Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wymarzona klawiatura do Lightrooma

jaroslaw.majcher
09-07-2012, 11:32
Gdyby byłą taka możliwość (a jest :-) i moglibyście zaprojektować własną klawiaturę do obsługi Lightrooma to jak by ona wyglądała? Oczywiście nie chodzi mi o magiczny przycisk np "Super ostrość" tylko o zestaw i układ przycisków poprawiających ergonomie użytkowania.

W mojej głowie powoli powstaje wizja takiego urządzenia ale jako, że użytkownikiem LR jestem od niedawna to nie mam jeszcze swoich przyzwyczajeń i chciałbym poprosić o pomoc bardziej doświadczonych użytkowników. Równocześnie w domowym zaciszu powstaje również prototyp takiego urządzenia. Powstaje wolno ponieważ jestem zupełnym laikiem w budowaniu układów scalonych i muszę uczyć się wszystkiego od podstaw. Zdaje sobie sprawę, że rzuciłem się na głęboką wodę ale co tam :-)

Próbowałem przejrzeć też rozwiązania jakie są na rynku nim RPGkeys ale cena do mnie nie przemawia. Swoją drogą 490$ za zestaw niecałych 60 klawiszy to gruba przesada :-)

Chętnie przyjmę wszystkie przemyślenia, rysunki jak i luźnie wizje. Nie musi to byś manipulator w formie klawiatury. Wszystkie pomysły dozwolone. Zapraszam do dyskusji.

Merde
09-07-2012, 11:37
Gdyby byłą taka możliwość (a jest :-) i moglibyście zaprojektować własną klawiaturę do obsługi Lightrooma to jak by ona wyglądała?

Tutaj było: http://www.canon-board.info/showpost.php?p=1090359&postcount=880

jaroslaw.majcher
09-07-2012, 11:45
Tutaj było: http://www.canon-board.info/showpost.php?p=1090359&postcount=880

Tak tak. Jest to zrobione zapewne o projekt Paddy i urządzenia sterujące MIDI. Była to tak jakby inspiracja do mojego projektu.

Kontrolery MIDI nie należą do najtańszych (drugorzędna sprawa) a przede wszystkim ergonomia czy dostęp do mnogiej ilości funkcji LR jest ograniczona. Szukam pomysłu na coś prostego i eleganckiego.

Wg mojej koncepcji miała by to być jedna gałka np na impulsatorze optycznym i szereg przycisków do zmiany funkcji tej gałki, np naciskamy guzik Kontrast i gałką regulujemy suwak kontrast, naciskami Tint i przesuwamy suwak tint itp.

Hadrian
09-07-2012, 17:17
Logitech g13...

jaroslaw.majcher
09-07-2012, 17:35
Logitech g13...

Możesz rozwinąć? Bo to raczej klawiatura gamingowa :-) ewentualnie co ma (co jest użyteczne w LR) czego nie ma inna klawiatura.

Hadrian
10-07-2012, 01:01
http://www.youtube.com/watch?v=B2Y2MnM6RyA

jaroslaw.majcher
13-07-2012, 09:55
Film już kiedyś widziałem. Dalej jednak nie sądzę aby ta klawiatura miała funkcje których nie można zrobić ze zwykłą klawiaturą i paddy bądź natywnie przez HotKeys. Z resztą g13 ma zbyt mało klawiszy aby dokonać kompleksowej obróbki bez odrywania rąk od tej klawiatury. LR ma lekko licząc 60 suwaków, 2 klawisze na suwak to 120 klawiszy i tylko w samym module develop :-)

Mam już zrealizowaną część projektu - min skrypt do obsługi funkcji LR - przypisania odpowiednich skrótów niekolidujących z domyślnymi skrótami systemowymi czy skrótami LR, obsługę tych przycisków z poziomu mikrokontrolera i fizycznych przycisków.

Jeśli będzie zainteresowanie takim urządzeniem DIY to chętnie podzielę się częścią rozwiązań.

molsar
13-07-2012, 22:17
to moze przystosowac jakis mikser czy konsole DJ itp. :]

jaroslaw.majcher
13-07-2012, 23:19
to moze przystosowac jakis mikser czy konsole DJ itp. :]

Zerknij do 2 posta w tym wątku :-)

jaroslaw.majcher
18-07-2012, 20:23
Nie widzę dużego zainteresowania ale nie poddaję się:-)

Poniżej projekt takiej klawiatury. Naciskamy dany przycisk. Lightroom zaznacza odpowiedni suwak. Kręcimy pokrętłem zmieniając wartość tego suwaka.

http://img526.imageshack.us/img526/9574/klawiaturaf.jpg

Czego (jakich funkcji) brakuje na tej klawiaturze?

Rozmiar klawiatury jest zaplanowany na 400mm x 140mm. Wykonane będzie albo z aluminium albo z pleksi. W zależności od kosztów :-)

Tato
18-07-2012, 20:52
Idealnym rozwiazaniem byłoby wykonanie klawiatury uniwersalnej, bo nie wykluczone, że wraz z następną wersją LR programiści poprzestawiają suwaki, niektóre usuną, inne dodadzą etc. Uniwersalność mogłaby polegać na dowolnym konfigurowaniu klawiszy. Aby łatwiej zapamiętać, który klawisz za co odpowiada potrzebny byłby wyświetlacz nad klawiszami, tak jak jest to w tabletach Intuos, lub programowe wyświetlenie funkcji na ekranie po naciśnięciu odpowiedniego klawisza. Taka klawiatura mogłaby być wykorzystywana w dowolnym programie, nie tylko w LR. W każdym razie popieram inicjatywę.

Merde
18-07-2012, 22:01
Czego (jakich funkcji) brakuje na tej klawiaturze?

Tak trochę obok pytania: hute czy hue?

jaroslaw.majcher
18-07-2012, 22:38
Tak trochę obok pytania: hute czy hue?
Literówki mogą się zdarzyć :-) przed oddaniem do wypalania sprawdzę na pewno.

Co do uniwersalnej klawiatury to nie jestem przekonany. TO ma być właśnie specjalistyczna klawiatura, głównie do obróbki rawów.
Zgodzę się jednak, że powinna być na tyle uniwersalna aby dopasować się do ewentualnych przyszłych poprawek wprowadzonych przez Adobe. O ile nadać klawiszowi nową funkcje to nie problem (zrobi się to na poziomie programu PC o którym mówiłem) to fizycznego układu już się nie zmieni. Nie chcę iść w personalizację i czy wrzucenie kilkunastu konfigurowalnych klawiszy bo to każdy może zrobić na swojej klawiaturze i kłóci się ze wstępnymi założeniami.

Jeszcze co do uniwersalności to postaram się zrobić oprogramowanie do LR zarówno process version 2008 jak i 2012. W grę wchodzi również obsługa wtyczki camera raw.

szymcio
19-12-2013, 18:50
Witam!

Jak idą prace nad projektem? Bardzo mnie zaciekawiłeś. Pozdrawiam

scooter
20-12-2013, 08:11
a może lepiej napisać soft na tablet ??

dariol
20-12-2013, 11:31

Bardzo dobry pomysł i do tego dużo tańszy i łatwiejszy w wykonaniu. :)

jas_r
20-12-2013, 17:57
Skusił bym się na zakup takiej aplikacji. A może już ktoś stworzył coś takiego? Ktoś coś wie?