Zobacz pełną wersję : mała ogniskowa = większa głębia ostrości, dlaczego?
Witam Forumowiczów
Proszę Was o wyjaśnienie dlaczego małe ogniskowe wpływają na większą głębię ostrości. Czy moglibyście polecić takie obiektywy do 60D. Dziękuję z góry za odpowiedzi.
Głębia ostrości dla początkujących - Poradnik fotograficzny - Szeroki Kadr (http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/glebia_ostrosci/)
znam ten poradnik, mi nie chodzi o wpływ przysłony na głębię (to jest elementarz) - mi chodzi o wpływ małej ogniskowej na głębię ostrości.
jacek_73
22-07-2012, 11:04
znam ten poradnik, mi nie chodzi o wpływ przysłony na głębię (to jest elementarz) - mi chodzi o wpływ małej ogniskowej na głębię ostrości.
Istnieje coś takiego jak kalkulator głębi ostrości i wpływ ogniskowej na NIĄ to taki sam elementarz jak wpływ przysony.
ojej :) nie trzeba tak kłuć odpowiedzią.....
Bo gdy ogniskowa jest krótsza to zmiana odległości przedmiotowej o x powoduje mniejszą zmianę wielkości krążka rozproszenia niż przy długiej ogniskowej. Narysuj sobie dwie soczewki o różnych ogniskowych (jak to robić to było na fizyce w szkole) i popatrz jak mają się do siebie te wielkości.
jacek_73
22-07-2012, 11:18
To nie jest kłucie, tylko elementarz który warto znać (jak ktoś nie zna to poznać). Nikt się mądry nie urodził :) Z ciekawostki powiem, że w 1941 roku Orson Welles jako pierwszy użył UWA do filmu celem uzyskania wieloplanów. A więc temat memłany już od jakiegoś czasu :)
pan.kolega
22-07-2012, 11:23
Witam Forumowiczów
Proszę Was o wyjaśnienie dlaczego małe ogniskowe wpływają na większą głębię ostrości. Czy moglibyście polecić takie obiektywy do 60D. Dziękuję z góry za odpowiedzi.
Małe ogniskowe mają wiekszą głębię ostrości bo pomniejszają wszystko, razem z widoczą nieostrością (w porównaniu z obiektywami o dłuższych ogniskowych).
Polecam EF 10-22.
jan pawlak
22-07-2012, 14:19
Jak pierwszy raz miałem na body EF 14mm to mi dech zaparło jak wielką głębie zobaczyłem
jp
Czy moglibyście polecić takie obiektywy do 60D
przeszukaj forum, nie brakuje wątków co szerokiego wybrać