Zobacz pełną wersję : Jak przechowywać rzadko uzywany sprzet foto?
Ostatnio, wraz z refleksją nad rosnącą ilością sprzętu z którym zal sie rozstać, zacząłem się zastanawiać nad najlepszą formą przechowywania aparatów i obiektywów. Niektóre uzywam bardzo sporadycznie. Przepraszam za ewentualny infantylizm mojego pytania, ale jestem amatorem fotografii. Czy np. obiektywy lepiej przechowywać w workach foliowych aby sie nie kurzyły, czy tez zwykłe etui wystarcza? Na lężący czy na stojaka? Czy korpus lepiej przechwywać z załozonym obiektywem czy bez? itd
Worki foliowe to raczej nie. Obiektywy w futerale lub pudełku w pokoju w szafie. Nie w oparach kuchennych. Z korpusu warto wyjąć akumulator. Przynajmniej raz na miesiąc uruchomić migawkę.
Warto rozważyć zakup DRY BOX.
jan pawlak
05-08-2012, 08:19
Miałem ten sam problem, lat mam już sporo i sprzętu sie nagromadziło.
Podjąłem męska decyzję, sprzęt postanowiłem przechowywać w ....banku.
Jeśli w ciągu roku go nie używałem (dokładnie ....nie dotykałem) to staram się sprzedać a kasę przeznaczamy na podróże.
jp
kupiłem tu na forum duuży używany plecak fotograficzny(za grosze) i w nim takie rzeczy trzymam
IMHO, suche, czyste miejsce, nienarażone na nadmierne ogrzewanie oraz przeciążenia. Reszta jak powyżej.
kupiłem tu na forum duuży używany plecak fotograficzny(za grosze) i w nim takie rzeczy trzymam
Coś w ten deseń, z tym, że ja mam dużą torbę (jakkolwiek to zabrzmi :D), tam każde szkło ma swoją miękką przegrodę i jest cacy. Co do torebek foliowych to raczej nie najlepszy pomysł.