PDA

Zobacz pełną wersję : Dobre sposoby na jasność i kontrast

renes
29-07-2012, 20:48
Witam,

Czy jest na rynku jakaś pozycja (najchętniej po polsku, ostatecznie angielski), która szczegółowo pokazuje szereg narzędzi wraz z ich wykorzystaniem i przykładami jak najlepiej radzić sobie z jasnością i kontrastem zdjęć w PhotoShopie, dokładnie w CS3 PL bo taki posiadam? Chodzi mi o pracę z krzywymi na warstwach dopasowania, tworzenie masek, lokalne/selektywne zmiany kontrastu i jasności, także rozjaśnianie pędzlem, również korzystając z wypełnionej czernią maską, wykorzystywanie narzędzia Gradient, dodawanie warstw i mieszanie masek, itp, itd. Jest wiele pozycji poświęconych wyłącznie wyostrzaniu w PS, czy są podobe pozycje zajmujące się wyłącznie zaawansowaną korektą kontastu i jasności/przyciemniania? Jeśli tak, które warto poznać? Będę wdzięczny za wskazówki.

trumil9
30-07-2012, 05:18
Chyba najwiecej pytan zadales do Photoshop CS3 Layers Bible, Matt Doyle and Simon Meek,
Amazon.com: Photoshop CS3 Layers Bible (9780470082119): Matt Doyle, Simon Meek: Books (http://www.amazon.com/gp/product/0470082119/sr=1-1/qid=1343617731/ref=olp_product_details?ie=UTF8&me=&qid=1343617731&seller=&sr=1-1)

renes
30-07-2012, 09:48
Dzięki. To rzczywiście Biblia o warstwach, wszystkie ich aspekty, jest też przetłumaczona na polski. Ale ciekawi mnie czy istnieje książka która wyłącznie zajmuje sie technikami korekty kontrastu i jasności zdjęć w PhotoShopie, na tej samej zasadzie jak ksiązki-poradniki o ostrzeniu, których jest bardzo dużo. Zapewne podobną książkę-poradnik ktoś także napisał skupiając się wyłącznie na tym elemencie korekty zdjęć w PS, tak się wydaje. Ale nie mogę żadnej namierzyć.

Roy
30-07-2012, 19:47
Pod tym kątem to celować w którąś z książek Scott'a Kelby'ego. Odstraszyć może specyficzny język i humor, ale te pozycje bardziej skupiają się na efektach i wynikach pracy, niż np. na opisie narzędzi. Warto rzucić okiem na "Księgę kanałów obrazu".

renes
02-08-2012, 21:46
Dzięki za sugestię. Przejrzałem w necie spis treści "Księgi kanałów obrazu" i zastanawiam się, czy tam dużo jest na interesujący mnie temat, sam zobacz:

Tworzenie zaznaczeń i masek w oparciu o kanały
Mieszanie kanałów
Kanały kolorów dodatkowych
Zmiana jasności i nasycenia kolorów
Wyostrzanie w przestrzeni Lab
Usuwanie szumu z fotografii
Optymalizacja obrazów
Efekty specjalne

Roy
03-08-2012, 00:28
Alternatywne pozycje, warte uwagi:

"Mistrzowska edycja zdjęć. Adobe Photoshop dla fotografów" - Martin Evening
"Photoshop. Korekcja i separacja. Vademecum profesjonalisty" - Dan Margulis

Renes, jedna rzecz o którą pytasz to opis pewnych narzędzi i cech programu, które można znaleźć w typowych podręcznikach-przewodnikach o Photoshop. Druga rzecz o którą pytasz to bardziej zaawansowana kontrola jasności i kontrastu. Osobiście uważam, że książki specjalizujące się w jakieś konkretnej technice/obszarze pracy w Photoshop (vide lektura o kanałach) najlepiej odkrywają możliwości zaawansowanej pracy z takimi parametrami jak jasność/kontrast.
Książka Evening'a jest idealnie wyważona pomiędzy przewodnikiem po narzędziach/funkcjach a przykładowym ich wykorzystaniu i efektach. " Księga kanałów " oraz "korekta i separacja" to wg. mnie trochę bardziej specjalistyczne lektury nt. wydajniejszego wykorzystania ww. narzędzi. Uważam innymi słowy, że jeśli jedna pozycja ma Cię w pełni zadowolić, to raczej ta Evening'a... ale i tam temat nie zostanie w pełni wyczerpany, patrząc na Twoje potrzeby. Zwłaszcza, że kwestia konstrastu i jasności w Photoshop jest korygowana zarówno poprzez tak proste narzędzia jak samo polecenie "brightness/contrast" jak i różne sposoby mieszania warstw, będące jak dla mnie najtrudniejszym aspektem w programie.

Sempoo
03-08-2012, 02:15
Olej książki. Zacznij myśleć samodzielnie!

Polecam prosty sposób na odpowiednią tonalność zdjęć - otóż w odrawiarce masz fotę i wyzerowujesz jej saturację, aby była czarno-biała. Dopiero wtedy kręcisz suwakami, np. podbijasz ogólną jasność, dodajesz kontrast, zjeżdżasz ze światłami i przepałami, rozjaśniasz cienie. Po uzyskaniu fajnego kontrastu zdjęcia czarbo-białego wracasz z kolorem - zwykle wylądujesz na saturation -30, bo przy zero mogłoby być za mocno. Try it.

liquidsound
03-08-2012, 08:59
Sempoo, ale odrawiarki przy konwersji mieszają kanałami kolorów...po mojemu to kiszkowata metoda.

renes
03-08-2012, 15:09
Dzięki za kolejne propozycje, na pewno je przejrzę. Może wyjaśnię tylko, że wiedzę tę bedę wykorzystywał przy obróbce skanów czarno-białych filmów srednioformatowych 6x9.

marlo
03-08-2012, 20:42
Dzięki za kolejne propozycje, na pewno je przejrzę. Może wyjaśnię tylko, że wiedzę tę bedę wykorzystywał przy obróbce skanów czarno-białych filmów srednioformatowych 6x9.

To będzie ciekawe doświadczenie, bo musisz pamiętać, że skany z negatywów posiadają zupełnie inną charakterystykę tonalną niż zdjęcia z cyfry. Histogramy tychże (poprawnie naświetlonych) aż kipią informacjami w półtonach i taka obróbka w czerni-bieli to naprawdę przyjemność. Cyfra wypada dosyć licho szczególnie w jaśniejszych partiach tonalnych (przy BW) i w pewnych wypadkach po prostu braknie jakiegoś zakresu do podciągnięcia żeby całość trzymała odpowiednią spójność wizualną.

Sempoo
04-08-2012, 20:45
Sempoo, ale odrawiarki przy konwersji mieszają kanałami kolorów...po mojemu to kiszkowata metoda.
Ale nie włączasz tutaj trybu bw gdzie można regulować jasność poszczególnych kolorów, lecz po prostu dajesz saturation na 0.