PDA

Zobacz pełną wersję : EOS 5 przełącznik zmiany programów

tabson
16-07-2012, 14:14
Witam,
Sprawa tyczy się analogowego canona eos 5. Mianowicie przełącznik zmiany programów/trybów, kręci się luźno i wybór programów nie jest już możliwy. Wcześniej chodził on ze sporym oporem ale to podobno bardzo częste. Aktualnie nie da się nawet włączyć go.. Podejrzewam że trzeba wymienić cały ten mechanizm. Może ktoś miał podobny problem? Możecie polecić jakiś TANI serwis który mi to wymieni w miarę szybko? Dzięki za pomoc!

duperel
16-07-2012, 15:42
Wydaje mi się, że będziesz skazany na żytnią. Mają tam cały magazyn części (w tym do analogów) i będą mogli szybko pomóc.

MacGyver
16-07-2012, 16:28
Z dostępnością części do EOS-a 5 może być już spory problem, bo to bardzo stary aparat. Nie wiem czy autoryzowany serwis CSI będzie w stanie pomóc, odsyłam do wątku gdzie można im, bezpośrednio, zadać pytanie :arrow: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=79274&highlight=naprawa+staroci

tezmarek
16-07-2012, 17:21
Miałem identyczny problem wiele lat temu z Eosem 100. Wytarł się jakiś plastikowy pręcik. Na Czapskich w Krakowie zainstalowali zamiast niego metalowy. Pokrętełko działa do dzisiaj, niemniej w pierwszym podejściu jako bonus dostałem niedziałającą lampę. W drugim podejściu lampa ruszyła ale przestał działać przycisk z gwiazdką ;)

PawelB
16-07-2012, 17:57
Dokładnie jak pisze tezmarek, też o miałem w 100, plastikowy kołek wymieniony na metalowy. Nie pamiętam tylko czy robiłem to na Czapskich czy w innym zakładzie. W każdym razie gość wspominał że podobny problem dotyczy piątek.

chopinx
16-07-2012, 21:11
Niestety typowa przypadłość EOS 5. Zdaje się, że tam jest mechanizm zapadkowy ze stalową kulką. Lata temu naprawa tego w serwisie niezależnym kosztowała ok. 10% wartości body. Teraz to pewnie może sięgać 50%.

tabson
17-07-2012, 14:55
na czapskich wycenili mi naprawę na 205zł z przesyłką, więc chyba będe skazany na nich.. dziękuje!