Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pytanie do posiadaczy 5d mark 2

RAdoCanon
29-07-2012, 16:36
Witam.
Jestem ciekaw jak AF sprawuje się w waszych 5dm2.
Przesiadłem się z 40d na nowe 5dm2 i jestem zdziwiony beznadziejnym AF. Nie wiem czy tylko ja mam ten problem. W kiepski warunkach oświetleniowych to nie raz istna masakra co zauważyłem podczas wesel. Strasznie mnie to irytuję i zaczynam tęsknić za 40D.
Jestem ciekaw waszych opinii.

MC_
29-07-2012, 16:41
Robiłem nim kilka wesel i szału może nie było, ale tragedii również.

RAdoCanon
29-07-2012, 16:46
Myślałem, że za taką cenę to ten szał będzie.

michael_key
29-07-2012, 16:53
AF to masakra. Nawet w średnio oświetlonym pokoju nie ma szału. Wszytko zależy na co się ostrzy. Sama szybkość reakcji na wciśnięcie spustu migawki też pozostawia wiele do życzenia.

Ja liczyłem na AF jak 40D/50D a tu nic. Strzał w kolano Canona.

MC_
29-07-2012, 16:55
Strzał w kolano, który sprzedaje się rewelacyjnie. Dobry dowcip.

crazy
29-07-2012, 17:07
To co ja mam powiedzieć jako użytkownik starego 5D :D. Jak potrafi się używać aparatu to i ten słaby Af da radę , kwestia wprawy.

rOOmak
29-07-2012, 17:08
Ja generalnie nie mam problemu. Czasami tylko 50mm/1.4 jakoś ustawi mi ostrość po złej stronie skali, ale z resztą szkieł jest ok. Ale może nie mam porównania do lepszych. Mój poprzedni aparat to 30D i działał podobnie.

crazy
29-07-2012, 17:13
Mój działa dobrze z Sigmą 50/1,4 na max otwartej przesłonie, czasami faktycznie jest problem ale nie wkurzam się tylko ponawiam ujęcie :)

Merde
29-07-2012, 17:14

A kolega to zahibernowany był przez ostatnie lata?

RAdoCanon
29-07-2012, 17:15
Wprawiam się już 4 miesiące i się chyba wprawić nie mogę. Mam podpięte 24-70, ale z 85mm 1.8 też lipa. Przez 3,5 roku jak miałem 40D nigdy nie miałem problemu z AF. ehh...

michael_key
29-07-2012, 17:16
Jak potrafi się używać aparatu to i ten słaby Af da radę , kwestia wprawy.
Ja tam już się nauczyłem :smile:
Jak się fotografuje, a nie myśli o tym co by było gdyby było to jest dobrze. Puszka jest po prostu bardzo dobra.

RAdoCanon
29-07-2012, 17:17
A kolega to zahibernowany był przez ostatnie lata?

Coś w tym rodzaju ;)

trumil9
29-07-2012, 17:22
Duzo zalezy od obiektywu. Najwolniej na 85, najszybciej na 135. 24,35,50 jest dobrze-bardzo dobrze. 5d2 jest moim pierwszym Canonem dig, przedtem uzywalem Pentax K10d i roznica jest bardzo duza na + dla C

crazy
29-07-2012, 17:23
Ja tam już się nauczyłem :smile:
Jak się fotografuje, a nie myśli o tym co by było gdyby było to jest dobrze. Puszka jest po prostu bardzo dobra.

Masz rację, nie ważne czym , ważne jak :)

Bechamot
29-07-2012, 17:23
AF to masakra. Nawet w średnio oświetlonym pokoju nie ma szału. Wszytko zależy na co się ostrzy. Sama szybkość reakcji na wciśnięcie spustu migawki też pozostawia wiele do życzenia.

Ja liczyłem na AF jak 40D/50D a tu nic. Strzał w kolano Canona.

??

z definicji AF powinen dzialac lepiej niz w c50/c40 .
jesli tak nie jest to sprawdz czy masz dokladnie dostrojone obiektywy, jesli nie to nigdy nie bedzie tak jak mogloby byc.
c5mk2 to wciaz jeden z lepszych aparatow na rynku do fotografii statycznej i nienajlpszy do szybkiego reportazu . Te mozliwosci pojawily sie dopiero w mk3. W tej klasie cenowej tylko nowy d800 jest lepszy , ale przeciez o kilka lat mlodszy.

W sumie af jest lepszy niz c50/c40 , ale w ogole aparat jest wolniejszy ( praca lustra , wieksza droga do pokonania przez soczewke w trakcie ostrzenia). Brakuje czesto szybkosci w tym aparacie , ale to nie jest problem sensu stricte autofocusa.

RAdoCanon
29-07-2012, 17:28
Szybkość AF też mnie dobija. Wiele dobrych momentów mnie uciekło :(

Merde
29-07-2012, 17:32

Na pewno z powodu AF? Nie z powodu shutter laga?

RAdoCanon
29-07-2012, 17:41
Shutter to niezły lager. W 40D wszystko wydawało się łatwiejsze, jest moment ustawiam ostrość i dociskam spust. No i mam dobry moment na zdjęciu. Była większa radość z fotografowania.

Bechamot
29-07-2012, 17:41

nigdy nie nalezal do najszybszych .
masz 3 mozliwosci - przejsc na mf i jak to dawniej bywalo nastawiac recznie odleglosc " z gory"
przejsc ma mk3
przejsc na c1d.
nie jest to aparat szybki.
mnie brakuje jedynie szybkosci , sama dokladnosc AF jest ok w sensie canonowskiej dokladnosci.
dla motywow ruchomych trafiona ostrosc jest zawsze kwestia przypadku , strzela sie seria i wybiera ostre.
wg specyfikacji c1d wyrabia dla predkosci 40 kmh do 8 m odleglosci - teoretycznie , w praktyce uzysk jest znacznie nizszy , to zalezy tez od obiektywu . w c5d2 wlasciwie dla obiektow ruchomych nie ma szans w jednym zdjeciu na 100 % trafic - tylko na zasadzie przypadku.

w warunkach statycznych dla slabego oswietlenia rzedu 1/20 sek , 100 iso , przyslona ok2.0 sprawnosc af w c5d2 dla roznych obiektywow wynosi ok 80 max 95% tzn w sredniej z 10 strzalow osiaga sie ok 80 - 95% mozliwej rozdzielczosci gdyby trafial na 100 %. to wynik niezly , ale dla zdjec statycznach. Wiadomo im ciemniej i im wiecej ruchu tym gorzej.
podstawa jest mikrotuning AF - bez tego nie ma szans na powtarzalna prace.

crazy
29-07-2012, 17:47
Kurcze tak czytam Wasze komentarze i się zastanawiam. Macie MKII gdzie Af jest dużo sprawniejszy jak w starej 5D a mówicie o nieostrych zdjęciach na ruchomych kadrach. Fotografuje sport i jakoś nie mam problemu z ustawianiem ostrości nawet z podpiętą Sigmą 50/1,4 HSM :)

RAdoCanon
29-07-2012, 17:56
Kurcze tak czytam Wasze komentarze i się zastanawiam. Macie MKII gdzie Af jest dużo sprawniejszy jak w starej 5D a mówicie o nieostrych zdjęciach na ruchomych kadrach. Fotografuje sport i jakoś nie mam problemu z ustawianiem ostrości nawet z podpiętą Sigmą 50/1,4 HSM :)

z tym, że Ty pewnie robisz masówki, ja nie widzę sensu strzelać seriami przez całe wesele.

crazy
29-07-2012, 18:00
z tym, że Ty pewnie robisz masówki, ja nie widzę sensu strzelać seriami przez całe wesele.

To Cię zaskoczę bo od czasu jak mam 5D serie użyłem może ze 3 razy w celu sprzawdzenia i zabawy. Strzelam zdjęcia pojedynczo na centralnym AF :)

michael_key
29-07-2012, 18:02
A odsetek nietrafionych zdjęć masz duży?

crazy
29-07-2012, 18:04
Nie, z Sigmą większy jak z pozostałymi szkłami to fakt :)

RAdoCanon
29-07-2012, 18:08
wczoraj np. 5 ujęć mnie ominęło AF nie wyrobił. Zresztą tu nie chodzi nawet o to, że zrobię 3 takie same zdjęcia skoro AF jest zbyt wolny, żeby ustawić ostrość mimo wspomagania przez lampe

crazy
29-07-2012, 18:10
Ja robię bez lampy przeważnie , na Twoim miejscu wysłałbym go do serwisu :)

RAdoCanon
29-07-2012, 18:12
Dlatego stąd te moje pytania, bo albo AF jest beznadziejny we wszystkich 5dm2, albo ja mam jakiś wadliwy egzemplarz.

Bechamot
29-07-2012, 18:14
wczoraj np. 5 ujęć mnie ominęło AF nie wyrobił. Zresztą tu nie chodzi nawet o to, że zrobię 3 takie same zdjęcia skoro AF jest zbyt wolny, żeby ustawić ostrość mimo wspomagania przez lampe

ha , cala masa pulapek czeka na wlasciciela AF w c

jest wrazliwy na barwe - inaczej ostrzy dla swiatla slonecznego , inaczej dla wyrunkow np w pochmurny dzien.
innymi slowy mowiac o wschodzie slonca mozesz miec FF a gdy pojawia sie chmury BF ( albo na odwrot nie pamietam teraz ) i roznica jest duza. W mk3 wprowadzono uklad kompensujacy wplyw barwy swiatla na AF.
jesli miales wspomaganie lampa - swiatlem czerwonym lub podczerwonym to szans na ostre zdjecia nie ma.
jesli Ci zalezy to moge sprawdzic jak reaguje af na zmiane barwy swiatla.

Jesli sie pozna ograniczenia AF i slabosci to mozna sie nauczyc je omijac czyli pozwolic rzadziej af -wi robic bledy.

klasyczny przyklad : chcesz zrobic zdjecie finiszujacego sprintera na mecie. Af jest najbardziej zawodna metoda . trza robic jak dawniej - przejsc na MF , najpierw nastawic odleglosc na mete i dopiero jak sie na niej pojawi sprinter wyzwolic - to najszybsza metoda. AF zawsze powoduje jakies opoznienie wyzwolenia - nawet 0,2 sek moga zadecydowac ze moment kulminacyjny minal.
na szczescie mamy w obiektywach wylacznik AF on/off

sprawdzilem swiatlo niebieskie przesuwa w kierunku BF , czerwone w kierunku FF

ale nagrada jest obraz znacznie lepszy od c50 c40 szczegolnie w warunkach slabego swiatla. bedziesz zadowolony , ale to nie jest optymalny aparat do szybkiej fotografii, pod tzym wzgledem ma swoje ograniczenia. Na slubie emerytow powinen wyrobic , gorzej na punkrockowcow ;-)

RAdoCanon
29-07-2012, 18:20
Lampy głównie używam na pakiecie jak się ludziska bawią. Wczoraj rzut krawatem to był nie lada wyczyn dla AF. Coraz częściej myślę o MF

Bechamot
29-07-2012, 18:26
Lampy głównie używam na pakiecie jak się ludziska bawią. Wczoraj rzut krawatem to był nie lada wyczyn dla AF. Coraz częściej myślę o MF

dlaczego nie ?
blad moze byc mniejszy niz z af .
dla ogniskowych do 35 mm nie ma problemow , mozna spoko ostrzyc na oko , jesli chcesz duza GO.

Ale to naprawde najwazniejsze - czy masz dostrojone obiektywy ?. Nie chce teraz dokladnie opisywac co to jest niedostrojony obiektyw . Ale to trzeba zrobic - kazdy obiektyw wymaga dostrojenia , czasem blad jest tak maly ze ludzie nie zdaja sobie z niego sprawy. Szczegolnie w szerokim kacie bledy bywaja duze. Pierwsza rzecz to zrob micrtuning AF dla obiektywow, ktore masz i to dla zoomow - dla 2 , 3 ogniskowych trzeba sprwadzic , dlatego ze dla kazdej ogniskowej moze byc inna poprawka.
Jakiego obiektywu uzywales ?

RAdoCanon
29-07-2012, 18:28
c 24-70 2.8

Bechamot
29-07-2012, 18:40
c 24-70 2.8
ten obiektyw ma bardzo czesto nastepujaca przypadlosc ; dla 24 mm ostrzy znacznie dalej niz dla 70 mm
blad moze byc rzedu nawet 30% odleglosci.

Zrob prosty test : nastaw na af odleglosc na kontrastowy motyw na ogniskowej 70 mm zobacz na skali jaka odleglosc nastawil , a nastepnie nie zmieniajac pozycji aparatu przestaw ogniskowa na 24 mm i ponownie wyoszrz. Sprawdz na skali obiektywu czy jest ta sama odleglosc.?
po tym tescie bedzie wszystko jasne , najprawdopodobniej Twoje problemy nie sa kwestia puszki.

seweryn1
29-07-2012, 19:26
Coś jest na rzeczy mój EF 85 1.8 leży nie używany bo tragicznie działa z 5dmk2, myślę by go sprzedać (na 40d i 50d i 7d) było super, natomiast 24LII i 50 1.4 działają bardzo dobrze.

Bechamot
29-07-2012, 19:54
Coś jest na rzeczy mój EF 85 1.8 leży nie używany bo tragicznie działa z 5dmk2, myślę by go sprzedać (na 40d i 50d i 7d) było super, natomiast 24LII i 50 1.4 działają bardzo dobrze.

a co za problem dostroic ?
dla stalki da sie to zrobic idealnie.
bez dostrojenia szansa ze wykorzystujesz mozliwosci obiektywu w 100% jest niewielka.
Nie mam ani jednego obiektywu , ktory nie wymagalby dostrojenia , wychodzi to przy dokladniejszych pomiarach , na oko to nie zawsze twidac.
Dlaczego mialbym miec taki pech ze zaden z moich obiektywow nie podchodzi bez dostrojenia a u innych mialoby byc nagle inaczej i zaden nie wymagal microtuningu.?

tkosiada
29-07-2012, 20:22
RadoCanon na twój problem z AF jest tylko jedna rada, zew. lampa błyskowa
tzn może ustawić w manu aparatu ( chodzi mi o ? cnf ? czyli zaawansowane), że lampa daje tylko przedbłysk do pomiaru, ale nie błyska, ustaw sobie to w skrótach i w zależności od sytuacji wł/wył
jak nie pomoże to tylko cos ze stajni N:)
u kumpla to działa i jest zadowolony
napisz jak sie spradza tobie

- - - Updated - - -

Dlatego stąd te moje pytania, bo albo AF jest beznadziejny we wszystkich 5dm2, albo ja mam jakiś wadliwy egzemplarz.
ten aparat tak ma i trza to zaakceptować :(

Merde
29-07-2012, 20:25
a co za problem dostroic ?
dla stalki da sie to zrobic idealnie.

Prawie kolegi nie poznałem. Witamy z powrotem na forum :-)

punky
30-07-2012, 04:56
c 24-70 2.8
Ja mam 5dII oraz 40D.

U mnie 5d wcale nie jest tak mulowate piszesz, roznice sa na bocznych punktach gdzie w ciemnicy AF moze nie trafic ale na pewno nie jest wolniejszy od tego z 40D (zwlaszcza na centralnym). Co innego wspomniany juz tutaj wczesniej shutterlag 40D wyraznie lepsze pod tym wzgledem.

RAdoCanon
31-07-2012, 11:53
ten obiektyw ma bardzo czesto nastepujaca przypadlosc ; dla 24 mm ostrzy znacznie dalej niz dla 70 mm
blad moze byc rzedu nawet 30% odleglosci.

Zrob prosty test : nastaw na af odleglosc na kontrastowy motyw na ogniskowej 70 mm zobacz na skali jaka odleglosc nastawil , a nastepnie nie zmieniajac pozycji aparatu przestaw ogniskowa na 24 mm i ponownie wyoszrz. Sprawdz na skali obiektywu czy jest ta sama odleglosc.?
po tym tescie bedzie wszystko jasne , najprawdopodobniej Twoje problemy nie sa kwestia puszki.

Zrobiłem test. Jest różnica w odległości.

Bechamot
31-07-2012, 12:11
Zrobiłem test. Jest różnica w odległości.

masz odpowiedz na swoje pytanie. wszystko jasne , jest jak mozna bylo przypuszczac.

najprawdopodobniej nie jest to kwestja regulacji silnika - w ten sposob sygnal z tego obiektywu jest identyfikowany przez matryce ukladu AF. Moznaby to latwo skompensowac elektronicznie , ale na razie canon nie dal nam takiej mozliwosci.
(uklon do niezaleznych programistow)
Mozesz sie o tym latwo przekonac jesli przejdziesz na MF i sprawdzisz w celownika na tej zielonej diodzie potwierdzenie odleglosci. bedzie sie swiecic tez dla roznych odleglosci na roznych ogniskowych - a wiec centrala dostaje sygnaly z obiektywu , ktore tak interpretuje i wysyla odpowiednie polecenie do silnika - ten wykonuje tylko to co mu centrala nakazala.

Nie wiem czy Ci to usuna w warsztacie - watpie. Mozna najpierw omowic problem z mechanikiem , ktory zrozumie o co chodzi i bedzie wiedzial czy sie da , czy nie . To nie jest kwestia regulacji silnika. Niestety wiekszosc tych obiektywowo tak ma , o czym wlasciciele nie wiedza , lub nie chca wiedziec i sadza ze jedna poprawka w microtuning usuna problem.
Microtuningiem nie da sie tego usunac.

Co mozesz teraz zrobic:

1. zrobic dokladny microtuning dla 70 mm - najprawdopodobniej poprawka nie bedzie konieczna , albo niewielka , ale zrob to dokladnie - Bron Botze na te idiotyczne tabelki krazace po sieci - pod katem 45 cm z odleglosci 30 cm . Dokonaj justacji z odleglosci ok 2 - 3 metrow. TO JEST NAJWAZNIEJSZE. Zapamietaj konieczna wartosc poprawki

2. Zrob justacje dla 24 mm , najprawdopodobniej konieczna bedzie poprawka in minus. Zapamietaj te wartosc tak dlugo , jak dlugo posiadasz ten obiektyw.

masz teraz dwie metody pracy tym obiektywem na af:

1. jesli pracujesz na ogniskowych ok 24 mm nalezy zastosowac aktualna poprawke dla 24 mm , jesli ok 70 mm musisz zmienic poprawke. Dla ogniskowych posrednich ok 40 mm - posrednia wartosc poprawki , Jest to cholernie niewygodne , ale jesli chcesz af tak trzeba zrobic - dla ogniskowych skajnych kazdorazowo wprowadzac aktualna poprawke. Pracuje sie tak fatalnie , ale jesli nie zmienaisz ogniskowej da sie pracowac szybko i dokladnie. Jesli zastosujesz jedna posrednia poprawke to dla otwartych przyslon moze blad okazac sie za duzy aby pokryc przez GO konieczny zakres odleglosci , to moze pomoc dla przyslon rzedu 5,6 i wiekszych ( kosztem rozdzielczosci )

2. Zastosowac poprawke wylacznie dla 70 mm ( to moze byc zero )
rozdzielic funkcje AF od spustu migawki , czyli ostrzyc na AF przyciskiem z prawej strony u gory z tylu obudowy.

na czas ostrzenia przestawic ogniskowa na 70 mm , wyostrz na AF oddzielnym przyciskiem , nastepnie po wyostrzeniu nastaw na dowolna ogniskowa jaka potrzebujesz i zrob zdjecie.
akurat w tym obiektywie zmieniajac ogniskowa nie zmienia sie nastwa odleglosci wiec tak mozna zrobic ( w innych obiektywach nastawy odleglosci odbywaja sie przez czesciowa lub calkowita zmiane ogniskowej , ta metoda nie bedzie funcjonowac)

taka jest naga prawda , to nie jest wina c5mk2 , to nie jest wina stricte obiektywu , system AF C jest ( byl?) niedopracowany .
Tak samo bedzie ten obiektyw pracowal z innymi puszkami takze c40d

robertskc7
31-07-2012, 12:44
Witam.
Jestem ciekaw jak AF sprawuje się w waszych 5dm2.
Przesiadłem się z 40d na nowe 5dm2 i jestem zdziwiony beznadziejnym AF. Nie wiem czy tylko ja mam ten problem. W kiepski warunkach oświetleniowych to nie raz istna masakra co zauważyłem podczas wesel. Strasznie mnie to irytuję i zaczynam tęsknić za 40D.
Jestem ciekaw waszych opinii.

Nie rozumiem. W słabych warunkach 5D gubi się z AFem na bocznych to fakt ale tam gdzie są słabe warunki dla 5d (dla mnie to ISO pow 4000) to 40D z ograniczonym użytecznym ISO do 1600 sobie nie poradzi, nie ma bata. Miałem 40D i nie powiem był bardzo szybki ale nie dokładny 5Dii jest wolniejszy ale dokładniejszy moim zdaniem.
Druga sprawa GO na FF jest o wiele mniejsza przez co bardziej widać błędy Afu
Trzecia. 24-70L też potrafi płatać figle i obstawiał bym, że to jego wina.