Zobacz pełną wersję : Dobre sposoby na jasność i kontrast
Witam,
Czy jest na rynku jakaś pozycja (najchętniej po polsku, ostatecznie angielski), która szczegółowo pokazuje szereg narzędzi wraz z ich wykorzystaniem i przykładami jak najlepiej radzić sobie z jasnością i kontrastem zdjęć w PhotoShopie, dokładnie w CS3 PL bo taki posiadam? Chodzi mi o pracę z krzywymi na warstwach dopasowania, tworzenie masek, lokalne/selektywne zmiany kontrastu i jasności, także rozjaśnianie pędzlem, również korzystając z wypełnionej czernią maską, wykorzystywanie narzędzia Gradient, dodawanie warstw i mieszanie masek, itp, itd. Jest wiele pozycji poświęconych wyłącznie wyostrzaniu w PS, czy są podobe pozycje zajmujące się wyłącznie zaawansowaną korektą kontastu i jasności/przyciemniania? Jeśli tak, które warto poznać? Będę wdzięczny za wskazówki.
Chyba najwiecej pytan zadales do Photoshop CS3 Layers Bible, Matt Doyle and Simon Meek,
Amazon.com: Photoshop CS3 Layers Bible (9780470082119): Matt Doyle, Simon Meek: Books (http://www.amazon.com/gp/product/0470082119/sr=1-1/qid=1343617731/ref=olp_product_details?ie=UTF8&me=&qid=1343617731&seller=&sr=1-1)
Dzięki. To rzczywiście Biblia o warstwach, wszystkie ich aspekty, jest też przetłumaczona na polski. Ale ciekawi mnie czy istnieje książka która wyłącznie zajmuje sie technikami korekty kontrastu i jasności zdjęć w PhotoShopie, na tej samej zasadzie jak ksiązki-poradniki o ostrzeniu, których jest bardzo dużo. Zapewne podobną książkę-poradnik ktoś także napisał skupiając się wyłącznie na tym elemencie korekty zdjęć w PS, tak się wydaje. Ale nie mogę żadnej namierzyć.
Pod tym kątem to celować w którąś z książek Scott'a Kelby'ego. Odstraszyć może specyficzny język i humor, ale te pozycje bardziej skupiają się na efektach i wynikach pracy, niż np. na opisie narzędzi. Warto rzucić okiem na "Księgę kanałów obrazu".
Dzięki za sugestię. Przejrzałem w necie spis treści "Księgi kanałów obrazu" i zastanawiam się, czy tam dużo jest na interesujący mnie temat, sam zobacz:
Tworzenie zaznaczeń i masek w oparciu o kanały
Mieszanie kanałów
Kanały kolorów dodatkowych
Zmiana jasności i nasycenia kolorów
Wyostrzanie w przestrzeni Lab
Usuwanie szumu z fotografii
Optymalizacja obrazów
Efekty specjalne
Alternatywne pozycje, warte uwagi:
"Mistrzowska edycja zdjęć. Adobe Photoshop dla fotografów" - Martin Evening
"Photoshop. Korekcja i separacja. Vademecum profesjonalisty" - Dan Margulis
Renes, jedna rzecz o którą pytasz to opis pewnych narzędzi i cech programu, które można znaleźć w typowych podręcznikach-przewodnikach o Photoshop. Druga rzecz o którą pytasz to bardziej zaawansowana kontrola jasności i kontrastu. Osobiście uważam, że książki specjalizujące się w jakieś konkretnej technice/obszarze pracy w Photoshop (vide lektura o kanałach) najlepiej odkrywają możliwości zaawansowanej pracy z takimi parametrami jak jasność/kontrast.
Książka Evening'a jest idealnie wyważona pomiędzy przewodnikiem po narzędziach/funkcjach a przykładowym ich wykorzystaniu i efektach. " Księga kanałów " oraz "korekta i separacja" to wg. mnie trochę bardziej specjalistyczne lektury nt. wydajniejszego wykorzystania ww. narzędzi. Uważam innymi słowy, że jeśli jedna pozycja ma Cię w pełni zadowolić, to raczej ta Evening'a... ale i tam temat nie zostanie w pełni wyczerpany, patrząc na Twoje potrzeby. Zwłaszcza, że kwestia konstrastu i jasności w Photoshop jest korygowana zarówno poprzez tak proste narzędzia jak samo polecenie "brightness/contrast" jak i różne sposoby mieszania warstw, będące jak dla mnie najtrudniejszym aspektem w programie.
Olej książki. Zacznij myśleć samodzielnie!
Polecam prosty sposób na odpowiednią tonalność zdjęć - otóż w odrawiarce masz fotę i wyzerowujesz jej saturację, aby była czarno-biała. Dopiero wtedy kręcisz suwakami, np. podbijasz ogólną jasność, dodajesz kontrast, zjeżdżasz ze światłami i przepałami, rozjaśniasz cienie. Po uzyskaniu fajnego kontrastu zdjęcia czarbo-białego wracasz z kolorem - zwykle wylądujesz na saturation -30, bo przy zero mogłoby być za mocno. Try it.
liquidsound
03-08-2012, 08:59
Sempoo, ale odrawiarki przy konwersji mieszają kanałami kolorów...po mojemu to kiszkowata metoda.
Dzięki za kolejne propozycje, na pewno je przejrzę. Może wyjaśnię tylko, że wiedzę tę bedę wykorzystywał przy obróbce skanów czarno-białych filmów srednioformatowych 6x9.
Dzięki za kolejne propozycje, na pewno je przejrzę. Może wyjaśnię tylko, że wiedzę tę bedę wykorzystywał przy obróbce skanów czarno-białych filmów srednioformatowych 6x9.
To będzie ciekawe doświadczenie, bo musisz pamiętać, że skany z negatywów posiadają zupełnie inną charakterystykę tonalną niż zdjęcia z cyfry. Histogramy tychże (poprawnie naświetlonych) aż kipią informacjami w półtonach i taka obróbka w czerni-bieli to naprawdę przyjemność. Cyfra wypada dosyć licho szczególnie w jaśniejszych partiach tonalnych (przy BW) i w pewnych wypadkach po prostu braknie jakiegoś zakresu do podciągnięcia żeby całość trzymała odpowiednią spójność wizualną.
Sempoo, ale odrawiarki przy konwersji mieszają kanałami kolorów...po mojemu to kiszkowata metoda.
Ale nie włączasz tutaj trybu bw gdzie można regulować jasność poszczególnych kolorów, lecz po prostu dajesz saturation na 0.