Zobacz pełną wersję : [marcinstanczak] Kilka portretów ode mnie ; )
Na początku mówię, że zdjęcia robię od niedawna i nie mogę się nazwać profesjonalistą tylko totalnym amatorem, każde słowo krytyki przyjmuję ; )!
No to kilka moich portretów! ; )
EDIT - wątek bez zdjęć, autor miał je na własnym hostingu, ale usunął, przestał sie pasjonować fotografią i usunął konto.
Canonborg
19-07-2012, 14:15
Mother of God !
Numeru zdjęcia :)
1 - wg mnie przepały psują zdjęcie
2 - ostrość bym dał na całą twarz
3 - coś wlazło w kadr :(
Numeru zdjęcia :)
1 - wg mnie przepały psują zdjęcie
2 - ostrość bym dał na całą twarz
3 - coś wlazło w kadr :(
No niestety czasem się nie da walnąć zdjęcia w tłumie jaki był na Zombie Walk 2012 bez kogoś w kadrze ; ) Co do przepałów, jak mówiłem jestem amatorem i jakoś mi tutaj pasują, co do ostrości 85mm 1,2 więc wykorzystałem 1,2 ; )
Kolejne portreciki ode mnie ; )
4.
5.
6.
Pozdrawiam!
Dawno nic nie wrzucałem a nadal coś robię ; ) Kolejne 4 portreciki z wczoraj ; )
7.
8.
9.
Tak wiem ucięta ręka ale w słońcu nie zauważyłem tego : /!
10.
Pozdrawiam Marcin Stańczak!
Na tym z uciętą ręką w sumie bardziej rzuciło mi się w oczy za twarde światło.
Z ostatnich dwóch serii wybrałbym 6 i 10.
Wszystkie 4 były doświetlane lampą z parasolką, fakt 9 troszkę wyszła w ten sposób ale chciałem uzyskać efekt "wklejenia" osoby w tło ; ) Dzięki za opinię!
Nikt nie komentuje dalej więc wrzucam coś nowego ; ))
Pozdrawiam!
jellyeater
24-10-2012, 11:54
Spięte te modelki. Na wszystkich zdjęciach. Na dwa przez tę nieostrość nos jakoś dziwnie wyszedł.
Znów coś próbuję ; )) Może się spodoba ; ))
Nikt, nic nie powie? Serio są aż tak tragiczne? :X
Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kase, a mistrz martwi się o światło.
Celny cytat
chyba nie ostro,i jak dla mnie kolorki blade, co wy robiliście w lesie że na szalu igły, patyki ... ;)
Celny cytat
Nie dokładnie o to mi chodziło ale okej, dzięki.
chyba nie ostro,i jak dla mnie kolorki blade, co wy robiliście w lesie że na szalu igły, patyki ... ;)
Ostro, ostro ; ))! Są jasne zdjęcia i dlatego tak się wydaje ; )) Niestety moja dziewczyna dostała ode mnie śniegiem z gałęzi pod którą przechodziliśmy ; ))
no to dawaj więcej sprawdzimy ta ostrość ;)
a tak na poważnie to ogladam w pracy a tu monitor jest jaki jest...
no to dawaj więcej sprawdzimy ta ostrość ;)
a tak na poważnie to ogladam w pracy a tu monitor jest jaki jest...
Niestety więcej nie będzie bo dostanę gruby opierdziel od dziewczyny : P Zgodziła się jedynie na publikacje tych dwóch...
Dobra, to o fotach całkiem subiektywnie. Pierwsze (13) podoba mi się jako, że pokazuje pozytywną aurę modelki. Drażni trochę poziomy jasny pas na wysokości twarzy. Drugie (14) na nie (w moim odbiorze wyłącznie): wymuszone, płaskie, świecąca kurtka i za cholerę nie mogę się domyślić co wystaje z obu rękawów. No i ....pół podpisu?
gunia1990
24-01-2013, 22:46
jak dla mnie to jest trochę za jasno, a przez to za płasko, ale może to tylko wina mojego monitora ;)
Heh nie tylku u Ciebie Gunia monitor szwankuje :P , w 14 zdjęciu czoło jakby prześwietlone 13 o niebo lepsza :)
Heh nie tylku u Ciebie Gunia monitor szwankuje :P , w 14 zdjęciu czoło jakby prześwietlone 13 o niebo lepsza :)
Hmm... Dziwne u mnie na moim monitorze nie są prześwietlone... Chyba czas oddać monitor do kalibracji...
dzidofon
26-01-2013, 14:44
Szczerze mówiąc na Twoch fotkach najbardziej przykuwa wzrok... potężny podpis na dole ;-).
Wiem, że podpis jest bardzo widoczny :P Zdaje sobie z tego sprawę ale nadal go lubię :PP Nadal myślę nad idealnym podpisem do swoich zdjęć, zapewne jakiś wypracuje razem z czasem ; )
No to może to się bardziej spodoba ; )!! Mały ZUCH!
Pozdrawiam ! ; )
15 to bym ciął w kwadrat, bo nie wiadomo, czy tematem zdjęcia sa kolana, czy bobas ;)
15 to bym ciął w kwadrat, bo nie wiadomo, czy tematem zdjęcia sa kolana, czy bobas ;)
Bobas oczywiście, zdjęcie robione "z ręki" przez przypadek a okazało się dość fajne ; )! dzięki za opinie!
zdjęcie nr 16 robione przy naturalnym świetle z okna? Ogniskowa 1.6? Co to za puszka+słoik? :D Bardzo mi przypadło do gustu :D
16 robiona przy świetle zastanym ; )! 5dmk2 + Canon 35 1.4, zdjęcie robione na 1.4, iso 1000 czas 1/400 ; )
Z 15 wyretuszowałbym jeszcze te białe elementy z łokcia i kolana ... mamy?
Może coś z innej beczki czyli "dwa" portrety w jednym ciele ; ))
18.
20.
Co poprawić, co zostawić, mile widziane komentarze ; ))!
Nikt nie komentuje ale nie zarażam się i wrzucam dalej ! ; ))
Pozdrawiam!
agressive
14-04-2013, 16:04
Bobas moim zdaniem bardzo dobrze wyszedł.
Co do portretów - 90% sukcesu to piękna buzia modelki, 10% warsztat :)
Bobas moim zdaniem bardzo dobrze wyszedł.
Co do portretów - 90% sukcesu to piękna buzia modelki, 10% warsztat :)
Zgadzam się z tym ; )!
Szczególnie ciężko o ładne modelki w małych miastach ; )! Dlatego robię przy każdej okazji zdjęcia mojej dziewczynie (ostatnie zdjęcie) by szlifować jakoś ten mój warsztat coby lepiej szło z modelkami ; )!
wiktor2323
15-04-2013, 10:48
Zgadzam się z tym ; )!
Szczególnie ciężko o ładne modelki w małych miastach ; )! Dlatego robię przy każdej okazji zdjęcia mojej dziewczynie (ostatnie zdjęcie) by szlifować jakoś ten mój warsztat coby lepiej szło z modelkami ; )!
I tu się mylisz:) Wszędzie jest sporo ładnych/ ciekawych osób do portretowania ;) tyle, że niekoniecznie na maxmodels ;)
I tu się mylisz:) Wszędzie jest sporo ładnych/ ciekawych osób do portretowania ;) tyle, że niekoniecznie na maxmodels ;)
Owszem jest i tu się zgadzam ale napisałem o modelkach a nie o dziewczynach, które można portretować ; ))! Tych 1 jest mało a te 2 się wstydzą obiektywu ; ))!
Marcin, ode mnie kilka uwag:
1. poprawiłabym trochę kadrowanie.
- Bardzo duża część Twoich zdjęć jest robiona w ten sposób, że modelka jest centralnie. Zobacz/ potestuj czy z regułą trójpodziału nie wyjdą Ci ciekawsze zdjęcia. Nawet spróbuj pobawić się z 11 - zobacz jakby to wyglądało, jakbyś modelkę miał nie-centralnie.
- Dodatkowo nie bój się ciąć głowy od góry, unikaj ujęć jak 12 (gdzie uciąłeś mały kawałeczek głowy albo koniec jest blisko krawędzi zdjęcia). Kadruj tak, że albo jest coś jeszcze na górze, albo ucinasz górę znacznie mocniej (cała broda ma być cała i jeszcze pod spodem)
- jeśli fotografujesz z ustawianiem (a nie gonisz za modelem typu dwulatek :)) to już na etapie kadrowania patrz uważnie co Ci wpada w kadr albo Co ci wypada. W 8 uciąłeś dłoń i włosy. W 9 obie dłonie i popatrz na zagięcia w rajstopach.
- 14 - centralny kadr, za daleki i doświetlałeś to może - ono mi w ogóle nie podchodzi ze względu na kontrast i kolory
- 15 i 16 - mimo wszystko (zamieszanie pewnie :)) zwróć uwagę co masz w kadrze. Ucięcie głowy nie fajne. Nogi wyszły "grube" i widać nierówną fakturę rajstop. To przyciąga uwagę zamiast kierować ją na Maluszka. Po lewej stronie w tle wlazło Ci coś denerwującego. W 16 uciąłeś dłonie Człowieka
- 17 jest ciekawe, inne, fajny pomysł - ale zobacz po lewej stronie w tle - jest przeszkadzający człowiek. Najlepiej w takich sytuacjach poprosić o odejście (jeśli można i wypada) albo poczekać aż sam pójdzie.
Specjalnie zwracam uwagę na te drobiazgi - wiem, że zadbać o to w takich sytuacjach jak fotografowane jest bardzo ciężko, ale chodzi mi tylko o to, aby weszło Ci w nawyk widzenie takich "paprochów" już w wizjerze, ewentualnie eliminowanie już w obróbce jeśli się da
- 10 i 13 ładna. W 10 fajna pozycja modelki i podoba mi się użycie GO. W 13, mimo centralnego kadru, jest na tyle wypełniony, że wygląda ciekawie. Czerwony szalik zaśnieżony - super. Ale ja też widzę je za jasne (ciut jakby przypalone ale to mogę być ustawienia monitora)
- 18 (warto by było nie odcinać ręki albo kadrować ciaśniej), 19 - ja lubię albo bliskie brzuszki (bardzo bliskie) albo już pokazujesz głowę bo wiszący szalik z brzuszkiem to nie to samo, choć pomysł ciekawy i fajnie, że nie centralnie
- 20 - byłoby ok, jakby nie centralnie
I faktycznie, ktoś przede mną zwracał uwagę na "znak wodny". Jeśli ma być ochroną zdjęcia - zrób go gdzieś z boku i mniej wyeksponowanego. Natomiast jeśli ma być czymś w stylu logo - to raczej taki znak zobowiązuje do szlifowania warsztatu bo warto podpisywać dzieła, nie dziełka ;).
Idzie Ci co raz lepiej!. Eksperymentuj, próbuj. Szukaj ciekawych faktur w tle, troszkę więcej prób z GO. Jak dla mnie - naprawdę jeszcze trochę pracy i będą powody do dumy.
Marcin, ode mnie kilka uwag:
1. poprawiłabym trochę kadrowanie.
- Bardzo duża część Twoich zdjęć jest robiona w ten sposób, że modelka jest centralnie. Zobacz/ potestuj czy z regułą trójpodziału nie wyjdą Ci ciekawsze zdjęcia. Nawet spróbuj pobawić się z 11 - zobacz jakby to wyglądało, jakbyś modelkę miał nie-centralnie.
- Dodatkowo nie bój się ciąć głowy od góry, unikaj ujęć jak 12 (gdzie uciąłeś mały kawałeczek głowy albo koniec jest blisko krawędzi zdjęcia). Kadruj tak, że albo jest coś jeszcze na górze, albo ucinasz górę znacznie mocniej (cała broda ma być cała i jeszcze pod spodem)
- jeśli fotografujesz z ustawianiem (a nie gonisz za modelem typu dwulatek :)) to już na etapie kadrowania patrz uważnie co Ci wpada w kadr albo Co ci wypada. W 8 uciąłeś dłoń i włosy. W 9 obie dłonie i popatrz na zagięcia w rajstopach.
- 14 - centralny kadr, za daleki i doświetlałeś to może - ono mi w ogóle nie podchodzi ze względu na kontrast i kolory
- 15 i 16 - mimo wszystko (zamieszanie pewnie :)) zwróć uwagę co masz w kadrze. Ucięcie głowy nie fajne. Nogi wyszły "grube" i widać nierówną fakturę rajstop. To przyciąga uwagę zamiast kierować ją na Maluszka. Po lewej stronie w tle wlazło Ci coś denerwującego. W 16 uciąłeś dłonie Człowieka
- 17 jest ciekawe, inne, fajny pomysł - ale zobacz po lewej stronie w tle - jest przeszkadzający człowiek. Najlepiej w takich sytuacjach poprosić o odejście (jeśli można i wypada) albo poczekać aż sam pójdzie.
Specjalnie zwracam uwagę na te drobiazgi - wiem, że zadbać o to w takich sytuacjach jak fotografowane jest bardzo ciężko, ale chodzi mi tylko o to, aby weszło Ci w nawyk widzenie takich "paprochów" już w wizjerze, ewentualnie eliminowanie już w obróbce jeśli się da
- 10 i 13 ładna. W 10 fajna pozycja modelki i podoba mi się użycie GO. W 13, mimo centralnego kadru, jest na tyle wypełniony, że wygląda ciekawie. Czerwony szalik zaśnieżony - super. Ale ja też widzę je za jasne (ciut jakby przypalone ale to mogę być ustawienia monitora)
- 18 (warto by było nie odcinać ręki albo kadrować ciaśniej), 19 - ja lubię albo bliskie brzuszki (bardzo bliskie) albo już pokazujesz głowę bo wiszący szalik z brzuszkiem to nie to samo, choć pomysł ciekawy i fajnie, że nie centralnie
- 20 - byłoby ok, jakby nie centralnie
I faktycznie, ktoś przede mną zwracał uwagę na "znak wodny". Jeśli ma być ochroną zdjęcia - zrób go gdzieś z boku i mniej wyeksponowanego. Natomiast jeśli ma być czymś w stylu logo - to raczej taki znak zobowiązuje do szlifowania warsztatu bo warto podpisywać dzieła, nie dziełka ;).
Idzie Ci co raz lepiej!. Eksperymentuj, próbuj. Szukaj ciekawych faktur w tle, troszkę więcej prób z GO. Jak dla mnie - naprawdę jeszcze trochę pracy i będą powody do dumy.
Dzięki wielkie za opinie i rady, wezmę je sobie do serca i postaram się je wykorzystać ; )!!
Pozdrawiam!
GalaktycznyMuczaczo
01-05-2013, 14:56
fajnie dzieciak wyszedł, przyjemna obróbka również, do tego fajne ubranie mu przywdziali, sesja brzuszkowa też spoko, troche może 20 mi nie podchodzi, cos nie tak z włosami jak dla mnie, ale generalnie na duży plus, zapraszam do mnie na portrety :)
Tak wiem, że centralne, wiem, że ucięta ręka ale nadal lubię to zdjęcie :D!
22.
GalaktycznyMuczaczo
11-05-2013, 13:42
I ja je lubie, bardzo mi się podoba ten rodzaj obróbki, taki bardzo niski kontrast jakby a zarazem widoczne różnice ,brak przepałów, jak wy to robicie dzieciaki :D
SkowronWro
12-05-2013, 08:33
Nałożenie koloru białego.;-)
Marek Świercz
12-05-2013, 13:15
powiesz mi które foty były z 50 1.4 ?
10, 11 z 50 1.4 reszta z Tamrona 24-70 2.8 ; )
Tak wiem, że centralne, wiem, że ucięta ręka ale nadal lubię to zdjęcie !
Jakim obiektywem to zrobiłeś? Zdjęcie naprawdę fajnie wyszło - było w photoshopie?
Jakim obiektywem to zrobiłeś? Zdjęcie naprawdę fajnie wyszło - było w photoshopie?
Tamron 24-70 2.8 VC USD ; )
Photoshop omijany tylko lightroom ; )
Jeśli tamto się spodobało, wrzucam kolejne ; )
Ostatnie najlepsze mimo że znowu zapomniałeś o dłoniach. Ciut ciaśniejsze kadrowanie i nie byłoby problemu.
Ostatnie najlepsze mimo że znowu zapomniałeś o dłoniach. Ciut ciaśniejsze kadrowanie i nie byłoby problemu.
Dziękuję za opinię ; )! Akurat nie zapomniałem o dłoniach ale po prostu nie miałem jak tego inaczej wykadrować bo albo kwiatki wchodziły na twarz albo gałęzie mnie atakowały z wszystkich stron więc poświeciłem dłoń na rzecz całej twarzy ;)
Zawsze można było przekadrować w komputerze :) i to bez szkody dla modelki
Zawsze można było przekadrować w komputerze :) i to bez szkody dla modelki
Wiem o tym ale za sobą miałem drugie drzewo i nie miałem jak nawet krok zrobić a co dopiero dwa by dobrze wszystko złapać :P Ale dziękuję za opinię! ; )
Może coś ślubnego bardziej wam podejdzie ; )
homesicalien
09-06-2013, 08:22
Pierwsze zdj z ostatniego posta: taki efekt osiągasz manipulując krzywymi w LR / PS, czy presetem w LR albo ColorEfex?
Oba bardzo przyjemne, na luzie. W pierwszym MZ lepiej byłoby nie strzelając aż tak z dołu i odblask jasny na piecu do usunięcia. W drugim namawiałbym Pana Młodego do mniej obojętnej miny :)
Pierwsze zdj z ostatniego posta: taki efekt osiągasz manipulując krzywymi w LR / PS, czy presetem w LR albo ColorEfex?
Oba bardzo przyjemne, na luzie. W pierwszym MZ lepiej byłoby nie strzelając aż tak z dołu i odblask jasny na piecu do usunięcia. W drugim namawiałbym Pana Młodego do mniej obojętnej miny :)
Filiżanki były puste dlatego robiłem od dołu by nie było tego widać, a odblask specjalnie zostawiłem by rozjaśnić lewą stronę zdjęcia ; )! Efekt osiągam krzywymi w LR + presety ; )
Hmm... Może to się spodoba ; ) 5dmk2 + 24-70 2.8 tamron.
paulinja1
23-06-2013, 22:15
Emocjonalnie bardzo pozytywne zdjęcie, ładne światło, fajny kolor i faktura tła... tylko za dużo białego jak dla mnie. Wielka biała plama nic nie wnosi.
Marek Świercz
25-06-2013, 01:38
Co to za argument, że miałeś 1.2 to robiłeś na 1.2, w mk2 masz iso podejrzewam to koło 100tysięcy to czemu na nim nie robiłeś ? Przecież masz
Zgadzam się z Bangi co do przepaleń na 1, w 2 coś fajnego się dzieje ale znowu głębia nie do końca mi pasuje, 3 nie ogarniam bo to raczej nie jest typowy portret z sesji tylko dokument a widzę, że robisz co innego + krzywy kadr, 4 bardzo fajna głębia, mina dziewczyny jakaś dziwna, ja bym próbował zrobić tło np tylko takie jak w lewym górnym rogu, ten domek troche psuje odbiór tego i skadrowałbym w dół bardziej albo po prostu się odsunął,5 znowu mina, bardzo wąsko przez co dla mnie nic ta fota nie mówi,6 ten motyw 40 lat temu by mógł przejść, 7 nie otwiera mi się, 8 fajne tło, dziwnie skadrowane, przepalone i jakby te cienie na policzkach, 9 wydaję się najlepsze gdyby nie te poucinane kończyny i jakaś blenda by się przydała na brodę, 10 przepalone strasznie, 11 i 12 dziwne, na 11 fajne tło gdyby tylko nie te "ostre" gałązki po prawej natomiast 12 nie mówi mi nic podobnie jak fota 5
Jeśli nie jesteś "pewien uśmiechu" modelki to niech ona się nie uśmiecha, spróbuj może jakieś inne emocje wywołać
No niestety czasem się nie da walnąć zdjęcia w tłumie jaki był na Zombie Walk 2012 bez kogoś w kadrze ; ) Co do przepałów, jak mówiłem jestem amatorem i jakoś mi tutaj pasują, co do ostrości 85mm 1,2 więc wykorzystałem 1,2 ; )
Co to za argument, że miałeś 1.2 to robiłeś na 1.2, w mk2 masz iso podejrzewam to koło 100tysięcy to czemu na nim nie robiłeś ? Przecież masz
Zgadzam się z Bangi co do przepaleń na 1, w 2 coś fajnego się dzieje ale znowu głębia nie do końca mi pasuje, 3 nie ogarniam bo to raczej nie jest typowy portret z sesji tylko dokument a widzę, że robisz co innego + krzywy kadr, 4 bardzo fajna głębia, mina dziewczyny jakaś dziwna, ja bym próbował zrobić tło np tylko takie jak w lewym górnym rogu, ten domek troche psuje odbiór tego i skadrowałbym w dół bardziej albo po prostu się odsunął,5 znowu mina, bardzo wąsko przez co dla mnie nic ta fota nie mówi,6 ten motyw 40 lat temu by mógł przejść, 7 nie otwiera mi się, 8 fajne tło, dziwnie skadrowane, przepalone i jakby te cienie na policzkach, 9 wydaję się najlepsze gdyby nie te poucinane kończyny i jakaś blenda by się przydała na brodę, 10 przepalone strasznie, 11 i 12 dziwne, na 11 fajne tło gdyby tylko nie te "ostre" gałązki po prawej natomiast 12 nie mówi mi nic podobnie jak fota 5
Jeśli nie jesteś "pewien uśmiechu" modelki to niech ona się nie uśmiecha, spróbuj może jakieś inne emocje wywołać
Nie bardzo rozumiem czemu komentujesz stare zdjęcia sprzed roku ale dzięki za opinię ;)
Więc kolejne do oceny, kolejne centralnie, kolejne złeee ale lubię je! ; )
dobra fota, ale ciężko było kliknąć usunięcie aberracji?
dobra fota, ale ciężko było kliknąć usunięcie aberracji?
Nie wiem o jakie aberracje Ci chodzi szczerze mówiąc i gdzie je widać ale dzięki za opinię! Pozdrawiam serdecznie!!
Kolejna próba...
Tym razem jako gość złapałem gości... Jakoś wpadło mi w oko to zdjęcie ; )
A ja nadal próbuję zrobić jakieś tam dobre zdjęcie...
troglodyta
25-12-2013, 17:06
jak zwykle centralnie, bobas trochę za bardzo różowy ale minka pozytywna :), spróbuj jakieś półprofile porobić bo większość zdjątek en face jest
jamada202
28-12-2013, 20:37
to ślubne całkiem przyjemne, bobasowi urwałeś czapę, ale też miałem okazję fotografować małe dzieci i wiem, że ruchliwe strasznie, ta dziewczyna niżej bobasa, centralnie kadr ładnie ale nie zachwyca, pozytywne w odbiorze :)
Może coś takiego się spodoba ; )
nie wiem co można takiemu pro doradzić??? większe logo i zmień kolor na różowe?
Pro? Nie rozumiem tego wyśmiewania w tej chwili...
Numeruj zdjęcia łatwiej będzie odnieść się do konkretnych fotek.
Jakoś mi tak ostrości w tych zdjęciach brakuje. IMHO oczy powinny być ostre, przyciągające wzrok, a tak to jakoś patrzę na te fotki i nie ma na czym "oka zawiesić" :-)
BW jak dla mnie zbyt mało kontrastowe, zamglone.
GalaktycznyMuczaczo
13-01-2014, 00:12
Pro? Nie rozumiem tego wyśmiewania w tej chwili...
nie przejmuj się :) trochę internetu widziałem i powiem ci tak, niewiesz do czego się przyczepić? przyczep się do logo :D
Norberto
13-01-2014, 16:49
ostatnie czarno białe bardzo fajna obróbka. jak robisz takie przymglenie ? ja probuje i jakoś nie wychodzi mi to tak jakbym chciał
Hmm... Trudno się przyznać ale analog Kodak Plus-X 125 : )
35.
A może to się spodoba ; )
homesicalien
21-01-2014, 17:26
ostatnie czarno białe bardzo fajna obróbka. jak robisz takie przymglenie ? ja probuje i jakoś nie wychodzi mi to tak jakbym chciał
Abstrahując od tego, że to zdjęcie pierwotnie nie jest cyfrowe, to taki efekt zamglenia (jeśli dobrze rozumiem) można łatwo osiągnąć podnosząc lewy koniec krzywej do góry i prawy opuszczając w dół. Zwłaszcza to pierwsze. A środek pozostawić bez zmian. Ewentualnie zrobić subtelne S.
A zdjęcie bardzo mi się podoba. Logo też gustowne.
nie podobają Ci się zdjęcia? Czy żartujesz?
Mi się wszystkie podobają
Jeśli miałbym coś doradzać to pewnie zwróciłbym większą uwagę na kadry i komponowanie zdjęć w zależności od tematyki, wyglądu modeli itd., trochę to kuleje - jakieś przypadkowe fragmety palców, cięcia w niefortunnych miejscach i ujęcia pod dziwnymi kątami. Możnaby też pomyśleć więcej o dobieraniu innych ogniskowych do wybranych tematów. Fajna przyjemna obróbka i nienajgorsze światło, chociaż, w wielu przypadkach mogłoby być mniej jaskrawo i jednak mniej kontrastowo :) Na blogu masz całą masę o wiele lepszych zdjęć, zwłaszcza ślubniaków.
Jeśli miałbym coś doradzać to pewnie zwróciłbym większą uwagę na kadry i komponowanie zdjęć w zależności od tematyki, wyglądu modeli itd., trochę to kuleje - jakieś przypadkowe fragmety palców, cięcia w niefortunnych miejscach i ujęcia pod dziwnymi kątami. Możnaby też pomyśleć więcej o dobieraniu innych ogniskowych do wybranych tematów. Fajna przyjemna obróbka i nienajgorsze światło, chociaż, w wielu przypadkach mogłoby być mniej jaskrawo i jednak mniej kontrastowo :) Na blogu masz całą masę o wiele lepszych zdjęć, zwłaszcza ślubniaków.
Dzięki za rady, postaram się je wykorzystać jak najlepiej ; )!
Pozdrawiam!
jellyeater
08-03-2014, 16:09
35 po co taka płytka GO przy takim kadrze w którym nie ma tła? Śmiało można by całą twarz zmieścić.
GalaktycznyMuczaczo
26-03-2014, 22:19
to z s35?
to z s35?
A no S35 ; ) Na 2.0 z tego co pamiętam.
GalaktycznyMuczaczo
26-03-2014, 23:04
bardzo długo chodz mi to szkło po głowie, zapewne za miesiąc zawita na jak przejdzie mój test :D
Ja kupiłem i nie narzekam, polecam każdemu kto szuka 35 1.4 ; ) Mam porównanie z L i jedynie AF jest odrobinkę wolniejszy w Sigmie... A co lepsze robiąc testy S częściej trafiało w trudnych warunkach niż L... Fakt faktem na 1.4 jest totalna papierowa głębia i czasem trafić w oko to na 3 zdjęcia 1 trafione idealnie :D Nie zmienia to faktu, że szkiełko genialne i polecam ; )!
GalaktycznyMuczaczo
27-03-2014, 00:39
bardziej mysle o fotach na imprezach slubnych w zamian za moją starą ale wciąz dobrą s 17-35
A może coś takiego przyciągnie uwagę : )
GalaktycznyMuczaczo
31-03-2014, 18:14
fajna go, prosto w oko trafiło, s 35 czy 85?
fajna go, prosto w oko trafiło, s 35 czy 85?
6D + 85 1.8 na 1.8 ; )
+ nowy sposób dla mnie dłubania w LR + PS jeśli chodzi o wygładzanie i retusz skóry ; )
Może coś takiego się spodoba:
homesicalien
20-04-2014, 08:13
Ładne kadry, kolory. Ale jeśli chodzi o retusz skóry ja byłbym za mniej inwazyjnym dłubaniem. Zbyt nienaganna jak dla mnie.
Ładne kadry, kolory. Ale jeśli chodzi o retusz skóry ja byłbym za mniej inwazyjnym dłubaniem. Zbyt nienaganna jak dla mnie.
Każdy o retuszu skóry wspomina czego tutaj nie ma : ) Skóra totalnie nie ruszona, dziewczyna na zdjęciu jest wizażystką i zafundowała sobie taki makijaż ; )
homesicalien
20-04-2014, 11:35
Przedostatnie też? Żadnego wygładzania? W takim razie dobry skill wizażystki.
Przedostatnie poprawione, ostatnie nie. ; )