Zobacz pełną wersję : YN-560 ii vs YN-565EX
Slawek1980
16-07-2012, 19:55
Witam,
Mam pytanie do specow od strobbingu.
Krotki wstep.
Kilka dni temu mialem rodzinna imprezke i zrobilem kilka fotek z wbudowana lampa blyskowa. Z efektow jestem srednio zadowolony. Od wczoraj przerabiam fora poswiecone uzywania lamp blyskowych. Przelaczylem aparat w tryb M i zdjecia sie poprawily, nawet z wbudowana lampa nie wygladaja tragicznie.
Jestem Zwolennikiem swiatla zastanego, miekkich cieni i chce uzywac lampy tylko do doswietlania scen - takie jakby tylko musniecie swiatlem lampy. Zastanawiam sie nad kupnem lampy zewnetrznej. No i teraz ten nieszczesny TTL, ktory dziala tylko na sankch. Lampa jest mi potrzeban wlasnie do pomieszczen. Moje zalozeie jest takie ze lampa zewnetrzna bedzie poza body a lampa wbudowana (ustawiona np. na -2EV) bedzie dzialac jako wyzwalacz i dopelnienie blysku lampy zewnetrznej. Jezeli zle rozumuje to prosze mnie wyprowadzic z bledu. W trakiej sytuacji spokojnie starczy tasza lampa YN-560 ii. Czy lepiej kupic lampe bez TTL i ustwiac ja zawsze tam gdzie sie chce czy moze kupic lampe z TTL i miec ja z reguly na body (bo po co kupowac lampe z TTL jak lampa bedzie poza body)?
greg7878
17-07-2012, 09:10
Nie uważam się za jakiegoś wielkiego specjalistę od strobingu, ale postaram chociaż lekko naświetlić i usystematyzować temat.
System eTTL działa również w lampie umieszczonej poza sankami aparatu, trzeba jedynie zapewnić możliwość sterowania nią przez body ( sygnałami świetlnymi, radiowymi lub przez kabel ).
Twoje założenie, iż ,,kukułka" będzie wyzwalać YN560 jest słuszne, to działa - ale na dłuższą metę okaże się że nie w każdych warunkach i niezbędny jest wyzwalacz radiowy.
Z yn560 jak dotąd jestem zadowolony ( właśnie jedzie do mnie druga ), ale jako podstawowa i jedyna lampa to nie jest najlepszy pomysł. Sprawne robienie poprawne naświetlonych i sensownych zdjęć z lampą manualną wymaga doświadczenia i słabo sprawdza się w sytuacjach gdy kadr ciągle się zmienia ( co innego w warunkach, gdy odległość od fotografowanego obiektu jest stała lub potrafimy dokładnie przewidzieć gdzie on będzie w chwili wyzwolenia migawki).
W YN560 brak układu do wspomagania AF - jest to rewelacyjna sprawa w trudnych warunkach oświetleniowych.
Czy kupić YN-565EX ? Myślę, że w Twoim przypadku to będzie lepsze rozwiązanie ( pozostając jedynie przy modelach o które pytasz).
Temat pracy z lampami błyskowymi jest bardzo obszerny i ciekawy, gorąco polecam przestudiować książkę ''Siła leszy" Syla Areny.
Slawek1980
17-07-2012, 09:33
Dziekuje za pomoc.
Bede musial dozbierac jeszcze ta stowke:) na YN-565EX.
greg7878, czy sa jeszcze jakies lampy blyskowe w cenie maks 450zl godne polecenia? chetnie wezme pod uwage inne propozycje. Zaznaczam ze raczej nie bede robil zdjec w kosciolach. Glownie bede wykorzystywal w pomieszczenich, wiec nie jest mi potrzebna bardzo mocna lampa. Bralem jeszcze pod uwage Nissina Di622 ale chyba YN-565EX jest lepszy, na ebay'u mozna go miec za 450zl nowke i maksymalnie do takiej kwoty chcialbym kupic lampe.
greg7878
17-07-2012, 10:59
/.../
greg7878, czy sa jeszcze jakies lampy blyskowe w cenie maks 450zl godne polecenia? /.../
Nowe i z ruchomą głowicą ?
Ja nie znam.
/.../ Bralem jeszcze pod uwage Nissina Di622 ale chyba YN-565EX jest lepszy, na ebay'u mozna go miec za 450zl nowke i maksymalnie do takiej kwoty chcialbym kupic lampe.
Ja bym wybrał YN-565EX, ale należy pamiętać, że przy takiej lampie bardzo ważną rzeczą jest wiarygodna gwarancja !
rabarbar
17-07-2012, 18:19
565EX sa jakies 3x bardziej awaryjne od 560 wiec to tez wez pod uwage
565EX sa jakies 3x bardziej awaryjne od 560 wiec to tez wez pod uwage
tzn? bo pierwsze słyszę o jakiejś ponadprzeciętnej awaryjności 565ex...?
rabarbar
17-07-2012, 21:02
tzn? bo pierwsze słyszę o jakiejś ponadprzeciętnej awaryjności 565ex...?
Nie chce wchodzic w szczegoly, ale najwiecej sprzedanych wraca wlasnie 565EX. Główny problem to brak wyzwolenia błysku, lampa ładuje się, wszystko teoretycznie dziala, ale nie ma mozliwosci wyzwolenia blysku, czy to poprzez przycisk TEST czy poprzez umieszczenie lampy w sankach.
Musi być nowa? W cenie 565EX kupisz używaną 430ex, będziesz miał działający TTL również gdy lampa będzie poza sankami. A jeśli wystarczy ci manualne sterowanie lampą z menu aparatu to za pół ceny możesz znaleźć 420ex. Z jakim body to będzie pracowało? Masz tam sterowanie bezprzewodowe?
greg7878
18-07-2012, 07:40
Muszyk dobrze radzi, tylko Slawek1980 pamiętaj, że 430EX nie ma fotoceli, a w 420EX dodatkowo nie posiada trybu manualnego ... o ile faktycznie to wszystko będzie ci potrzebne.
PS.
Trochę nie rorzumiem :
/.../A jeśli wystarczy ci manualne sterowanie lampą z menu aparatu to za pół ceny możesz znaleźć 420ex. /.../
:?:
O jakim sterowaniu z menu body piszesz ? Dawno temu używałem tej lampy i nie mogę sobie niczego takiego przypomnieć.
:idea:
Taka opcja pojawiła się dopiero w lampie 580EX II ...
Slawek1980
18-07-2012, 09:27
Posledze troche allegro i zastanowie sie nad 420ex, zawsze jakas alternatywa jak nie starczy kasiory. Teraz pytanie, co w przypadku gdy 420EX podlacze pod wyzwalacz radiowy? bedzie blyskala z maksymalna moca?
greg7878
18-07-2012, 10:39
co w przypadku gdy 420EX podlacze pod wyzwalacz radiowy? bedzie blyskala z maksymalna moca?
Jeśli wyzwalacz będzie przewidziany do pracy w trybie manualnym ( czyli zdecydowana większość ) to tak.
W praktyce takie rozwiązanie wg. mnie nie ma sensu.
rabarbar
18-07-2012, 10:48
Jesli chcesz lampe manualna to poszukaj SB-24 albo SB-26, świetne lampki do strobingu.
Slawek1980
19-07-2012, 09:35
poczytalem jeszcze troche o lampkach i znalazlem taka oto lampke:
Sigma EF-610 DG ST - cena nowej na allegro to 548zl, takze wychodzi 100zl taniej niz nowa YN-565EX oraz duzo taniej niz uzywana canon. Brac ta lampe? Czy bedzie porownywalna funkcjonalnie z Canonem 430EX?
greg7878
19-07-2012, 11:27
Wybacz - bo to nie moja sprawa - ale czy stać cię na takie eksperymenty ? Nie lepiej kupić raz a dobrze ?
Co do Sigmy, nie mam z nią doświadczenia, ale ja bym jej nie kupił ( nie znam w swoim otoczeniu nikogo kto by to zrobił ).
Poczytaj, jak to z podobnymi wynalazkami bywa :
http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/lampa-sigma-ef-610-dg-super-co-o-niej-sadziciez-83636/
Masz ochotę na jakąkolwiek lampę z możliwością zdalnego wyzwolenia, kup YN-560.
Znacznie bardziej uniwersalnym wyborem będzie YN-565EX ale licz się z tym, że jeśli fotografia wciągnie cię mocniej i tak pewnie wszystko skończy się inwestycją w lampę systemową.
Wychodzi, że YN-565EX to taki złoty środek ... , tylko pamiętaj o gwarancji.
Slawek1980
19-07-2012, 12:16
Chyba msz racje, nie ma co kombinowac
Grzesiek_PL
20-07-2012, 03:26
Ktoś tu wspominał o awaryjności YN 565EX, była wadliwa seria z walniętymi kondensatorami, nie wiadomo jaką teraz sprzedają w PL, ale jak się trafi dobrze to powinna śmigać pięknie.
Mam 565EX, 2 x 560, 560 II, lampa która z nich mi padła to 560 II :( nie zawsze błyska.
Chciałem zmienić lampki na 560 II bo są jaśniejsze gdzieś o 1/2EV jak dobrze pamiętam, ale jednak się wstrzymam ;)
Witajcie!
Zbliża się okazja by kupić mojej kobiecie jakiś sprzęt, do fotografii bo lubi to.
Obecnie posiada Canon 550d + kit + Canon EF 50 mm f/1,8 + jakieś drobne gadżety w stylu blenda.
Wiem, że uwielbia robić zdjęcia portretowe i że dziewczyna nie ma lampy.
Szybko rzuciłem okiem na allegro wg. popularności (bo na fotografii znam się tyle co ksiądz na robieniu dzieci) i wynikiem była lampa YN-560II ale tak tu czytam, że
"złotym środkiem" jest YN-565EX
To co? brać YN-565EX?
Dodam, że dziewczyna chcę się przygotować do robienia fotografii ślubnej, czy taka lampa przyda się jej w takiej profesji (zdjęcia weselne, czyli portrety, ale także sala, plener).
Z góry dziękuje za odpowiedź.
YN-565EX (a nawet YN-568Ex jak cie stac). YN-560II to lampa manualna i jako jedyna do reporterki nadaje sie srednio.
yhym. Pasuję żeby jeszcze ktoś wypowiedział się co do tej awaryjności.
Nie jest źle. Doczytałem tutaj Amazon.com: Customer Reviews: Yongnuo YN-565EX ETTL Speedlite Flash for Canon (http://www.amazon.com/Yongnuo-YN-565EX-Speedlite-Flash-Canon/product-reviews/B005HYMUX4) można przeczytać:
Yongnuo acknowledged a potential capacitor problem with these flashes (Canon only), and has made the appropriate changes as of 5/15/2012.
W gdybym dostał feralny egzemplarz to jest to Howto Repair Yongnuo YN565ex that misfire (http://forum.mflenses.com/howto-repair-yongnuo-yn565ex-that-misfire-t47294.html)
Dzięki za pomoc
Przemyśl zakup YN-568EX. Kupiona przez Ebay z Chin to 180 $ z przesyłką, wysłana w formie prezentu. Jest to kopia systemowego guru, czyli 580EXII. Sam właśnie dojrzewam do kliknięcia ...
Grzesiek_PL
11-09-2012, 02:58
Myślę, że YN-568EX to taka okrojona lampa, robią sobie miejsce na następcę (mam tu na myśli gniazdo zewnętrznego zasilania).
W kolejnym modelu dodadzą właśnie to gniazdo, uszczelnioną stopkę, może jakiś tryb radiowy kompatybilny z nowymi wyzwalaczami? Cenę wyższą o 100$ i pozamiatane :D
Mowisz o zlaczu do battery packa? Az dziwne ze nie ma, (bo faktycznie na zdjeciach ta mala zaslepka zakrywa tylko zlacze PC), w poprzednich 560 i 565 juz byla. Czyzby sie nie zmiescili?
Pytanie tylko, czy jest to komuś potrzebne ?? Mam sporo enelopów i porządną ładowarkę wiec nawet, jak będę miał potrzebę błyskania kilkaset razy z rzędu na jakiejś imprezie, dam sobie radę. Tryb radiowy też mało mnie interesuje, gdyż, jak i zapewne dla większości pstrykaczy, już sama zewnętrzna lampa jest dla mnie czymś ponad standard. Uszczelniona stopka do nieuszczelnionego body też nie jest najistotniejsza, tyb bardziej, że nie fotografuję zjazdów narciarskich, czy siatkówki plażowej.
Poza tymi "brakami" mam więc lampę zbliżoną do ponad 3 razy droższej systemówki, z tak samo dużą mocą, czytelnym wyświetlaczem, TTL-em i HSS-em. Warto wiec to chyba przemyśleć ...
Model 565ex nie posiada funkcji HSS, dopiero nowszy model tej lampy o oznaczeniu 568ex ma taką funkcję posiadać. Pozdrawiam. Paweł.
Ja napisałem właśnie o 568, która posiada min. HSS i jest już do kupienia na Ebay'u.
cohontes
12-09-2012, 22:53
więc w przypadku 568 w jaki zewnętrzny wyzwalacz najlepiej się zaopatrzyć? ;)
p.s. jeśli ktoś by robił te zamówienia z ebaya to byłbym chętny :D się przyłączyć czy coś
skylight
19-09-2012, 15:42
widzę, że u fripersa jest jeszcze chyba dosyć świeża opcja - 560EX - to to samo co 565EX, tylko, że bez automatyki ze stopki - tj. komunikuje się w CLS/Speedlight bezprzewodowo, ale nie ma dedykowanej stopki... więc jeśli już ktoś ma lampę, której używa ze stopki, to ta jako druga czy trzecia do zdalnego wyzwalania jest prawie 150zł tańsza...
Po długich wczytywaniach sie w fora, opinie, testy itd kupiłem Metz 50 AF-1. Sklep Fotozakupy z Wrocławia ma ja teraz za 699 Pln więc odechciało mi się ryzykowanie z trochę tańszym nowym modelem chińskiej YN. Powinienem dostać ją jutro lub pojutrze więc pewnie znajdę w łikęd chwilę na jakieś testy i podzielę sie wrażeniami.
Nie wiem na czym miałoby polegać wspomniane ryzykowanie. Lampki Yongnuo wypadają dobrze w większości testów a w kategorii cena/jakość kasują konkurencję. Z Metza będziesz zadowolony, ale z Yongnuo byłbyś pewnie tak samo a kaska by jednak została. Jeżeli w tej chwili miałbym wybierać to tylko między YN a Canonem.
Decydując się na 560, czy 565 wiele bym nie ryzykował. Ja chciałem jednak 568, a to jest nowy, niesprawdzony jeszcze wynalazek i na tym miałoby polegać ryzyko. Do strobingu zapewne bym się nie zastanawiał, skoro jednak ma to być moja podstawowa lampa, bardziej wierzę w TTL'a, czy HSS'a przygotowanego przez Metz'a. Kilka razy czytałem poza tym na tym i nie tylko na tym forum, aby zwracać uwagę na gwarancję, co szczególnie w przypadku nowego wyrobu może mieć duże znaczenie.
więc w przypadku 568 w jaki zewnętrzny wyzwalacz najlepiej się zaopatrzyć? ;)
p.s. jeśli ktoś by robił te zamówienia z ebaya to byłbym chętny :D się przyłączyć czy coś
Jakoś w najbliższym czasie będę kupował z ibaja 568EX - też Kupujesz, czy już Masz?
Przy okazji pytanko, ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z użyszkodnikiem hkyongnuophotoequipment (http://myworld.ebay.pl/hkyongnuophotoequipment/?_trksid=p4340.l2559) na ebay'u? Bo od niego chciałbym zanabyć 586... Wygląda na jakiś "firmowy" profil :)
ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z użyszkodnikiem hkyongnuophotoequipment (http://myworld.ebay.pl/hkyongnuophotoequipment/?_trksid=p4340.l2559) na ebay'u? Bo od niego chciałbym zanabyć 586... Wygląda na jakiś "firmowy" profil :)
Z wymiany e-maili wynika, że chętnie napisze "gift" na paczce i określi wartość np. na 40$..
Natomiast ten również nie wygląda najgorzej: yongnuo.store (http://www.ebay.com/itm/Yongnuo-YN-565EX-TTL-Flash-Speedlite-for-Canon-7D-5DII-30D-40D-50D-60D-/220925119889?pt=Digital_Camera_Flashes&hash=item337029cd91) i osobiście 565EX kupię chyba u niego, tym bardziej że jest opcja "or best offer" i można spróbować zaproponować np. 130$..
dunablaster
07-10-2012, 12:58
Następcą podejrzewam że będzie Yongnuo 600EX
a wiadomo kiedy ??
bo co jak co ta lampa z hss za te pieniądze jest to rozważenia :))
jak ktoś kupi niech się pochwali i zrobi jakiś mały test
hss jest juz 568, nie ma tylko gniazda dla battery packa
Z wymiany e-maili wynika, że chętnie napisze "gift" na paczce i określi wartość np. na 40$..
Natomiast ten również nie wygląda najgorzej: yongnuo.store (http://www.ebay.com/itm/Yongnuo-YN-565EX-TTL-Flash-Speedlite-for-Canon-7D-5DII-30D-40D-50D-60D-/220925119889?pt=Digital_Camera_Flashes&hash=item337029cd91) i osobiście 565EX kupię chyba u niego, tym bardziej że jest opcja "or best offer" i można spróbować zaproponować np. 130$..
Witam,
jeśli tu zaglądacie jeszcze czy udało się komuś sciągnąć te lampy?
Mam pytanie odnośnie własnie sciagania z Chin. Czy jak kupujący podaje nizsza wartość i jako gift udaje się Wam uniknąc cła i z tego co czytałam vatu? Czy tez zalezy na kogo trafi na granicy? Macie jakies doswiadczenia z sciagania z Chin? ktokolwiek?
No bo jak dodadza cło i vat to u sumie wyjdzie podobnie jak w Pl ( no a tu jest gwarancja). Zastanwaiam sie nad tymi lampami 565 lub 568 (moja pierwsza pierwsza) w Pl troche za duzo dla mnie a w China to fajna cena :) No ale ja nówka jestem i nie mam zupełnie pojecia o tym wiec pytam bardziej doswiadczonych wyjadaczy :)
Takie pytanie odnosnie tej lampy YN560 II czy w trybie s1 będzie ona wyzwolona błyskiem z innej jakiejkolwiek lampy czy jeżeli chciał bym tak zrobić to musiał bym tą chińską ustawić na s1 a 2ga musi mieć tryb Master ?
może być wyzwolona z dowolnej lampy