Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : EOS 60D+problem z kręceniem filmów

nirvanes
13-07-2012, 23:22
Witam serdecznie.

W ostatnich dniach stałem się szczęśliwym posiadaczem Canona EOS 60D. Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z fotografowaniem także siłą rzeczy nie miałem nigdy wcześniej styczności z tej klasy sprzętem. Podczas poznawania możliwości swojego nowego sprzętu miło zaskoczył mnie fakt iż aparat ten posiada "umiejętność" kręcenia filmów w rozdzielczości FullHD. Oczywiście postanowiłem przetestować tą funkcję i w tym momencie zostałem niemiło zaskoczony. Problem bowiem w tym, iż aparat przerywa nagrywanie filmu po około 3 sekundach. Niestety przypadłość ta powtarza się przy każdej rozdzielczości, nawet najniższej 640x480;/ W instrukcji doczytałem się o wskaźniku zapełnienia bufora pamięci i o tym, że pojawia się on w przypadku stosowania kart o niskiej prędkości zapisu. Przyjrzałem się problemowi raz jeszcze i faktycznie, po około 2 sekundach nagrania wskaźnik pokazuje się z prawej strony ekranu LCD, zapełnia się i przerywa nagrywanie. Moje podejrzenie padło od razu na kartę. Jednakże posiadam kartę SanDisk 32gb z prędkością zapisu 30mb/s. Jest to karta bodajże klasy 10. Czytałem, że takie prędkości całkowicie wystarczają do zapisu filmów w wysokich rozdzielczościach, nie mówiąc już o niskich. Karta sprawuje się wyśmienicie, zdjęcia zapisują się bez problemu, odczyty z niej są również w porządku. Sprawdziłem na innej karcie, z dużo gorszymi niestety parametrami i wynik jest identyczny. Dokładnie 3 sekundy nagrania i automatyczne zatrzymanie. Miła Pani na infolinii Canona nie potrafiła mi doradzić, mówiąc jedynie, że oni osobiście polecają karty klasy 6.. I tyle;/ Przepraszam, za wywód ale starałem się opisać problem szczegółowo. Może ktoś z was spotkał się z podobnym problemem i może mi doradzić zanim wybiorę się do sklepu i kupię w ciemno inną kartę, co nie wydaje mi się dobrym pomysłem zważając na ich ceny:P

Pozdrawiam

pawelo1
13-07-2012, 23:48
im wyższa klasa to lepiej bo zapewniony jest minimalny zapis 10 MB/s dla tej klasy co masz. Widać jak się ta pani zna właśnie echhh. Ja bym się udał tam gdzie kupowałeś sprzęt i sprawdził to przy sprzedawcy żeby widział może wymieni Ci na inne body a jak nie to pozostaje serwis tym bardziej jak kupowałeś pare dni temu to jest szansa jeszcze na gorąco coś zdziałać. Raczej wina karty to nie będzie skoro nagrywasz w mniejszej rozdzielczości i też to się dzieje a karte przetestowałeś i ma dobre transfery bo do 30 MB/s powinny dochodzić a full hd ma transfer powyżej 20 MB/s. Zdjęcia w serii jak robisz to raczej nie masz chyba problemów z zapisem i nie czekasz zbyt długo.Tak dziać się nie powinno jak opisujesz w sprawnym sprzęcie. Nic innego mi na myśl nie przychodzi a tego modelu nie posiadam akurat ale tak bym zrobił ja wyżej napisałem.

tlustyx
14-07-2012, 00:00
A formatowałeś kartę w aparacie? Źle sformatowana karta może robić problemy.

pawelo1
14-07-2012, 00:17
a przy nagrywaniu masz jakieś fotki na karcie czy jest pusta. Spróbuj ją kilka razy sformatować w aparacie i później zobacz nagrywanie ze zdjęciami i bez zdjęć bo takie problemy też ktoś miał ale w innym modelu. A baterie masz dobrze naładowaną bo może to coś z zasilaniem. Zobacz też jaki masz wgrany firmware bo najnowszy jest w wersji 1.1.1

nirvanes
14-07-2012, 00:29
Dzięki za odpowiedzi. Faktycznie, gdy robię zdjęcia seryjnie zapis jest natychmiastowy i nie ma z tym żadnego problemu. Karta była formatowana w aparacie już kilka razy i niestety jest ciągle to samo. Firmware mam najnowszy, specjalnie ściągałem ze strony producenta i nie dalej jak przedwczoraj robiłem upgrade, choć chyba już wcześniej wrzucony był 1.1.1. Co do udania się do sprzedawcy problem jest niestety o tyle duży, że aparat kupiony był w Saturnie w Niemczech. Teraz jestem już w kraju i nie mam możliwości by tam do nich podskoczyć heh:) no nic, jutro pokombinuje jeszcze bez zdjęć na karcie, sformatuje ją jeszcze może kilka razy choć nie mam co do tego zbytnich nadziei;/

pawelo1
14-07-2012, 00:41
to tym bardziej dziwne i ciężko stwierdzić co jest grane skoro zdjęcia zapisuje szybko. Jak masz możliwość to idz do kogoś i przetestuj na innej karcie szybszej np. sandisk sdhc extreme pro 95 MB/s UHS-1 albo nawet podobnej do twojej bądź innej wtedy będzie można wykluczyć karte. Tylko 60D nie wspiera UHS-1 więc tej prędkości nie osiągnie bo wewnętrznie nie będzie w stanie jedynie przy zgrywaniu materiału poprzez czytnik na usb 3.0 który wspiera UHS-1.W tej chwili to najszybsze karty SDHC na rynku. No pokombinuj i może ktoś jeszcze coś doradzi w tym temacie a ma 60D i taki problem występował

nirvanes
14-07-2012, 01:21
A więc sprawa okazuje się być jeszcze bardziej dziwna. Mianowicie zacząłem przeklikiwać się przez wszystkie opcje dostępne w menu i przy okazji wyłączyłem nagrywanie dźwięku. I o dziwo bez dźwięku nagrywa się bez problemu. Szkoda tylko, że dźwięk jest w sumie fajną rzeczą i szkoda z niego rezygnować:)

edit:
Problem okazuje się coraz bardziej zawiły. Doszedłem do wniosku, że coś nie tak jest z rejestrowaniem dźwięku. W menu, w momencie gdy chcę skorzystać z opcji ręcznej regulacji poziomu nagrywania dźwięku powinienem mieć możliwość obserwacji zmian na wykresie decybeli u dołu ekranu. Widziałem na filmikach w serwisie youtube, że rejestrowane przez mikrofon dźwięki powodowały przesuwanie się wskaźnika poziomu decybeli na wykresie. U mnie wskaźnik ciągle jest nieruchomy i bez przerwy wykazuje przekroczenie dopuszczalnej głośności.. Skala jest na kolorze czerwonym.

pawelo1
14-07-2012, 01:45
to włącz dźwięk i zobacz jak będzie teraz chodzić no chyba że lubisz takie nieme filmy to oki. Ważne że obraz będzie to już jest dobrze:) To jednak będzie coś z transferem na karcie skoro dźwięk wyłączyłeś i było oki. Moim zdaniem karta nie wyrabia zobacz w instrukcji aparatu bądź w specyfikacji na fotopolis jest wyraźnie w tabeli podane dla rozdzielczości 1920 x 1080 (16:9) do 12 min (Quicktime 1080p H.264 transfer 38.6 Mbit/s a dla 640 x 480 (4:3) do 24 min (Quicktime 480p H.264 transfer 17.3 Mbit/s) i wszystko jasne w temacie. Karta lepsza musi być z większym transferem i nie ma bata żeby nie chodziło tak jak powinno bez zacinek.
Sprawdzałeś tą karte pod względem transferu np. hdtune ma taką opcje hdtach

nirvanes
14-07-2012, 02:04
Po włączeniu dźwięku nie nagrywa więcej jak 3-4 sekundy tak jak to było wcześniej. Nie jestem pewny czy to oby na pewno karta. Martwi mnie to, że na tych krótkich filmikach zamiast dźwięku mam tylko wielki szum, co by się zgadzało biorąc pod uwagę to co pisałem o wskaźniku poziomu dźwięku. Nie wiem czy problemy nie wynikają z uszkodzonego mikrofonu wewnętrznego. Ok, idę spać. Najwyższa pora;P Dobranoc

Adam71
16-07-2012, 08:59
Dla mnie to sprawa wadliwej karty - może to podróbka albo jest wadliwa . Co się dzieje na innej karcie - powiedzmy max 16 GB ale class 10 ?

A jak przerywa nagrywanie to jest jakieś info dlaczego ? Sam mam 60D ale mam kartę 16 GB i zero problemów.

nirvanes
16-07-2012, 13:31
Nie posiadam innej karty w tej chwili ani nikogo od kogo mógłbym ją pożyczyć. Jeśli masz 60D to może moglibyśmy wykonać pewien eksperyment. Wyciągnij kartę z aparatu i wejdź w tryb nagrywania filmów. Następnie w menu w ustawieniach dźwięku włącz nagrywanie audio i powiedz mi jak zachowuje się wykresik na dole. Czy w momencie rejestrowania jakiś odgłosów przez mikrofon wewnętrzny kreseczki poruszają się na skali czy są nieruchome i ciągle na maksimum, tj czerwonym polu. Bo tak to właśnie u mnie wygląda niestety:( Byłbym wdzięczny gdybyś mógł to sprawdzić.

Edit: A w momencie przerywania nagrania mam tylko informację na ekranie 'Nastąpił automatyczne przerwanie nagrywania filmu"

arekhit
18-07-2012, 00:01
Wg mnie karta i tyle , a ile w niemczech 60tka stoi ?

pawelo1
18-07-2012, 00:36
jemu przy najmniejszej rozdzielczości wywala to samo co na większej, a przecież transfer na mniejszej rozdzielczości to góra 17 MB/s a karte posiada 30 MB/s i ta karta spokojnie powinna dać rade bo do 30 MB/s transfer dochodzi. Dużo osób takie karty posiada do nagrywania i problemu nie ma a chodzi im na wszystkich rozdzielczościach bez żadnego przerywania. Tym bardziej po to jest bufor pamięci żeby nie przerywało tylko płynnie chodziło bo najpierw idzie do bufora czyli pamieci podrecznej a później na karte. Zdjęcia zapisują się szybko i wszystko jest oki pod tym względem. Kurcze szkoda że nie masz możliwości pożyczenia od kogoś innej karty i sprawdzić bo wtedy już by można było coś wykluczyć

nirvanes
18-07-2012, 01:14
Wg mnie karta i tyle , a ile w niemczech 60tka stoi ?

Samo body + 18-55 wyszło jakoś 960 euro.

Altair
18-07-2012, 09:53
jemu przy najmniejszej rozdzielczości wywala to samo co na większej, a przecież transfer na mniejszej rozdzielczości to góra 17 MB/s a karte posiada 30 MB/s i ta karta spokojnie powinna dać rade bo do 30 MB/s transfer dochodzi. Dużo osób takie karty posiada do nagrywania i problemu nie ma a chodzi im na wszystkich rozdzielczościach bez żadnego przerywania. Tym bardziej po to jest bufor pamięci żeby nie przerywało tylko płynnie chodziło bo najpierw idzie do bufora czyli pamieci podrecznej a później na karte. Zdjęcia zapisują się szybko i wszystko jest oki pod tym względem. Kurcze szkoda że nie masz możliwości pożyczenia od kogoś innej karty i sprawdzić bo wtedy już by można było coś wykluczyć

Owszem, jesli jednak karta jest zbyt wolna, bufor zapelni sie do granic i nie zdazy sie oproznic, wowczas nastepuje zatrzymanie nagrywania.

Druga sprawa, ze jesli na naklejce na kartce jest napisane 30mb/s, to wcale tyle karta nie musi osiagac. Idz, kup druga, porzadna karte, jesli z nia bedzie zle to serwis, ale w to mocno watpie. Jeszcze wczensiej mozesz sprobowac zrobic fabryczny reset ustawien.

pawelo1
18-07-2012, 11:38
te karty w testach tyle wychodza ile pisze nie ma z tym żadnego problemu a tym bardziej że na niższej rozdzielczości też przerywa co nie powinno bo transfer nagrywania jest 2 razy mniejszy od full hd, a druga sprawa nie wiem czy czytałeś ale jak wyłączy dzwięk w opcjach to nagrywa dobrze więc to raczej nie karta. Firmware ma najnowszy wgrany i taki był od nowości, ale aparat do ustawień fabrycznych pasowałoby przywrócić i zobaczyć czy będzie lepiej. Dużo osób korzysta z tej karty do 30 MB/s i nie ma problemów z nagrywaniem i to klasy 6 jeszcze a nie 10 jak forumowicz posiada a z jego kartą minimalny zapis na karte gwarantowany dla tej klasy to 10 MB/s. Nirvanes postaraj się sprawdzić tą karte albo w sklepie może będą mieli jakąś do testów i użyczą Ci wtedy by można było ją odrzucić gdyby działo się to samo co z twoją ale najpierw przywróć body do ustawień fabrycznych o ile jeszcze tego nie robiłeś.

nirvanes
18-07-2012, 16:17
A więc aparat do ustawień fabrycznych przywracałem już jakiś czas temu i nic to nie dało. Testowałem dzisiaj na karcie od kolegi o takich samych parametrach jak moja, z tymże 16 GB i jest niestety to samo. Nie ma opcji by karta o takiej prędkości zapisu nie dawała rady z 4 sekundowym filmikiem o rozdzielczości 640x480. Dodatkowo problem z dźwiękiem, o którym również wspominałem upewnia mnie tylko w przekonaniu, że wina leży po stronie samego aparatu. Zdecydowałem, że nie będę wysyłał aparatu do serwisu w Warszawie. We wrześniu będę ponownie w Niemczech więc osobiście przejdę się z papierami do Saturna i znając życie dostanę nowe body od ręki. Wydaje mi się, że wątek można zamknąć, ponieważ wątpię byśmy wykombinowali coś więcej w tym temacie. Zrobiłem już wszystko co w mojej mocy i niestety nic się nie zmieniło. Przez te 1,5 miesiąca dam radę, najważniejsze, że robi zdjęcia. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za chęć pomocy!:)

pawelo1
18-07-2012, 19:03
oczywiście to jest najważniejsze że robi zdjęcia i zapisuje poprawnie. Jakoś przebolejesz do września innego wyjścia nie masz. Jak już będziesz w saturnie w niemczech to weź karte ze sobą tą co masz i od razu testuj bo jak znów coś będzie źle to od razu wymienisz na inną puszke żeby tak nie było jak do tej pory. Czyli miałem racje że nie karta bo ją masz dobrą a do tego aparatu wystarczająca. Skoro nie daje rady zapis na najniższej rozdzielczości a od tego też jest bufor pamięci to jest to problem sprzętowy i nic się nie zrobi samemu tylko wymiana. Nie ma sprawy po to jest forum żeby sobie pomagać. Pozdrawiam

darkwit
07-08-2012, 11:26
Witajcie, polecam karty firmy Transcend SDHC Class 10 (Ultimate), czy jeżeli aparat już obsługuje SDXC, używam tę firmę już od kilku lat, zaczynałem z kartą 2 i 4GB, nie miałem z nimi żadnych problemów, obecnie używam 8 i 16GB w 500D, zdjęcia seryjne i filmy bez problemów, próbowałem tańszych kart i nie warto, szkoda nerwów, pieniędzy i straconych zdjęć. Tu można poczytać o kartach SDHC Class 10 (Ultimate) - Memory Cards - Digital Cameras - Transcend Info (http://www.transcend-info.com/products/Catlist.asp?LangNo=0&modno=337) - firma od lat zajmuje się pamięciami.