Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Awaria Pamieci Canona

hermes2323
05-07-2012, 18:57
Witam

Mam problem z eos 40d gdyż resetuje się ciągle w nim data i godzina, ustawienia itp. Czyli odpowiedzialna za to jest bateria od pamięci CR2016. Bateria rozładowuje się sama po 1 dniu.
Zmierzyłem miernikiem ciągłość i okazało się że są zwarte piny lub coś uszkodzone jakiś układ czy element w aparacie (czyli aparat ma zwarcie na tych pinach od baterii CR2016).
Nie mam pojęcia co to może być za przyczyna. Aparat bez baterii CR2016 pracuje bez problemu.
Obecnie używam nie oryginalnej baterii zasilającej BP-511. Po każdym wyjęciu baterii zasilającej czy wyłączeniu aparatu jest to bardzo uciążliwe gdyż zawsze trzeba ustawiać datę i ustawienia nie które w aparacie.
Zanim wyślę go do serwisu to sam spróbuje naprawić.
Moje pytanie czy ktoś wie co może być tą przyczyną tego zwarcia.
Może ktoś posiada jakieś schematy elektroniczne do tego eosa.
Lub jakąś podpowiedz jak to naprawić bo czuję że bez rozkręcenia się nie obejdzie.
z góry dzięki za jakiekolwiek odpowiedzi.

hermes2323
18-09-2012, 13:38
Naprawa zakończona problemem okazał sie kabel przykręcony śrubką , nie wiadomy czy fabrycznie czy aparat byl gdzieś w servisie. prawdopodobnie to drugie. datę i godzinę zapamiętuje ale jest problem jeszcze z przyciskiem info nie zapamiętuje ustawień na LCD

natali12
18-09-2012, 13:53
Myślę, że kabel był przycięty ponieważ aparat był rozkręcany. Sprzedawca nie wspomniał o tym?