Zobacz pełną wersję : EF 50 1.8 II - Zachowanie przełącznika MF/AF
Witam. Obiektyw jest nowy, zastanawia mnie dziwne zachowanie przełącznika MF/AF. Z pozycji MF -> AF wchodzi poprawnie czyli skokowo. Natomiast w przeciwnym kierunku przełącza się już bardziej płynnie. Czy wynika to z tak kiepskiej konstrukcji i jest "normą" w tym modelu, czy obiektyw jest wadliwy?
Pozdrawiam.
Jeśli pomimo Twoich odczuć działa poprawnie to nie zwracałbym na to uwagi. Mam to szkło, jest już troche wiekowe, i czasem przełącznik działa skokowo, a czasm płynnie, co nie zmienia faktu, że działa prawidłowo i nic sie nie dzieje.
pomiarowiec
19-07-2012, 20:31
Sprawdziłem swoją sztukę z ciekawości...U mnie chodzi z należytym oporem. Moje ma ok roku ;) Jak napisał kolega wyżej, jeżeli działa prawidłowo to nie zaprzątaj sobie głowy tym, że się przełącza raz płynnie a raz skokowo :)
jacek_63
19-07-2012, 22:23
Z pozycji MF -> AF wchodzi poprawnie czyli skokowo. Natomiast w przeciwnym kierunku przełącza się już bardziej płynnie. W moim to samo, czegóż jednak wymagać od szkiełka za taką cenę (ja swoje kupiłem na a. za 370zł). Działa? Działa. To niech sobie przeskakuje jak chce, byleby dalej działało.:grin:
W takim razie przymykam na to oko, dzięki za odpowiedzi.