-2012, 20:36
Problem dosyć skomplikowany ale może ktoś akurat będzie wiedział co się mogło stać i ewentualne koszty.
Posiadam Canona 50d i do niego oryginalny grip BG-E2N. Już jakiś czas temu popsuło się ta plastikowa zębatka którą się gripa dokręca więc miałem go na stałe. Wczoraj chciałem go odkręcić i udało się. Ale po włożeniu baterii i włączeniu nie działa mi pokrętło nastaw (w manualu do ustawiania czasu) te przy spuście. Czas mogę zmienić jedynie przez wciśnięcie joysticka i wejściu do menu. Nie mogę też zmienić kilku innych rzeczy jak np. iso, rodzaj af oraz sposób pomiaru światła. Dziś przykręciłem gripa (sam nie wiem jak to zrobiłem) i okazało się, że tam też nie działa te same pokrętło, spust i blokowanie ekspozycji działa.
Mam nadzieję, że zrozumiale napisałem ;)

bajker83
14-08-2012, 16:22
proponował bym wyczyścić styki spirytusem w body. na patyczek kilka kropel ! miałem podobny problem i pomogło
http://www.fotopolis.pl/obrazki/pentax_k10d_test_zlacze_gripa.jpg

gumik
14-08-2012, 16:59
Tylko Co tu mają do rzeczy styki przy niepodłączonym gripie...?
Dziwna sprawa.. Rozumiem, że zanim odkręciłeś gripa wszystko działało OK?

VomitroN
14-08-2012, 21:20
Problem dosyć skomplikowany ... [CUT]

Korzystasz może w 50D z softu MagicLantern?

bajker83
15-08-2012, 12:06
nie wiem, pisze tylko że miałem podobna sytuacje i po wyczyszczeniu działało poprawnie :/

zuru26_PRO
25-08-2012, 18:40
urlop miałem więc odpowiem teraz ;)
Zanim 'odkręciłem' wszystko było ok. Soft mam canonowski bodajże 1.0.8.

Demonos
25-08-2012, 23:17
Wygląda na jakąś konkretną zwiechę systemu. Ja miewam tak, że z przykręconym gripem to kółko w aparacie przestaje działać i wtedy muszę dać impuls tym samym kółkiem w gripie. Ale tobie ewindentnie zawiesiło się permanentnie.
Może spróbuj jeszcze wyjąć baterię podtrzymującą pamięć, żeby go całkiem zresetować.