Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki pasek do aparatu?

danielo_18
08-07-2012, 15:21
Witam!

Szukam dobrego i taniego paska do aparatu 40D który będzie o wiele lepszy jak od Canona przegladałem wiele ofert ale nie wiem jaki wybrać co mi polecacie do 40d

p0lish
08-07-2012, 17:54
ja w 40d używam Camera Armor
wzmacniany, szeroki, przyjemnie leży na szyji i nie jest zbyt drogi
dodatkowo ma pasek na łapę

strideer
08-07-2012, 18:06
To jest dobre: http://ttfoto.pl/szelki,-paski-do-aparatow-camera-strap-v2.0--grey--o_l_175_399.html

Mam, używam. Jedyna wada to taka, że trzeba uważać podczas pakowania aparatu do torby jak się układa pasek - te metalowe klamerki mam wrażenie przy odrobinie pecha mogą się przyczynić do porysowania wyświetlacza LCD.

pawel-foto
08-07-2012, 18:22
Ja mam neoprepanowy Matin. Nie jest drogi i fajnie amortyzuje aparat.

shutter
08-07-2012, 19:36
Potwierdzam. Neoprenowe cudo Matin'a kosztowało mnie jakieś 40pln na giełdzie w Stodole. Dobrze wyprofilowany, miękki i doskonale amortyzuje, no i jest dyskretny (brak wielgachnych napisów). Za tą cenę chyba trudno znaleźć coś lepszego.

Bolek02
08-07-2012, 20:06
Ją również przy moim 5D mam profilowany pasek Matin. Jego porządne wykonanie stawia go wśród najlepszych przy relatywnie niskiej cenie :-)

zaitsev
09-07-2012, 01:23
Neoprenowe trzeba po 4-5 latach zmieniać, bo się zaczynają kruszyć. Ale na pewno bardziej warto ich używać, niż oryginalnych Canona.

4kwiatek
09-07-2012, 01:37
Hi..

A jak nosisz aparat ? Na szyi ? Przekładasz na bok ? Testowałem Matin, Reportera i jeszcze ze -2 lub 3. Reporter jest fajny, ale wymusza noszenie zawsze na boku. Na dodatek uchwyt jest metalowy i przy zmianie obiektywy porysował wyświetlacz (a przynajmniej dał wyraźnie znać że tak się może zdarzyć). Matin (ten szerszy, profilowany) jest bardzo krótki - sam jestem kurdupel, ale dla mnie po prostu jest za krótki. Jedyną zaletą dla mnie było to - że ładnie się układał w torbie. Moje doświadczenie jest takie że skóra się pod nim bardziej pociła niż pod oryginalnym Canona. Amortyzacja jest przereklamowana (jak dla mnie ;). Ostatecznie - za radą najeli - kupiłem packsafe. Połowy funkcji mógłby nie mieć, ale łączy mi funkcje reportera i zwykłego paska. Co ciekawe - pasek w poduszce na szyję - w moim tak ładnie się przesuwa że przy przekładaniu aparatu przód - bok - daje w miarę komfortową zmianę położenia aparatu.

Pozdrawiam....

jan pawlak
09-07-2012, 03:17
Zmagałem się z tym wiele lat, nosiłem na szyji, "przywiązywałem" do ręki.
Wreszcie mam BlackRapid RS-Sport.
http://blackrapid.pl/camera-straps-o_c_183_1.html
Obie ręce wolne, bezpiecznie, aparat gotowy zawsze do zdjęć. Jak się dobrze wyreguluje długośc to nic nie dynda.
Gdy pogoda niepewna to zakładam pod kurtkę, gdy odpięta to swobodnie można fotografować. Nie koliduje z plecakiem.

Żona ma SX 260 i damską wersję BlackRapid z kieszenią która jest przy ramieniu. W niej nosi także telefon, dzwonek słychac zawsze. W stanie złożonym wkłada aparat do tej kieszeni.

Z własnego doswiadczenia polecam takie rozwiązanie

jp

p0lish
09-07-2012, 06:59
tanioszka ten pasek!

gadget_zary
09-07-2012, 07:45
Od kilku lat mam neopren Matina i jak do tej pory wygląda i działa dobrze. Niecały rok temu kupiłem po okazji ReporterStrap RS (wcześniej miałem QuickStrap ale tego nie polecam) i jestem w pełni zadowolony. Osobiścię chwalę sobię opcję noszenia aparatu z boku, ew. owiniętego wokół ręki (i tu może by handstrap się przydał).

jan pawlak
09-07-2012, 08:04
tanioszka ten pasek!

jasne, ale kupujesz na wiele lat, zmieniasz body, pasek zostaje

jp

p0lish
09-07-2012, 08:49
chłopak ma 40d to raczej nie zmienia body co 2 lata :(
ja mam 40d i też nie widze szansy wydania 300pln na pasek skoro ten za 50 jest fantastyczny i ma hand strapa

szymkowski
09-07-2012, 10:19
chłopak ma 40d to raczej nie zmienia body co 2 lata :(
ja mam 40d i też nie widze szansy wydania 300pln na pasek skoro ten za 50 jest fantastyczny i ma hand strapa

Nie mierz wszystkich swoją miarką! Jeden widzi taką potrzebę a inny nie.

gadget_zary
09-07-2012, 10:22
Sam myślałem podobnie, do czasu kupna QuickStrapa do 20d, stwierdziłem, że nie ma co przepłacać i koniec końców zapłaciłem 2 razy bo za QS i za porządny pasek, w którym nie pękają mi klamry po kilku miesiącach zwykłego użytkowania. Ja np. bałbym się teraz zawiesić na QS za 80 zł nawet swoje 20d, niezaleznie ile jest warte, stąd kupiłem Reportera który kosztuje jakieś 2 razy więcej. Na pasku też nie ma co za bardzo oszczędzać bo to jednak on trzyma nasz "dobytek", a chwila nieuwagi i badziewny pasek mogą doprowadzić do nieszczęścia. Może body się aż tak bardzo nie uszkodzi ale pytanie co będzie z obiektywem. Prawda jest taka, że za jakość się płaci. Jak ktoś chce zaoszczędzić i nie ma dwóch lewych rąk to polecam poszukać wypowiedzi kolegi Enter'a o jego patentach na noszenie sprzętu.

rabarbar
17-07-2012, 18:54
Ja polece Lowepro Voyager C , mam swojego juz z 5-6lat, jedyne co mu dolega to lekkie zmechacenie obszycia, ale kto by sie tym przejmowal. Jest lekki, miekki, ma dobre, wygodne w uzyciu klamry, jak dla mnie to pasek idealny.

mxw
18-07-2012, 12:07
poczytaj te wątki: :roll:

:arrow: Paski do aparatów (http://www.canon-board.info/sprzet-fotograficzny-innych-firm-24/paski-do-aparat%C3%B3w-6641/)

:arrow: R-Strap - rewolucyjny pasek? (http://www.canon-board.info/pozostale-22/r-strap-rewolucyjny-pasekz-35825/)

IMHO temat pasków nie jest aż tak gorąco-zmienny, aby miał się dezaktualizować co 4-5 lat. 8-)

Voyager70
30-01-2013, 14:49
IMHO temat pasków nie jest aż tak gorąco-zmienny, aby miał się dezaktualizować co 4-5 lat.
No niestety, ten temat też jest zmienny. Do 40D kupiłem kiedyś LowePro Neoprene Camera Strap, taki jak tu: LowePro Neoprene Camera Strap - Sklep FotoRimex.pl (http://www.fotorimex.pl/product.php/4718,pl,lowepro_neoprene_camera_strap.htm), ale to już niestety model wycofany z oferty. A szkoda, bo bardziej ufam metalowym kółkom, karabińczykom i prostokątnym ósemkom niż tym współcześnie stosowanym plastikowym. Sama taśma po 5 latach jest już trochę zmechacona i do nowego body chciałbym nowy pasek, ale nie widzę takich, które wzbudzają zaufanie. W Lowepro Voyagerach zatrzask jest taki, że bałbym się go przypadkiem rozpiąć - bardzo lekko się wciska/odpina, a w paskach np. OP/TECH USA (patrzę tylko na neoprenowe) zatrzaski wyglądają solidnie, ale czy np. na mrozie nie pęknie pod ciężarem któraś z poprzeczek w klamerkach (te, wokół których zawinięta jest pleciona taśma)... ?

michael_key
30-01-2013, 15:11
Ja mam Kata Reflex E (metalowe karabińczyki). Bardzo sobie chwalę.

Bolek02
30-01-2013, 15:32
Z tańszych rozwiązań również używam neopren Matina i polecam, bo to fajny pasek :)

Voyager70
30-01-2013, 16:02
a mam Kata Reflex E (metalowe karabińczyki).
Niestety: "Produkt w archiwum
Był w sprzedaży do: czerwca 2012"
Ceneo itp też go już nie widzą. Czyli tak jak z moim LowePro. Świat schodzi na ... plastik.

obcy21
30-01-2013, 16:12
obecnie mam jakieś szelki na dwa body, ale na ślubie wyglądam jak cyborg. Teraz będę testował rozwiązanie: długi, gruby pasek od gitary na dwa body. Jedno body na ramieniu a drugie na szyi. - ciekawe jak to się będzie sprawdzać...

Voyager70
08-02-2013, 18:08
ja w 40d używam Camera Armor
wzmacniany, szeroki, przyjemnie leży na szyji i nie jest zbyt drogi
dodatkowo ma pasek na łapę
Pasek wygląda solidnie, nie ma klamer - ale to w sumie tylko go wzmacnia, w taśmie metalowe linki.
Ale jak przypiąłeś ten pasek do aparatu? Bo na zaszytych końcówkach ma metalowe kółka...
1) Rozpruwałeś końcówki?
2) Owe kółka przyczepiłeś do body?
3) Między body a właściwy pasek wstawiłeś kawałki taśmy?
A może jest też wersja z rozpinaną taśmą, a bez kółek? :)

krzykik
08-02-2013, 18:30
Ja mam neoprepanowy Matin. Nie jest drogi i fajnie amortyzuje aparat.

mam ten sam, niedrogi i bardzo wygodny!!

marfot
08-02-2013, 19:14
Też mam neoprenowy Matin. Bardzo wygodny i nie drażni szyi, zwłaszcza w upały jest duża różnica w stosunku do paska Canona.
Jakoś szczególnie niedrogi to nie był.