Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : naprawa 500d po kontakcie z morską wodą

voidtec
06-07-2012, 10:31
jak w temacie-aparat zalała mi fala, i przez może 2 sekundy znalazł się pod wodą.
Nie włącza się. Przy okazji go rozkręcałem, coby wysuszyć i urwałem plastikowe mocowanie taśmy.
Gdzie dać go do naprawy, diagnozy czyszczenia? Fototronika nie polecacie, Żytniej też, więc gdzie z tym iść, najlepiej w Wawie, żeby się w przesyłki nie bawić?

becekpl
06-07-2012, 10:34
najlepiej na śmietnik, nic z tego nie będzie
ewentualnie skocz do:
Bienka przy pl, Zawiszy , btfoto na Waryńskiego lub pod fotoit na czerniakowskiej

Darx
06-07-2012, 11:01
najlepiej na śmietnik, nic z tego nie będzie

Daj sobie spokój z tego typu wypowiedziami, proszę.

Sprobowałbym jednak na Żytnią, zadzwonić i zapytać nie szkodzi

Sent from my iPad using Tapatalk HD

becekpl
06-07-2012, 11:19
Daj sobie spokój z tego typu wypowiedziami, proszę.

dlaczego?? ze prawda boli?? niech napisze jaki wyrok da serwis , obstawiam na 99% śmietnik
ze z strony jednego z serwisów

"9. Naprawa po zalaniu wodą słoną

Dlaczego nie wykonujemy?

Zgodnie z naszym wieloletnim doświadczeniem stwierdzamy, że nawet najmniejsza ilość słonej wody, która przedostanie się do wnętrza aparatu ma niesamowicie destrukcyjny wpływ na wszelkie połączenia elektroniczne. Związki soli zawarte w morskiej wodzie działają jak rozpuszczalnik na miedź, która stanowi podstawę konstrukcji elektronicznych w aparatach. Nawet dokładne wyczyszczenie aparatu pomóc może na maksymalnie 2-3 miesiące, po których i tak konieczna będzie jego wymiana na nowy. Zalecamy możliwie szybkie wyjęcie karty pamięci, wypłukanie jej w wodzie słodkiej i wyczyszczenie - jeśli bez zwlekania zgramy zdjęcia na komputer wspomnienia nie będą stracone. Aparat należy oddać do punktu utylizacji sprzętu elektronicznego. "

voidtec
06-07-2012, 11:44
jestem dużym chłopcem, i już szukam nowego aparatu, pojawily się piękne zielone wżery,ale jak pisałem, kontakt był krótki, więc wolałbym, żeby ktoś na to spojrzał zanim wywalę, może chociaż obiekyw da się uratować

dzięki za namiary

becekpl
06-07-2012, 11:49
http://www.zumi.pl/1311021,Naprawa_Aparatow_i_Sprzetu_Fotograficznego ._Adam_Bieniek,Warszawa,firma.html
zadzwoń tam

Bangi
06-07-2012, 12:41
Bez względu na finał tej sprawy współczuję przygody, ale tak jak pisze becek.pl najprawdopodobniej mogiła. :(

voidtec
07-07-2012, 22:40
dzięki panowie za pomoc, niestety tak jak mówiliście trup:/ najgorsze że teraz trzeba wybrać nową, żona nie daje się przekonać do 50d bo nie robi filmów, i pewnie 550d+18-135 kupię tak jak miałem. 3tysie w piach:/

dziobolek
08-07-2012, 00:49
dzięki panowie za pomoc, niestety tak jak mówiliście trup:/ najgorsze że teraz trzeba wybrać nową, żona nie daje się przekonać do 50d bo nie robi filmów...

Jak nie robi, jak robi :twisted:

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=78392

Pozdrówka!