Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Co to za swinstwo ?

Zyga
12-07-2012, 16:30
Zawsze robie zdjecia w systemie RAW. Otwieram w f-szopie, daje na 16 Bit i obraiam. Wyostrzam, odszumiam itd. Po wklejeniu zdjecia do folderu najczesciej w tle pojawia sie takie swinstwo, jak kompresja czyco ?
Jak tego uniknac, albo usunac ? Moze ktos podpowie.
Z gory dziekuje.

Zdjecie
http://i45.tinypic.com/2yl7ce0.jpg

Prosze sie pod roznym katem przyjzec.

najeli
12-07-2012, 17:36
Jaki poziom kompresji jpg stosujesz?

Sam algorytm jpga jest taki sprytny, że "podobne" piksele obok siebie opisuje razem, więc im większa kompresja, tym większy zakres brany jest jako taki sam kolor.

Zyga
12-07-2012, 18:08
nie wiem dokladnie, o co pytasz. Poziom kompresji ? Nie jestem jeszcze zaawansowanym, i niektore sprawy sprawiaja mi trudnosci.
Podczas przysylania stosuje suwakien na 100% jakosci jezeli, o to chodzi.

Sergiusz
12-07-2012, 18:29
Ale zdjęcie z linka ma 24 Bit a nie 16

Zyga
12-07-2012, 19:55
Nie wiem jakim cudem ma 24 Bit. Moze cos zle robie podczas przesylania na folder, albo ?
Znaczy sie lepiej gdyby mialo 16 Bit ?

shutter
12-07-2012, 21:01
Może sprecyzujmy, czy mówimy o 16 (paleta 65536 kolorów) lub 24 (paleta ca 16.7M kolorów) bitowej głębi kolorów, czy o zapisie 16 bitów na kolor (3x16b w przypadku RGB). Bo to ma zasadnicze znaczenie.

Zyga
12-07-2012, 22:32
Jak juz napisalem otwieram RAW-wy w f-szopie. Otwieraja sie w 8 Bit-tach.
Zmieniam na 16 Bit i obrabiam. Podczas instalacji na folder nic specjalnego nie robie.
Zapisuje zdjecia w JPEG z funkcja - 100% jakosci. W folderze zdjecia w J-pegu maja automatycznie 24 Bit-ty. Interesuje mnie tylko, czy cos zle robie podczas obrobki, ze na zdleciu wychodza takie mazaje.

Kolekcjoner
12-07-2012, 23:05
Przeniosłem do właściwego działu.

rOOmak
13-07-2012, 00:55
jpg ma maksymalnie 8bitów na kanał.
RAW ma minimalnie 12bitów na kanał(większość najnowszych Canonów ma 14bitów).
Nie da się otworzyć RAWa jako 8 bitów. Można go co najwyżej do 8bitów skonwertować, ale to już nie będzie RAW tylko Tiff, jpg etc.
Zdjęcie podane w linku jest w formacie jpg i ma 8bitów na kanał, więc nie wprowadzajcie w błąd ;)

@Zyga
Otwierasz w RAW w Camera RAW i ustawiasz opcje 16 bitów(bpc-bit per channel). Dla najlepszej jakości ustaw profil kolorów na ProPhoto RGB.
Dokonujesz obróbki w PS.
Sposób zapisu takiego zdjęcia jest zależny od przeznaczenia(web, druk i rodzaj drukarki).
Wersje na web zmniejszasz do preferowanego rozmiaru i konwertujesz do przestrzeni kolorów sRGB.
Zapisujesz jako jpg i poziom kompresji od 10 do 12.

W dodatku musisz pamiętać, że w zależności na jakim monitorze oglądasz zdjęcie będziesz widział różne "świństwa" ponieważ nie każdy monitor wyświetla wszystkie kolory. Tzn. ty widzisz "świństwa" bo twój monitor nie wyświetla wszystkich kolorów które są w zdjęciu...

shutter
13-07-2012, 00:59
Wychodzi mi na to, że w sumie nie odważyłem się krzyknąć: król jest nagi! Ale ktoś mnie nakieruje, gdzie się wpatrywać i szukać tego świństwa.
PS. Widocznie mam beznadziejny monitor.

FRNeK
13-07-2012, 01:14
Wyostrzam,
Może spróbuj mniej wyostrzać, bądź też zastosować maskowanie? Bo rozumiem że chodzi Ci o niejednolity gradient na zdjęciu które podałeś?
[Swoją drogą ja musiałem się bardzo przyglądać żeby tam cokolwiek zobaczyć, w związku z czym:
a) mogłem sobie wyobrazić, @up "król jest nagi";
b) to po prostu normalne, rób zdjęcia i nie zastanawiaj się zbyt wiele? Oglądasz wyświetlacz pod różnymi kątami żeby doszukać się mankamentów na zdjęciu?
c) Zastosuj się do wskazówek kolegi *R00maka ;)

Jeszcze pytanie czy w oknie PS'a przez zapisaniem ten sam obrazek wygląda prawidłowo i nie budzi zastrzeżeń, a po zapisie otwierany w przeglądarce graficznej już budzi?

grzegorzki
13-07-2012, 01:38
Sorry ale co nazywasz swinstwem ? Czy przejscie koloru zoltego w odcien zieleni, czy odnoze tego robala i rozowe costam ?

Merde
13-07-2012, 07:53
Jak juz napisalem otwieram RAW-wy w f-szopie. Otwieraja sie w 8 Bit-tach.
Zmieniam na 16 Bit i obrabiam.

Zacznij od otwierania RAW-ów od razu w 16-bit, otwieranie w 8 i konwersja do 16 niewiele da, bo ma starcie masz znacznie mniejszą ilość informacji do obróbki.
To tak, jakbyś z obrazka 900x600 robił 20 mpix a potem się dziwił, że masz pikselozę...

andymis
13-07-2012, 21:22
Przyznam, że dłuuuugo się wpatrywałem zanim świństwo ujrzałem - chyba chodzi o plamę barwną na zółtym tle w lewym górnym rogu ? Jeśli pomyliłem kolor sorki ale faceci są daltonistami :)