Zobacz pełną wersję : jaki sprzet do fotografowania dzieci?
Jako, że poprzedni mój wątek został zamknięty a ja mam coraz większy metlik proszę o radę.
Póki co robię zdjęcia 350d. szkła to kit i 50/1.8. w przyszłości chciałabym jasny zoom, a niedługo pewnie 17-85 zanim uzbieram na coś jasnego.
Foto będę robiła moim córkom. Już trochę umiem więc nowicjuszem nie jestem ;)
aparat powinien mieć szybki AF, stabilizację, rozpiętość iso i nieduże szumy. dodatkowo opcje filmów bo przy dzieciach się przydaje.
Myślałam nad 60d, ale może 550d? a może w ogóle powinnam zmienić system?
w 60d przestraszyla mnie waga :( bieganie z nim i torbami za dziećmi...
czy są lżejsze / mniejsze lustra?
poradzicie coś? podpowiecie ?
budżet max 3500 pln.
dzięki!
michael_key
30-07-2012, 07:32
w przyszłości chciałabym jasny zoom, a niedługo pewnie 17-85 zanim uzbieram na coś jasnego.
budżet max 3500 pln.
A nie lepiej od razu kupić 17-55 IS USM ?
Myślę, że AF z 350-tki dałby radę.
Eos m ;)
Pytanie czy bedzie szybki ;) jeśli chodzi o AF :)
gadget_zary
30-07-2012, 09:07
A moze cos z systemu m4/3. ?
Pytanie czy bedzie szybki ;) jeśli chodzi o AF :)
Racja. Znalazłem plotki, że AF nie będzie taki szybki. A mogło być tak pięknie ;)
To zostajemy przy lustrzankach.
@olcia - sprzęt który masz powinien Ci produkować bardzo ładne efekty. Trzeba się z nim tylko dobrze obeznać.
Wielu rodziców próbuje sfotografować każdą sekundę życia swojego dziecka. I później mają wiele tysięcy nudnych zdjęć.
Czasami zamiast kupować dodatkowy sprzęt, warto jest się zastanowić jak można robić lepsze zdjęcia tym co masz.
Podejrzewam, że da to lepsze efekty. A w między czasie, zamiast ganiać dziecko z aparatem przy oku, można się z nim pobawić ;) (z dzieckiem, nie z aparatem :lol: )
cześć,
i mam wątpliwość... przerabiałem kiedyś taki problem ...
do 350D dokupiłem 17-55IS ... a potem zmieniłem body na 50D.
i się zastanawiam co dało większy progres, czy szkło czy body.
350D to stareńka puszka, chyba na lepsze wyjdzie ci jej zmiana.
jeżeli chodzi o obawy co do wagi to między 350D a 50D nie jest to aż tak wyczuwalne
weź 60D... za rok kupisz 17-55 IS :)
pzdr,
czy musi byc lustro ?
jak kolega rOOmak wspomnial chyba w pazdzierniku trafi do sprzedazu nowy bezlusterkowic, do ktorego po zastosawaniu adptera podepniesz obiektywy ef i chyba ef-s :)
ja mysle nad nim - dla zony
http://fotoblogia.pl/2012/07/23/canon-eos-m-bezlusterkowiec-z-hybrydowa-matryca-aps-c-i-dotykowym-ekranem
http://www.chip.pl/news/sprzet/kamery-i-aparaty/2012/07/pierwszy-systemowy-kompakt-canona-eos-m-z-wymienna-optyka
Canon EOS M: hands-on preview of Canon's first mirrorless EOS: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/news/2012/07/23/Canon-announces-EOS-M-mirrorless-system-camera-hands-on-preview)
Olcia, ja bym 17-85 nie kupował, bo to kiepskie szkło. Kit jest niewiele krótszy, ale za to tańszy i jakościowo wypada podobnie jak nie lepiej ;). Lepiej od razu skupić się na czymś porządnym a nie iść półśrodkami, szkoda pieniędzy. Dozbieraj i kup 17-55, na cropa to chyba najlepszy wybór.
Zmiana systemu? Jakiś argument? Co Ci nie odpowiada w canonie? Jakie masz doświadczenie z innymi systemami? Jeżeli zmieniać to jedynie na nikona, na nic innego nie patrz.
Prównując body xxxD i xxD jak dla mnie duża różnica pod względem funkcjonalności na korzyść tego drugiego. Po przesiadce od razu zobaczysz różnice. Kwestia wagi raczej pomijalna. Ja noszę 5DII z gripem, 70-200/2.8, 580EXII i nie narzekam ;). Z 350D na 60D to dość spory krok, bo to pierwsze body jest nadal bardzo dobre, ale już leciwe. Ja bym polecał kupić 60D i zbierać na 17-55 lub odwrotnie, ale AF w 350D może nie być rewelacyjnym tandemem z jasnym szkiełkiem.