Zobacz pełną wersję : Canon EF 135mm L FF
kaziu733
17-07-2012, 15:47
Witam!
Kupiłem niedawno szkło z opisu do mojego 40D. Po paru dniach stwierdziłem, że ma FF, więc biegiem do kuriera i na Żytnią. Obiektyw wrócił do mnie z kalibracji do aparatu po paru dniach i...lipa. Nie widzę żadnej poprawy nawet pogorszenie. Obiektyw z bliska trafi (powiedzmy) ale im cel jest dalej tym FF coraz większy. Pisałem do serwisu ale oni się tłumaczą, że wszystko jest ustawione jak trzeba i w granicach zaleceń producenta.
Czy to szkło, za 4000zł, tak już ma???
Proszę o opinie, ew. porady
link
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img221.imageshack.us/img221/8411/img0472g.jpg)
to tylko przykład, na którym widać wadę (pożądana ostrość na głowie a otrzymana na ramieniu). Występuje powszechnie prawie na każdym zdjęciu.
Witam!
body z regulacją:p a tak powaznie to u mnie i innych kolegów to szkło jest bezbłędne, a może jest to kwestia "operowania" małą GO, miałem tak po zakupie 35mm 1.4 kompletnie nie trafiało:twisted: microregulacja na +8, ale z czasem jak się zaprzyjeźniliśmy, zaczeło trafiać w punkt przy regulacji na 0
kaziu733
17-07-2012, 16:11
body tez było regulowane i do tego wlasnie kalibracja szkla pod to konkretne body.
Poza tym jak podepne to szklo pod 400D to jest ten sam problem...
U mnie te szklo z kazdym body to demon. Cos z twoim jest nie tak.
kaziu733
17-07-2012, 16:16
wiec co zrobic jesli na zytniej twierdza ze jest ok?
poczytaj o serwisie w berlinie,może tam pomogą, kiedys mój 17-55 był w serwisie we wiedniu i wrocił jak nowy
sprawdź to szkło na innym korpusie ! Bo może Twoja 40D się z nim nie dogaduje ;)
sprawdź to szkło na innym korpusie ! Bo może Twoja 40D się z nim nie dogaduje ;)
napisał, że pod 400D jest tak samo
piraniah
17-07-2012, 16:39
Patrzac na EXIF-a strzelales to zdjecie w trybie AUTO. Obstawiam ze uzwasz 9 puntow do ustawiania ostrosci a reka jest na pierwszym planie wiec tam poszla ostrosc. Ustaw srodkowy punkt wymierz w oko i strzel nastepne zdjecie. Obstawiam ze tutaj lezy problem. Chcialbym sie mylic.
kaziu733
17-07-2012, 16:51
mylisz sie. robie zdejcia nie od wczoraj i zwracam uwage na takie rzeczy, celowalem gornym lewym punktem dokladnie w twarz (zdjecie jest wykadrowane z poziomego)...tak samo na wielu innych zdjeciach gdzie punkt ostrosci byl ustawiony poprawnie
- - - Updated - - -
http://img23.imageshack.us/img23/2149/img0038bc.jpg
kolejny wyrazny przykład... (wykadrowane z pionowego by lepiej zauwazyc)
- - - Updated - - -
oczywiscie punkt ostrosci na twarzy...
Dla mnie na pierwszy rzut oka widać tu frontfocus, coś nie tak z tą kalibracją w serwisie :-(
no kicha, wspólczuje, jak już pisałem - inny serwis albo jeśli masz taka możliwośc zwrot do sprzedawcy (niezgodnośc towaru z umowa)
piraniah
17-07-2012, 17:06
mylisz sie. robie zdejcia nie od wczoraj i zwracam uwage na takie rzeczy, celowalem gornym lewym punktem dokladnie w twarz (zdjecie jest wykadrowane z poziomego)...tak samo na wielu innych zdjeciach gdzie punkt ostrosci byl ustawiony poprawnie
oczywiscie punkt ostrosci na twarzy...
Jesli tak, to nie trafia z jakies 30-40 cm :( Sprobuj ustawic srodkowy punkt (krzyzowy) z ostroscia na oku. Jest tam wiecej kontrastu ulatwisz sprawe AF i zobaczymy dokladnie ile wtedy jest FF. Skrajne punkkty roznie sobie radza.
Ale wyglada kiepsko :/ A szkielko sam bym takie chetnie przytulil.
zgadzam się z przedmówcami i jeśli masz taką możliwość to najlepiej wymienić na inny w sklepie i od razu go przetestować na swoim body bo obiektyw nie do przyjęcia a jak nie to wysyłka do kalibracji do niemiec skoro na żytniej im wszystko pasuje a widać co inne. Zobacz na centralnym ustawiając ostrość na oko bo tak powinno się robić portrety a nie na twarzy, wtedy pewnie jak ustawisz na oko to bedzie twarz może wyraźna ale i tak obiektyw ma spełniać swoje funkcje i ma być ostro tam gdzie się chce a nie szwankować
Ale przeciez kolega pisze ze testuje na 40d. Tam boczne to nie taki szmelc jak w piatkach ;)
ale jak sprawdzi na środkowym punkcie celując w oko to będzie wiadomo czy też front focus będzie w takim stopniu jak występował czy mniejszym
kaziu733
17-07-2012, 17:32
bede sprawdzal jeszcze na innych korpusach, takze pelno klatkowych, zobaczymy...
- - - Updated - - -
i pewnie zaliczy jeszcze jedna wycieczke na zytnia...
no oki testuj ale zobacz jeszcze ustawiając ostrość na oko na centralnym punkcie na tej samej puszcze co robiłeś do tej pory
kaziu733
17-07-2012, 17:41
zrobie tak...
dzieki wszystkim za dyskusje
savage67
17-07-2012, 17:46
A DPP jak pokazuje punkt AF ?
Najlepiej zapnij inna sztuke w sklepie zrob pare zdjec i porownaj .
kaziu733
17-07-2012, 19:32
dokładnie tak:
źródło (http://img407.imageshack.us/img407/2528/wwwhg.jpg)
skrajny prawy. Ja ogólnie używam tylko środkowego aby być pewnym w 100% ostrości zdjęć. sprawdź na centralnym. bo na moje oko to błąd AF w body na skrajnym punkcie.
ArekLodzPl
17-07-2012, 23:30
135L to chyba najbardziej bezbłędne szkło Canona i mówienie o FF lub BF w tym przypadku mija się z celem. Faktem jest jednak że łatwo popełnić błąd podczas fotografowania na pełnej dziurze tym obiektywem. Parę razy zdarzyło mi się przy fotografowaniu z ręki (na środkowym punkcie AF i one shot) że ustawiłem ostrość na trawkę lub kwiatka i nie był on ostry. Jednak są to naprawdę sporadyczne przypadki że AF gdzieś się pogubi.
Postaw sprzęt na statywie i sfotografuj nieruchomy obiekt, bo przykład który podałeś w pierwszym poście jest dość nietrafiony bo w wypadku tego szkła wystarczyło że między ustawioną ostrością a otwarciem migawki model ruszył Ci się o 1-2cm lub Ty ruszyłeś aparatem i już masz FF.
mariusz2704
18-07-2012, 10:26
Miałem to szkło i na 40d i na 5d śmigało pięknie.
Dla mnie to najlepsze szklo na ta chwile, do tego stopnia ze anulowalem jego sprzedaz :mrgreen:
kaziu733
18-07-2012, 13:34
bede sie bawil dalej na statywie i sprobuje. efekty wstawie na forum
Witam!
Kupiłem niedawno szkło z opisu do mojego 40D. Po paru dniach stwierdziłem, że ma FF, więc biegiem do kuriera i na Żytnią. Obiektyw wrócił do mnie z kalibracji do aparatu po paru dniach i...lipa. Nie widzę żadnej poprawy nawet pogorszenie. Obiektyw z bliska trafi (powiedzmy) ale im cel jest dalej tym FF coraz większy. Pisałem do serwisu ale oni się tłumaczą, że wszystko jest ustawione jak trzeba i w granicach zaleceń producenta.
Czy to szkło, za 4000zł, tak już ma???
Nie. To ten serwis tak ma. Nazywa się to monopol i ogólne zlewanie klienta. Zjawisko znane nie od dzisiaj, wystarczy przeszukać forum.
Jak co chwilę czytam o problemach z kalibracją to się zastanawiam czy oni ją w ogóle wykonują? A może otwierają tylko paczkę, pakują od nowa i za 3dni odsyłają?
kaziu733
18-07-2012, 20:04
źródło (http://img16.imageshack.us/img16/952/img0485zl.jpg)
statyw, wyzwalacz, centralny czujnik krzyżowy wycelowany idealnie na zieloną tablicę na napis "Licheń", odległość 100-150m, efekty widać jak na dłoni...
o kurza twarz, czyżby jednak front fokus ...
Robson01
18-07-2012, 20:42
Faktycznie nie wygląda to zbyt dobrze, przy takim obiekcie i statywie ciężko mówić o błędzie fotografa. Chyba, że wiało i czas był długi.
Jeżeli dobrze widzę, że na tej fotce z tablicami ostrość jest na tablicy żółto - czarnej to może punkt AF (tak tak - nawet środkowy) złapał ostrość na bardziej kontrastowym obiekcie - przecież punkt AF to nie jest tylko ten obszar "w kwadraciku" ale i poza nim i może krawędzią chwycił krawędź żółto czarnej tablicy? Pokaż jeżeli możesz na tym ostatnim zdjęciu centralny punkt AF.
kaziu733
18-07-2012, 21:33
źródło (http://img215.imageshack.us/img215/5612/beznazwy1yhu.jpg)
Jeżeli dobrze widzę, że na tej fotce z tablicami ostrość jest na tablicy żółto - czarnej to może punkt AF (tak tak - nawet środkowy) złapał ostrość na bardziej kontrastowym obiekcie - przecież punkt AF to nie jest tylko ten obszar "w kwadraciku" ale i poza nim i może krawędzią chwycił krawędź żółto czarnej tablicy? Pokaż jeżeli możesz na tym ostatnim zdjęciu centralny punkt AF.
Bez jaj. Jakby tablicy nie było i powiedziałby, że celował w te idące kobiety to ok, mógłbym się zgodzić. Ale tak? FF jak nic.
Pytanie kto teraz pierwszy zmięknie kaziu733 czy serwis na Żytniej... No kolego to życzę stalowych nerwów, mogą się przydać ;)
kaziu733
18-07-2012, 21:38
mysle ze to nie kwestia obszaru AF... to nie jest moj pierwszy obiektyw a tylko z tym mam tak duze problemy. Mam inna eLke i ZAWSZE trafia tam gdzie chce....
- - - Updated - - -
co do serwisu na zytniej to juz mam bojowe nastawienie...........
- - - Updated - - -
A czy komus wgl udalo sie wygrac w takiej sytuacji>? Zrobili w koncu dobrze?
ArekLodzPl
19-07-2012, 11:13
No to jestem bardzo zdumiony tym co zobaczyłem. Po raz pierwszy się z tym spotykam wśród użytkowników 135-tek.
Co do serwisu na Żytniej mam ostatnio pewne mieszane uczucia. Po tym jak odpadło lusterko w mojej 5-ce wysłałem w ramach akcji serwisowej do w/w serwisu. Z naprawy jestem zadowolony bo wymienili całego mirror boxa. Jednak z czyszczenia filtra matrycy już nie. Większe paprochy oczywiście zniknęły i przy najczęściej stosowanych przysłonach (tak do f/11-16) jest wszystko ok, jednakże powyżej f/22 już widać jakieś drobne punkciki. Pewnie przedmuchali gruchą i przetarli szmatką i to było całe czyszczenie.
Kolejna sprawa to wyświetlacz. Oczywiście nie był w idealnym stanie przed wysłaniem - posiadał mikroryski, ale po powrocie z serwisu miał dodatkowe 2 - takie po ok. 1-2mm. Najlepszy był sposób zamaskowania tego faktu - jak otworzyłem pudło przy kurierze przy odbiorze przesyłki by sprawdzić czy wszystko w porządku, patrzę i folia ochronna na wyświetlacz przyklejona. Myślę - miło z ich strony. Jednak coś mnie później podkusiło by ją odkleić...nie miałem wątpliwości po co była naklejona. Zaznaczam że body było zapakowane tak jak nowe w sklepie (oryginalne pudło, miękka flizelinka i folia bąbelkowa)
mariusz2704
19-07-2012, 11:31
No to jestem bardzo zdumiony tym co zobaczyłem. Po raz pierwszy się z tym spotykam wśród użytkowników 135-tek.
Co do serwisu na Żytniej mam ostatnio pewne mieszane uczucia. Po tym jak odpadło lusterko w mojej 5-ce wysłałem w ramach akcji serwisowej do w/w serwisu. Z naprawy jestem zadowolony bo wymienili całego mirror boxa. Jednak z czyszczenia filtra matrycy już nie. Większe paprochy oczywiście zniknęły i przy najczęściej stosowanych przysłonach (tak do f/11-16) jest wszystko ok, jednakże powyżej f/22 już widać jakieś drobne punkciki. Pewnie przedmuchali gruchą i przetarli szmatką i to było całe czyszczenie.
Kolejna sprawa to wyświetlacz. Oczywiście nie był w idealnym stanie przed wysłaniem - posiadał mikroryski, ale po powrocie z serwisu miał dodatkowe 2 - takie po ok. 1-2mm. Najlepszy był sposób zamaskowania tego faktu - jak otworzyłem pudło przy kurierze przy odbiorze przesyłki by sprawdzić czy wszystko w porządku, patrzę i folia ochronna na wyświetlacz przyklejona. Myślę - miło z ich strony. Jednak coś mnie później podkusiło by ją odkleić...nie miałem wątpliwości po co była naklejona. Zaznaczam że body było zapakowane tak jak nowe w sklepie (oryginalne pudło, miękka flizelinka i folia bąbelkowa)
U mnie tak samo z czyszczeniem było a gościu powiedział, że technik który naprawia usterkę bierze pod uwagę czyszczenie, ale jakoś paprochy nie zniknęły heeh folia u mnie też była, ale rysek nie przybyło.
krzychoo
19-07-2012, 11:41
U mnie tak samo z czyszczeniem było a gościu powiedział, że technik który naprawia usterkę bierze pod uwagę czyszczenie, ale jakoś paprochy nie zniknęły heeh folia u mnie też była, ale rysek nie przybyło.
Bo w serwisie przy odbiorze korpusu przy kliencie naklejają folię na ekran... Może Arek trafił na gorszy dzień serwisanta...
W sumie po raz pierwszy słyszę że ktoś ma problem ff/bf z 135L, używałem tego szkła podpiętego do 5D teraz do 5DmkII i każdy punkt AF zawsze trafia tam gdzie ma trafić, jedynie w słabym świetle błądzi czasem AF ale jak złapie już punkt ostrości to idealnie. Szkoda że nie udałeś się do sklepu wymienić na inny egzeplarz zamiast wysyłać do serwisu na kalibrację. Życzę pomyślnego rozwiązania problemu bo szkło zacne jest i warte każdej wydanej złotówki.
Bo w serwisie przy odbiorze korpusu przy kliencie naklejają folię na ekran... Może Arek trafił na gorszy dzień serwisanta...
No nie wiem. Nie chcę wywoływać po imieniu (nicku :p) ale słyszałem opowieść z pierwszej ręki (czyli poszkodowanego) jak to przy oddawaniu wychuchanego 1DsmkIII i to przy samym właścicielu pracownik odłożył aparat ekranem na jakąś śrubę czy coś (nie pamiętam dokładnie) i pięknie zarysował ekran :D Można? Można! :) (mogłem coś pokręcić w historii, ale mniej więcej tak to zapamiętałem)