PDA

Zobacz pełną wersję : Jak długo można korzystac z trybu LV w apracie?

k-9
24-07-2012, 19:19
Cześć ;)
Mam do was pytanie. Mam canon 450D (jeszcze:p:p) i ostatni dość często korzystam z LV. Szczególnie kiedy robie zdjęcia w studio martwym przedmiotom. Wygodnie jest widzieć na monitorze komputera real zdjęcia jeszcze przed spustem migawki można zmienić coś na planie. Ile maksymalnie można korzystać z tego trybu?? Ostatnio pocisnąłem 5h non stop i zaczynam się zastanawiać czy sobie nie zepsuje migawki/matrycy takim eksploatowaniem...

Jaką macie opinie ;)

jaroz
24-07-2012, 19:50
U mnie wyłącza nie samoczynnie po krótkim czasie. dokładnie nie sprawdzałem ale jest to ok. 1 minuty.

Qba1983
24-07-2012, 20:01
wydaje mi sie ze matryca nie rozni sie zbytnio wytrzymaloscia od popularnego kompakta w ktorym to LV jest podstawowym(jak nie jedynym) narzedziem do kadrowania.
wiec bez przesady, pamietac nalezy tylko ze kazde dlaczenie LV to otwarcie migawki, wiec jak juz sie je wlaczy to lepiej nie wylaczac i wlaczac co chwila.
a ta funkcja ze sam wylacza po minucie sluzy oszczedzaniu bateri

wiktor2323
24-07-2012, 20:14
W instrukcji jest chyba zapis że jedynym ograniczeniem długości stosowania jest wzrost temperatury matrycy. Wtedy aparat sam wyłącza Ajlawiu ;) - Sprawdź dokładnie bo ostatni raz miałem instrukcje kiedy 50D pojawiła się na rynku ;)