PDA

Zobacz pełną wersję : 5d MK II - nie potwierdza ostrości

nosorozec
05-07-2012, 10:13
Witam,

5dMk2 przestał mi potwierdzać ostrość (czerwone punkty Autofokusa w wizjerze) - czyli kadruję, ostrzenie, słychać beep ale nie miga punkt autofokusa, który złapał ostrość.

Jak chcę wybrać który punkt autofokusa który ma ostrzyć - też nie zapalają się na czerwono podczas kręcenia kólkiem (widać tylko na LCD na górze body).

Zdjęcie wychodzą ostre - tutaj, na szczęście nic się nie zmieniło.

Dajcie znać czy tylko Żytnia (może ktoś wie co to za część) i czy może coś się da zrobić ręcznie...

Pzdr,
Konrad

shutter
05-07-2012, 14:02
A jaki masz ustawiony tryb AF?

nosorozec
05-07-2012, 20:47
A jaki masz ustawiony tryb AF?
One Shot

kawalek
06-07-2012, 08:53
patrzyłeś z róznymi obiektywami ?

Czacha
06-07-2012, 08:55
Podswietlanie punktow mozna wylaczyc w ustawieniach custom - sprawdz moze tam? Nie dzialaja tez w trybach pracy AF AI Servo oraz AI Focus, ale juz wspomniales ze uzywasz One Shot.

nosorozec
06-07-2012, 10:07
patrzyłeś z róznymi obiektywami ?

Tak z każdym jakim mam - jest tak samo... Chyba jednak jest jakaś zwałka elektroniki.

W słabym świetle widać, że niektóre ledwo (2 skrajne prawe gdy aparat jest poziomo), ledwo coś tam przyświecą na czerwono.

Goomis
06-07-2012, 13:17
A w wizjerze widzisz prawidłowo ustawioną ostrość? Mogła się matówka przesunąć.

nosorozec
07-07-2012, 12:59
A w wizjerze widzisz prawidłowo ustawioną ostrość?

Tak w wizjerze widzę prawidłowo.

Mogła się matówka przesunąć.
Przewróciła mi się torba z aparatem (zsuneła się z motocykla) -> może się rzeczywiście coś poluzowało.

Co najlepiej jest sprawdzić?

arturs
08-07-2012, 00:47
wyjmij i włóż matówkę jeszcze raz - chyba w instrukcji jest jak to zrobić a jak nie ma to trzeba zajrzeć do komory lustra i u góry powinien być zaczep - leciutko wyciągnąć, matówki NIE DOTYKAĆ Palcami ani NIE CZYŚCIĆ szmatką itp. rzeczami (można leciutko syf zdmuchnąć gruszką).. i założyć z powrotem..