PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 650D - nota serwisowa

enforces
06-07-2012, 08:06
Dziś pojawiła się nota serwisowa dla 650D

http://www.canon-europe.com/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_650D.aspx?type=important&faqtcmuri=tcm:13-948234

Wykryli coś w gumie i może uczulać grip / uchwyt. Sprawdziłem po numerach seryjnych - mój się kwalifikuje do naprawy.

Teraz pytanie jak oni chcą to naprawić - przecież ta guma to integralna część obudowy. Wymiana całej obudowy czy całego aparatu?

Czy przy wymianie obudowy może się później okazać że szczelność korpusu będzie osłabiona?

Qba1983
06-07-2012, 09:17
z tego co sie orientuje to 650d jakos specjalnie uszczelniany nie jest...
a co do gumy, pewnikiem wymienia ci tylko gume i nic wiecej. przeciez te gumy odkleja sie zeby zdjac obudowe, wiec tak jak mowie, wymienia tylko gume

enforces
06-07-2012, 09:22
aaaa no chyba że tak. Myślałem że to jakoś na gorąco do obudowy jest zgrzewane i po prostu musieli by całą obudowę przekładać.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mam odpowiedź z autoryzowanego serwisu:

W chwili obecnej czekamy na informacje od producenta dotyczące procedury realizacji takich napraw. Z pewnością, nie będzie to kwestia wymian sprzętu na nowy.

Pozdrawiam / Best regards,

Zbigniew Żychski
C.S.I. Foto i Video

duperel
06-07-2012, 10:53
Niestety mój też jest zarażony :/

Darx
06-07-2012, 10:58
Swietnie, to teraz będę po kolei wychodzić sety z tych korpusów. Odpowiedz jest jak najbardziej przekonujaca :)Chociaż placice nam gruba kasę, to my wam nie damy nic nowego.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

enforces
06-07-2012, 12:18
Swietnie, to teraz będę po kolei wychodzić sety z tych korpusów. Odpowiedz jest jak najbardziej przekonujaca :)Chociaż placice nam gruba kasę, to my wam nie damy nic nowego.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

część korpusów ma jeszcze błędny EXIF tzn. na japonie poszły 650d które wyświetlają w EXIFIE ze zdjęcia są robione w T6i czy jakoś tak

Darx
06-07-2012, 13:32
część korpusów ma jeszcze błędny EXIF tzn. na japonie poszły 650d które wyświetlają w EXIFIE ze zdjęcia są robione w T6i czy jakoś tak

Kurde całą moją wypowiedź szlak trafił. Głupia autokorekta w ipadzie :roll:

Miałem na myśli kryzysy wieku dziecięcego, gdyż 650D jest jeszcze nowym aparatem, który ledwie miesiąc czasu leży. W dodatku nie zapowiadanym*, robionym na szybko by rynek przytrzymać, no i co gorsza z wadami, które będą się pojawiać powoli...

Najbardziej przeraża mnie odpowiedź ze strony canon Polska. Na temat wymiany bym wolał zamilknąć, niżeli bezczelnie wspomnieć, że wymiana "nie wchodzi w grę". Toć, to robi się śmieszne. Ten system zaczyna robić się drogi, bez wsparcia, w dodatku często, to co wygląda tak i tak, wcale takie nie jest.

* - był zapowiadany w ostatniej chwili

enforces
06-07-2012, 13:42
Ja słyszałem zapowiedzi już od października 2011. Dlatego wstrzymałem się z zakupem 60D.

Najbardziej przeraża mnie odpowiedź ze strony canon Polska.

to odpowiedź autoryzowanego serwisu, ale pewnie mają info z pierwszej ręki.

No cóż - może mnie uczuli tak ten grip że koszty leczenia będzie pokrywał Canon Polska. Coś jakoś dziwnie mnie dziś ręce świerzbią. :evil::evil::mrgreen:

piast9
06-07-2012, 14:12
Nie rozumiem. Zła jest guma na gripie a Ty oczekujesz wymiany całego aparatu? Niby z jakiego powodu? Canon wymieni okleinę i wszystko będzie jak trzeba. Miło by było gdyby dorzucili jakiś gratis dla poprawienia humoru ale to tyle. Jakby odchodziła guma z muszli przy wizjerze też byś chciał wymiany aparatu?

enforces
06-07-2012, 14:35
Nie rozumiem. Zła jest guma na gripie a Ty oczekujesz wymiany całego aparatu? Niby z jakiego powodu? Canon wymieni okleinę i wszystko będzie jak trzeba. Miło by było gdyby dorzucili jakiś gratis dla poprawienia humoru ale to tyle. Jakby odchodziła guma z muszli przy wizjerze też byś chciał wymiany aparatu?

wystosowałem tylko zapytanie o procedurę naprawy bo nie wiem jak bardzo potencjalna naprawa będzie ingerowała w elementy aparatu.

Bangi
06-07-2012, 14:35
Bez względu na to co zrobi Canon :) swoją drogą śmiać mi się chce, a może raczej powinienem płakać, że w dzisiejszych czasach mamy takie "jaja" ze strony producentów i to wsumie nie tylko o Canon-a chodzi :(

enforces
06-07-2012, 14:42
Bez względu na to co zrobi Canon :) swoją drogą śmiać mi się chce, a może raczej powinienem płakać, że w dzisiejszych czasach mamy takie "jaja" ze strony producentów i to wsumie nie tylko o Canon-a chodzi :(

w 600D z tego co pamiętam to grip się ścierał i odchodził. Czy to naprawiali na gwarancji - nie wiem.

Demonos
06-07-2012, 16:05
takie "jaja" ze strony producentów i to wsumie nie tylko o Canon-a chodzi :(

Dokładnie. Mojemu znajomemu w d700 guma przy chwycie z przodu (tam gdzie palce się zaciska) spuchła się odkleiła. Tak więc nawet podkleić nie może, bo guma się nie mieści - musiałby przycinać, a że jest po gwarancji, to na razie nie rusza tego :-)

Merde
06-07-2012, 16:07
Mojemu znajomemu w d700

O tym, że w Nikonie to jest standard (nie tylko korpusy, również obiektywy tak mają), to wiadomo od lat...

tezmarek
06-07-2012, 16:27
O tym, że w Nikonie to jest standard (nie tylko korpusy, również obiektywy tak mają), to wiadomo od lat...

Jedni nie potrafią przykleić gumy inni lustra.

Guma w 650D jest pewnikiem skażona radioaktywnie ;)
Z Zenitami nie było takich problemów, najwyżej szmata migawki parciała...

Darx
06-07-2012, 17:28
Jedni nie potrafią przykleić gumy inni lustra.

Guma w 650D jest pewnikiem skażona radioaktywnie ;)
Z Zenitami nie było takich problemów, najwyżej szmata migawki parciała...

Po prostu w canonie jeden z producentów "gum" musiał zastosować inny preparat do jej produkcji. Można się śmiać, ale widząc taką osobę, której łuszczy się skóra na ręce i puchnie twarz jak balon, wolałbym nie śmiać się w twarz tylko pomóc.

m_o_b_y
06-07-2012, 19:38
Dziś pojawiła się nota serwisowa dla 650D

http://www.canon-europe.com/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_650D.aspx?type=important&faqtcmuri=tcm:13-948234

Wykryli coś w gumie i może uczulać grip / uchwyt. Sprawdziłem po numerach seryjnych - mój się kwalifikuje do naprawy.

Teraz pytanie jak oni chcą to naprawić - przecież ta guma to integralna część obudowy. Wymiana całej obudowy czy całego aparatu?

Czy przy wymianie obudowy może się później okazać że szczelność korpusu będzie osłabiona?

Info sprzed 14 godzin zamieszczone na dpreview:

Canon Australia just issued an advisory. Although Canon Australia says they have not imported any affected product, grey imports may suffer from a manufacturing defect where the rubber grips may turn white.

As Australian market distributor, Canon Australia has prevented affected product from entering the Australian market via its authorised channel and service will therefore not be necessary for Australian product.

Purchasers of affected overseas product should first contact their point of purchase to access the service provisions of their relevant distributor."

There is a serial number checker on the above page to see if your camera is affected.

Buyer beware.

Czy właścicieli 650D czeka fotografowanie w rękawiczkach gumowych i malowanie aparatu na czarno ? :-)
Wielkie wpadki zaliczały już takie renomowane firmy, jak TOYOTA, BMW, FORD, więc i CANON nie dziwi, choć i nie zachwyca. :-)

Thomason2005
06-07-2012, 23:02
Jednym słowem na rynku będą białe modele Canona...
A tak już na poważnie widać, że niemal każdy nowy produkt ma zawsze to coś :/

Grzesiek_PL
07-07-2012, 03:50
650D radioaktywna puszka prosto z Japonii :lol:
Ciekawe czy napromieniowana matryca daje mniejszy banding :mrgreen:

michael_key
07-07-2012, 07:28
650D radioaktywna puszka prosto z Japonii :lol:
Ciekawe czy napromieniowana matryca daje mniejszy banding :mrgreen:
Taki mieli plan, ale się wysypało z gumą i... teraz będzie wiadomo skąd taka dobra matryca :grin:

2marekm
07-07-2012, 09:56
To już druga wpadka Canona na przestrzeni ostatnich miesięcy. W zaawansowanym kompakcie S100, też dali....ciała.

michael_key
07-07-2012, 12:34
Kto nie produkuje nowości to nie popełnia błędów ;)

pan.kolega
07-07-2012, 20:36
Czy właścicieli 650D czeka fotografowanie w rękawiczkach gumowych i malowanie aparatu na czarno ? :-)

Niestety rekawiczki gumowe i prezerwatywy tez sa wulkanizowane i moga powodowac uczulenia.

pawelo1
07-07-2012, 20:57
dlatego kupuje się rękawiczki nitrylowe, które są hypoalergiczne. W lateksie jest jakiś składnik, który właśnie uczula jeśli oczywiście ktoś jest na niego uczulony dlatego większość lekarzy używa tylko takich bo pacjent może nie wiedzieć czy jest czy nie jest uczulony. Prezerwatywy również istnieją dla tych co są uczuleni na lateks

Kolekcjoner
09-07-2012, 13:05
Produkty są teraz tak zaawansowane że takie rzeczy się zdarzają i zdarzać będą. Większość firm zalicza tego typu wpadki. Kto nic nie robi nie popełnia błędów.

m_o_b_y
10-07-2012, 21:30
Na dpreview ukazały się dalsze rewelacje na temat skutków działania owego cynku w aparatach 650D:

http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras?pageKeyCode=prdAdvDetail&docId=0901e024805ba6ce&WT.mc_id=C126149

Okazuje się, że wysoka temperatura i wilgotność mogą uruchomić działanie cynku (reakcje alergiczne skóry i zmiana koloru okładziny gumowej z przodu aparatu).
Owa wredna substancja nazywa się cynk bis (N,N’-dimethyldithiocarbamate).
(Może nasi fotograficy, chemicy z zawodu, wytłumaczą, co to za trucizna ?)

Canon przewiduje możliwość wymiany owej okładziny, ale - jak na razie - dotyczy to tylko mieszkańców USA i Puerto Rico.
Mieszkańcy innych krajów maja się skontaktować z lokalnymi centrami wsparcia Canona.

pan.kolega
11-07-2012, 00:55
dlatego kupuje się rękawiczki nitrylowe, które są hypoalergiczne. W lateksie jest jakiś składnik, który właśnie uczula jeśli oczywiście ktoś jest na niego uczulony dlatego większość lekarzy używa tylko takich bo pacjent może nie wiedzieć czy jest czy nie jest uczulony. Prezerwatywy również istnieją dla tych co są uczuleni na lateks

W lateksie sa bialka naturalnej gumy, ktore moga powodowac bardzo grozne uczulenia, ale nitryle tez zawieraja akceleratory, jak guma na Canonie.

Po prostu producenci gumy nie zdazyli opanowac tych (skomplikowanych) i nowszych procesow. Wycofano akcelerator ETU, ponoc bardo dobry, bo jest rakotworczy i ogolnie trujacy, a ten bis metyloditio karbaminian cynku troche mniej, za to grzyb na sprzecie nie wyrosnie.

pawelo1
11-07-2012, 12:08
producenci nie powinni zmieniać technologi produkcji gum do body skoro wcześniejsze były dobre i nic się z nimi nie działo, więc sami sobie są winni bo widać jak testują to wszystko za to biorą tyle pieniędzy i płacą pracowniką za kontrole jakości nawet szkoda gadać żeby to się przytrafiało firmie która nie jest od wczoraj na rynku i to w 21 wieku takie rzeczy się działy. Mają dziwną polityke i to bardzo coś jest dobre to trzeba spierniczyć na złe i szkodliwe a później wielce przepraszać a to do organizmu się wchłania niestety. Wcześniej nie mieli takich urządzeń technologicznych, laboratorium składników i problemów nie było żadnych, a teraz błędy non stop co nie powinno się pojawiać w sprzęcie i to za nie małe pieniądze. Moja mama jest uczulona na lateks i stosuje tylko rękawiczki nitrylowe jak i stomatolog do którego chodzi i nic się nie dzieje bo są hipoalergiczne i nie mogą uczulać.

Bangi
11-07-2012, 12:41
producenci nie powinni zmieniać technologi produkcji gum do body skoro wcześniejsze były dobre i nic się z nimi nie działo(...)

zgadzam się w pełni z powyższym, tylko, że pewnie producenci szukają osczędnosci i stąd pewnie eksperymentowanie z nowymi "technologiami",
sowją drogą mogła też być tak, że technologia jest ta sama tylko jakiś składnik został zanieczyszcony, np. na etapie transportu, różne rzeczy się dzieją, niestety :(

pan.kolega
11-07-2012, 19:08
zgadzam się w pełni z powyższym, tylko, że pewnie producenci szukają osczędnosci i stąd pewnie eksperymentowanie z nowymi "technologiami",
sowją drogą mogła też być tak, że technologia jest ta sama tylko jakiś składnik został zanieczyszcony, np. na etapie transportu, różne rzeczy się dzieją, niestety :(

To sie kupuje w Chinach...

http://www.alibaba.com/product-gs/504704269/Rubber_accelerator_ZDEC_ZDC_EZ.html

m_o_b_y
18-07-2012, 22:53
Canon USA zareagował, a co na to Canon Polska ?
Dalej o tym sza ???
Zamiatanie pod dywan ? :lol:

m_o_b_y
21-07-2012, 21:30
W końcu zareagował i Canon Polska. Poniżej link do strony informującej o naprawach:

EOS 650D (http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_650D.aspx?faqtcmuri=tcm:125-948234&page=1&type=important)

Od 17 lipca pechowe egzemplarze 650D mają być naprawiane.

xeo
27-08-2012, 23:42
Czy ktoś przechodził proces naprawy tej usterki? Ile to trwało, jak się skończyło?

enforces
31-08-2012, 15:30
Czy ktoś przechodził proces naprawy tej usterki? Ile to trwało, jak się skończyło?

ja się zastanawiam nad tym, ale chwilowo nie mam czasu się tym zająć

Damian Kasprzak
01-09-2012, 14:28
Eh, właśnie sprawdziłem numer seryjny mojego aparatu, i co się okazało.. że jest z felernej taśmy, Jestem ze szczecina, najbliższy punkt w.. Warszawie ? , i co ja mam robić ? . Ciekawi mnie czy ten grip mocno " wybieleje " ? , co do uczuleń to nie jestem na nic uczulony.. ale to 'wybielenie' mnie denerwuje..

enforces
01-09-2012, 15:47
Wróciłem z chorwacji. Grip nadal czarny, słońce było niemiłośierne.

Damian Kasprzak
01-09-2012, 18:23
Wróciłem z chorwacji. Grip nadal czarny, słońce było niemiłośierne.

A którego dokładnie go kupiłeś ?. Chociaż tyle pocieszenia..

enforces
02-09-2012, 12:16
A którego dokładnie go kupiłeś ?. Chociaż tyle pocieszenia..

tydzień po pojawieniu się w sklepach więc trochę już go mam.

Damian Kasprzak
03-09-2012, 21:03
tydzień po pojawieniu się w sklepach więc trochę już go mam.

A zamierzasz coś z tym robić? tzn oddać go na gwarancję ? .