Zobacz pełną wersję : Canon 580EX II co jako slave
jarmat62
10-07-2012, 21:27
Witam,
Posiadam lampę Canon 580 EX II .Chciał bym zbudować bezprzewodowy system co polecacie do tej lampy jako slave.???
canon 600rt plus ST-E3-RT plus 580 jako slave w wersji na bogato lub blenda w wersji student
grzegorzki
11-07-2012, 01:28
Masz jakis limit czasu synchronizacji ?
Wersja szybka lampy z HSS-em i triggery przenoszace HSS
Wersja wolna dowolne lampy i dowolne triggery.
Wersja najwolniejsza dowolne lampy z fotocela.
Wersja jeszcze bardziej najwolniejsza lampa z funkcja slave :) :) :)
gadget_zary
11-07-2012, 08:00
A o jakim budżecie mówimy ? Bo opcji jest wiele.
jarmat62
12-07-2012, 14:49
A o jakim budżecie mówimy ? Bo opcji jest wiele.
Chodzi żeby wyszło jak najtaniej :) Dodatkowe lampy powiedzmy dwie do parasolek.Sterownik z 580EX II na aparacie.
niestety dalej nie określasz na czym konkretnie Ci zależy: krótki czas synchronizacji??? E-TTL??? daleki zasięg??? wyzwalane w pomieszczeniu czy na zewnątrz???
Jeśli do domowego studia to najzwyklejsza lampka z fotocelą, jak już ktoś pisał. Jeżeli mają być lampy wyzwalane na wolnym powietrzu, to lepiej wyzwalacze radiowe (duży zasięg i większa wygoda) - chociaż ja osobiście nawet w plenerze wyzwalam 580EX z 580EX II założonej na aparacie, choć ciężar zaczyna mnie już dobijać i zastanawiam się nad wyzwalaczem..
Sprecyzuj na czym Ci zależy, a na pewno ktoś zaproponuje coś ciekawego..
manfred1
13-07-2012, 18:57
E sam nie wie czego chce. 2 580ex plus radio.
Ja osobiście bym polecała drugą 580 dwie takie same lampy super ze sobą współgrające.
YN565. Lampa tania, prawie kopia 580. Dziala jako slave (canonowy), nie moze pracowac jako master i nie ma HSS.
Jednak uzywanie 580 jako mastera to troche "marnowanie mozliwosci". Polecam ST-E2 (Canona lyb YN za pol ceny). wada jest brak trybu "full manual". Ostatnio YN wypuscil sterownik YN622, ma juz wszystko co ST-E2, a dodatkowo jest to radio a nie podczerwien.
Ja jak dotad uzywam ST-E2 + C580 + 2xYN565 (plus czasmi manualne YN) i wszystko bangla (za nie duze pieniadze). Teraz dokupie tylko wyzwalacze YN622 i to bedzie wszystko czego do szczescia potrzeba (o chyba ze bedzie potrzeba kilku lamp HSS'owych ;).