Zobacz pełną wersję : Wtyczka od battery packa do lampy błyskowej
Cześć ;)
Czy może mi ktoś powiedzieć jak zdobyć wtyczkę do battery packa do lamp błyskowych. Kupiłem sobie yongnuo yn-560 i ma ona z boku wejście (3 kolcowy) na battery packa... DO lampy wchodzi 4 baterii. Czyli jest napięcie dokładnie 6V. Mam dokładnie 6V ładowarkę ( po starym ericcsonie) i chciałem ją podpiąć do lampy... jak jestem w pomieszczaniu gdzie mam dostęp do gniazdek to fajnie to wykorzystać, niż jechać na bateriach... :/ które kosztują swoje.
mor_feusz
31-07-2012, 18:14
Cześć ;)
Czy może mi ktoś powiedzieć jak zdobyć wtyczkę do battery packa do lamp błyskowych. Kupiłem sobie yongnuo yn-560 i ma ona z boku wejście (3 kolcowy) na battery packa... DO lampy wchodzi 4 baterii. Czyli jest napięcie dokładnie 6V. Mam dokładnie 6V ładowarkę ( po starym ericcsonie) i chciałem ją podpiąć do lampy... jak jestem w pomieszczaniu gdzie mam dostęp do gniazdek to fajnie to wykorzystać, niż jechać na bateriach... :/ które kosztują swoje.
canon flash battery pack cable | eBay (http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_nkw=canon+flash+battery+pack+cable&_sacat=0&_odkw=canon+flash+battery+pack&_osacat=0)
Eeeee.... 70zł za kawałek kabla (po przeliczeniu)????
Nie można gdzieś go kupić w Polsce?? po jakiejś normalnej cenie? Albo, może ktoś chce sprzedać swój kabel:mrgreen::mrgreen: Tam są 3 wtyczki domyślam się, że ten po środku jest uziemieniem?
nic to nie da. battery pack'i (jak mnie pamiec nie myli) maja w sobie mini przetwornice. kablem zasuwa wysokie napiecie ladujace bezposrednio kondensator lampy.
dadafafa
19-08-2012, 01:16
nic to nie da. battery pack'i (jak mnie pamiec nie myli) maja w sobie mini przetwornice. kablem zasuwa wysokie napiecie ladujace bezposrednio kondensator lampy.
Dokładnie. poza tym do battery packa wchodzi osiem baterii dlatego tam nie ma sześciu volt.
sylwek2k
20-08-2012, 19:49
Mam dokładnie 6V ładowarkę ( po starym ericcsonie) i chciałem ją podpiąć do lampy... jak jestem w pomieszczaniu gdzie mam dostęp do gniazdek to fajnie to wykorzystać, niż jechać na bateriach... :/ które kosztują swoje.
A) zapomnij o swoim pomysle z podpinaniem takiej ladowarki - zaufaj mi :)
B) swoja energie nakieruj na zakup akumulatorkow (od okolo 15 zeta za 4 sztuki) i ladowarki (~50 zeta)
kaszlarz
01-05-2014, 22:32
MrSpike ma rację.
Da się jednak dorobić zasilacz lub najlepiej akumulator żelowy 6V kilka Ah przez co zmniejszy się czas ładowania kondensatora.
Podpina się go wykorzystując slot na baterię (jeżeli nie chcesz rozbierać lampy), lub poprzez dodanie sobie gniazda i podlutowanie pod wyjścia baterii (w środku lampy)
PS
Podczas ładowania ,a zwłaszcza na samym jego początku płynie dość spory prąd. Trzeba zastosować grube kabelki.
Zasilacz od komórki nie da rady, a jeśli nawet uda się naładować kondensator , to będzie to trwało bardzo długo.....
Pozdrawiam