PDA

Zobacz pełną wersję : problem z EOS Utility 5d mark III

becekpl
23-07-2012, 15:33
witam
właśnie testuje mark III
na starym sofcie nie widział aparatu
wgrałem nowy eos utility,otwiera się okno dialogowe, wciskam zgrywaj i w tym momencie pokazuje się komunikat o rozłączeniu aparatu i ze zdjęcia nie zostały zgrane...nie wiem o co kaman???
spotkał się ktoś z takim komunikatem?? co robię źle?
próbowałem robić selekcje i dopiero zgrać zdjęcie to po zgraniu jednego rozłączenie i d###

becekpl
23-07-2012, 18:06
nie moglem edytować
próba zrobieniu transferu z body ...tak samo zaczyna kopiować i rozłącza :mad:
help me help

Merde
23-07-2012, 18:28
Strzelam: kabel?

jacek_73
23-07-2012, 18:31
witam
...po zgraniu jednego rozłączenie i d###

Strzelam - promieniowanie kosmiczne. Spróbuj podpiąć do innego portu.

becekpl
23-07-2012, 18:37
kolego Merde jak będziesz w wawie to zapraszam na piwo
problem rozwiązany
a ja pol dnia instaluje i odinstalowuje :evil:

pawelo1
24-07-2012, 15:23
pierwsze co to zawsze sprawdza się kable i dopiero bawi się z software.Jak juz chcesz się tak bawić to sobie kup dobry gruby ekranowany kabel. Najlepiej i najszybciej zgrywa się zdjęcia poprzez czytnik, a nie aparat tym bardziej jak ktoś ma płyte główną i czytnik na usb 3.0 to idzie jak burza. Canon gniazda na usb 3.0 micro B nie potrafi wlożyć do aparatu który wyszedl w tym roku, a usb 3.0 juz istnieje i jest używane od 1,5 roku troche wstyd że o takich ważnych drobnostkach technologicznych co już jest standardem kompatybilnym zresztą wstecz nie myślą a różnica niestety jest duża w transferze.

becekpl
24-07-2012, 16:03
duza ?tzn? ile zaoszczędzę czasu na zgrywaniu powiedzmy 200 zdjęć? a ile na zgrywaniu 50 lub 400??
a ile czasu potrzebuje na wyjecie czytnika ,karty i włożenie jej powrotem do aparatu?
możesz podać jakieś liczby dla uzasadnienia swojej tezy?

pawelo1
24-07-2012, 16:46
To nie są żadne suche tezy tylko poparte w testach własnych. Znam się na tym i nie jest mi to obce dlatego fakty same mówią za siebie. Posiadam czytnik usb 3.0 i różnica jest spora bo na karcie sandisk cf 60 MB/s 32 GB, która jest zajęta do 22.2 GB idzie transfer caly czas 62 MB/s i mówie o raw+jpeg, a jesli same jpg to zaczyna startowac nawet od 300 MB/s i później spada do 110 MB/s i kilka sekund sie utrzymuje ten odczyt i później już 60-62 spokojnie idzie co potwierdza dobry odczyt,deklarowany tej karty i to samo jest z sandisk ultra 30 MB/s równiez odczyt jest zgodny z tym co na karcie. 50 czy 100 zdjęc to nawet nie wiadomo kiedy ściągnął bo jeszcze się dobrze transfer nie ustabilizuje. A jeszcze żebyś bardziej uwierzył to ten sam czytnik podpięty na usb 2.0 osiąga transfer 24-25 MB/s więc jak łatwo policzyć 62 MB/s przez 25 MB/s daje 2,48 razy szybciej. Radze Ci porób sobie testy jak różnicy żadnej nie widzisz to nie mamy nawet o czym rozmawiać. Poczytaj sobie o usb 2.0 i 3.0 jakie mają osiągi oczywiście to producentów suche dane 480 Mb/s (60 MB/s) dla usb 2.0 i 5 Gb/s (640 MB/s) dla ubs 3.0, ale w praktyce jest to dużo mniej i tak dla usb 2.0 spokojnie około 25 MB/s da się wyciągnąc a na usb 3.0 transfer 150-200 MB nie mam szybszej karty akurat więc nie sprawdze. To samo jest z dyskami sata2 i sata3 tez roznicy nie widzisz zadnej tym bardziej dla dysków ssd np. Jak masz problem z wyjeciem karty to juz twoj problem nie kogos innego bo nikt z tym problemów nie ma oprócz ciebie żeby wyjąc karte w sekunde i włożyć do czytnika w sekunde i cieszyć się normalnym transferem bezcenne. Każdy w ten sposób korzysta a nie z portu w aparacie, który jak pisałem powinien już być na usb 3.0 specjalnie dla ciebie bo masz problem z wyjęciem karty. Czytnik ma się na biurku bądź na kompie jak kto woli i wkłada się karte a nie podpina dopiero go. Chodźby nawet podpinać go to nie zajmuje tyle czasu, a szybkość i tak jest jak wyżej bezcenna. Czytnik nie kosztuje majątek, więc można mieć 2 np. jeden w torbie a 2 w domu i ten zestaw bym dla ciebie polecał skoro tak jak wyżej napisałeś dużo czasu ci to zajmuje.

becekpl
24-07-2012, 17:03
rozumiem ze dla 1 minuty zaoszczędzonego czasu mam kupić czytnik bo tak wszyscy pro robią?
ja ,dziękuje,postoje
nie startuje w mistrzostwach świata ściągania na czas z karty wiec czytnik mi chyba niepotrzebny
ale dziękuje za troskę
a na co wykorzystujesz te extra sekundy???

pawelo1
24-07-2012, 17:15
Nikt nie musi być pro żeby korzystał z czytnika jakiego kolwiek. Ja nie jestem pro i korzystam z czytnika usb 3.0 bo jak napisałem różnica jest duża, a jak ty widzisz że extra sekundy szybciej to się grubo mylisz takie masz myślenie nic na to nie poradze. Jedyne co to moge zaproponować żebyś więcej czytał i rozwijał się w technologiach żebyś w tyle nie został. Każda normalna osoba widzi różnice i chce czekać mniej o te 2,5 raza albo więcej bo czytniki czasami na usb 2.0 osiagają transfer średnio nawet 15 MB/s to chyba jest różnica czy też nie widzisz żadnej. Nikt o mistrzostwach nie pisze bo takich nie ma nawet co wymyślasz. Twój problem ja napisałem praktyke popartą poprzez testy skoro tak bardzo chciałeś bo nie wierzyłeś i nadal nie wierzysz to trudno. Jak nie kupisz to się nie przekonasz. Mnie nikt do zakupu nie musi namawiać bo siedze w tym długo więc dla mnie to nie nowość a na czasie lubie być i ciesze się że technologia się rozwija i będzie nadal.

becekpl
24-07-2012, 17:22
ale mnie jest bardzo wygodnie korzystać z.....jednego kabelka,tylko jednego
nie muszę wykonywać szeregu czynności tylko podłączam kabel i zdjęcia są tam gdzie maja być? czy czytnik automatycznie tworzy katalog i wrzuca do niego foty?

i ciesze się że technologia się rozwijadla mnie istotna jest minimalizacja, a postęp temu ma służyć
jak łatwiej

pawelo1
24-07-2012, 17:26
super masz podejście nie ma co. Nie mamy o czym rozmawiać skoro takie masz problemy z utworzeniem katalogu to super najlepiej jak jeszcze sam aparat będzie chodził i robił zdjęcia i od razu zgrywał na kompa bo ty tak chcesz i lubisz. Czytnik też posiada jeden kabelek jakbyś tego nie zauważył no tak nie posiadasz czytnika to nie wiesz tego. Nie nabijaj bezsensownych postów w ten sposób. Pozdro

becekpl
24-07-2012, 17:34
to tworzy ten katalog czy nie ,bo jak sam zauważyłeś czytnika nie mam wiec nie wiem
a skoro nie tworzy to chyba szybciej jest podłączyć przez ten kabelek,bo nawet wtedy nie trzeba nic wciskać a zdjęcia lądują w katalogu ;)
nie denerwuj się ,mi tylko chodzi o prostotę, cieszy mnie ze jesteś szczęśliwym posiadaczem paru minut extra
wykorzystaj je dobrze
tak trzymaj

jacek_73
24-07-2012, 17:40
Rozumiem, że jak korzystam z USB 2.0 to już się na szrot nadaję :?

becekpl
24-07-2012, 17:55
Rozumiem, że jak korzystam z USB 2.0 to już się na szrot nadaję
nawet się nie przyznawaj

pawelo1
24-07-2012, 21:12
Ja się nie denerwuje bo nie mam czym tylko ładnie ci wszystko napisałem tak jak chciałeś swoich tez. Nikt tak nie powiedzial i źle rozumiesz. Jacek_73 a masz wogóle port usb 3.0 żeby czytnik podpiąć na usb 3.0 bo jakbyś miał to napewno byś z tego korzystał i czytnik zakupił tym bardziej jak ktoś posiada karty 60 MB/s. To tak samo jak mieć sata3 na płycie głównej, a używać dysku na sata2 jeszcze ssd, które są dużo droższe od sata3 gdzie różnica jest duża w transferze bo 2 razy to wtedy jest niewykorzystanie dysku jego transferu a chyba każdy chce mieć szybki dysk i wpełni go wykorzystywać. Becekpl też się z tym pewnie nie zgodzisz. Jacek_73 dobrze ze korzystasz z czytnika i nie masz takich problemow jak becekpl, ktory ma problem ze wszystkim z tego wynika i wszystko chcialby miec na tacy podane bo samemu nie umie katalogu stworzyc czy podpiac. Najlepiej bezprzewodowo ściągaj bo po co podpinać i czas sekundowy na to tracić a tak apropo kiedyś czytałem że jest testowana technologia WirelessHD bez kabli, więc becekpl czytaj nowości. Becekpl chyba codziennie zgrywa zdjęcia skoro ma takie problemy tylko że inni takich nie mają. W pracy też ci sie nie chce nic tworzyć i tak dalej tylko na gotowe czekasz ciekawe. Jak becekpl chciał dowodów więc je dostał bo nie wiedzial że taka może być różnica bo z technologiami jest na bakier, wiec moze teraz juz wie na czym polega usb 2.0 od usb 3.0 bo troche przespal. Becekpl to musisz jeszcze pare ladnych lat poczekac jak beda roboty chodzic po ulicy wtedy bedziesz w swoim żywiole bo sobie zaprogramujesz i wszystko ci zrobi i poda tak jak ty chcesz będziesz miał wtedy swoją prostote.