Zobacz pełną wersję : 60d czy 600d ?
wycisz67
04-07-2012, 06:27
Zastanawiam się nad kupnem nowego aparatu(do tej pory bawiłem się,, rebelem xt").Czytałem tu opinie i porównania 60d i 600d i zdecydowałem się szukać dobrej ceny na 60-kę.Trafiłem na taką oto ofertę na amazon
http://www.amazon.com/Canon-Digital-55-250mm-Telephoto-Accessory/dp/B0046DDG9O/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1341373751&sr=8-1&keywords=canon+60d+coupon
ale nie jestem za bardzo zorientowany w obiektywach i ich ,,wartości" i nie wiem ,czy te tutaj są coś warte,czy to chłam.
Bardzo proszę o jakąś podpowiedź... warto to kupić czy ,,mina"?
Aparat 60d fajny godny polecenia. Jeśli chodzi o obiektyw to zależy do czego będziesz miał zamiar go używac.
Zdecydowanie 60D.
A obiektyw...Jeśli nie zdecydujesz się na dwie, trzy stałki, to i tak Twoje poszukiwania zakończą się pewnie na Tamronie 17-50/2.8 z VC, lub bez VC.
Zakładam, że nie weźmiesz stałek:), a budżet na szkło jest poniżej 2kzł :).
wycisz67
04-07-2012, 07:06
Zdjęcia w pomieszczeniach ,pejzaż,macro ,architektura ,imprezy(?) czyli wszystkiego po trochu, po prostu lubię pstrykać wszystko dookoła.
Do starego aparatu XT mam obiektywy 18-55 i 75-300(a symbole podawane przy obiektywach- np.f/3.5-5.6 IS ...w sumie niewiele mi mówią i nie wiem za bardzo co oznaczają) i to mi w zasadzie wystarczało
hmmm, to myślę, że Tamron 17-50/2.8 w zupełności Ci wystarczy.
Przynajmniej w pomieszczeniach, w miarę dobrym świetle będziesz mógł się pokusić o pstrykanie zdjęć bez lampy.
A 17mm to w zupełności szeroko żeby pstrykać pejzaże i całą resztę....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Oczywiście piszę tu o mniejszych ogniskowych.
Bo jeśli masz potrzebę większych zakresów, to w grę wchodzi kolejne szkło... :)
To warto się douczyć co te symbole oznaczają :)
Obiektywy które są w tamtym zestawie są całkiem przyzwoite, tyle że obiektywy już masz. ewentualna przewaga zestawu z Amazona to stabilizacja, oba obiektywy są stabilizowane (IS). Nie wiem jakie Ty masz bo nie napisałeś. Jeśli Ci na niej zależy a Twoje są bez stabilizacji to można brać a to co masz sprzedać. W przeciwnym razie poszukaj samego korpusu. Jedyne "miny" jakie znalazłem w tym zestawie to bezmarkowa karta i statyw.
wycisz67 jak nie potrzebujesz kręcić filmów to pomyśl nad używanym 40d/50d; do tego zostanie więcej złotych na szkło, statyw etc
zdjęcia w pomieszczeniach ,pejzaż,architektura ,imprezy(?) czyli wszystkiego po troch
wspomniany tamron 17-50 2.8 bez VC to dobry wybór na początek;
macro
proponuję zacząć od jakiegoś zestawu m42 który złożysz za nie duże pieniądze
i jeszcze może zostać na porządny statyw, karty
michael_key
04-07-2012, 17:20
[...] ale nie jestem za bardzo zorientowany w obiektywach i ich ,,wartości" i nie wiem ,czy te tutaj są coś warte,czy to chłam.
To dobre obiektywy, na pewno do ukierunkowania swoich preferencji fotograficznych w sam raz.
Zastanawiam się nad kupnem nowego aparatu
ale nie jestem za bardzo zorientowany w obiektywach i ich ,,wartości" i nie wiem ,czy te tutaj są coś warte,czy to chłam.
Bardzo proszę o jakąś podpowiedź... warto to kupić czy ,,mina"?
Zanim kupisz poczytaj o aparatach i obiektywach np. tutaj albo na optyczne.pl gdzie znajdziesz dużo testów i opinii. Nie ładuj się w nic zanim nie będziesz pewien co chcesz a to już mniej więcej powinieneś wiedzieć bo nie zaczynasz przygody z lustrem od tego zakupu.
55-250 jest dla mnie bardzo dobrym obiektywem, 18-55 średnim ale w większości przypadków może być.
Zdecydowanie 60D! bo to niezły sprzęt. Szkła z przedstawionej oferty też mogą być na początek.
tomphoto
04-07-2012, 22:30
Polecam dwu cyfrową wersje canona, średnio zaawansowany aparat.
Jako że miałem 600D i kupiłem właśnie 60D - to bierz od razu 60D póki są nowe w sprzedaży .