Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : tamron 17-50 z VC wypadła soczewka

Morfii
03-07-2012, 15:41
Witam,
otóż podczas wypadu nad morze mój tamron uległ upadkowi (a raczej spadła mi cała torba na ziemie - ok 1 m wys.)... podczas tego upadku wypadła druga soczewka - patrząc od strony osłony przeciwsłonecznej...
moje pytanie brzmi... jak te soczewki się trzymają ? Czy tylko na wcisk czy były klejone ? I jak rozebrać i złożyć tego tamrona ? Ma ktoś jakiś filmik instruktażowy ? chętnie spróbuję to naprawić :p
Za pomoc THX

dziobolek
03-07-2012, 18:16
Zdjęcie pierwszej soczewki jest proste - http://www.youtube.com/watch?v=IiOj-7MAO_w

Pozdrówka!

haze
03-07-2012, 19:07
Przednia soczewka jest faktycznie prosta w demontażu, ale zaznacz sobie jej położenie najlepiej jakąś taśmą klejącą nie zostawiającą kleju (są takie medyczne np). Tzn. przeciągasz sobie paskiem po soczewce i obudowie i później rozcinasz. Jeśli nie oznaczysz to później mogą być problemy z ostrością. Problem jednak w tym że wyleciała Ci soczewka ogniskująca, a tutaj z racji jej ruchliwości mogło się stać coś więcej niż tylko wypadnięcie szkła...
Generalnie to one są chyba w te tuleje wprasowywane (na pewno przednia jest).

Morfii
03-07-2012, 21:41
No i operacja udałą się... pacjent będzie żył... jutro wstawię jakieś fotki (bo jakaś galanta burza idzie w moją stronę ) może się komuś przyda. Soczewkę wcisnąłem - ładnie wskoczyła na swoje miejsce. Rezultat jest taki że lepiej trafia w punkt.. i jeśli ktoś ma brudną soczewkę to warto sobie samemu to przeczyścić... 6 śrubek i po sprawie. Filmik bardzo dobry :)

Grzesiek_PL
04-07-2012, 12:57
W kicie 18-55 IS tak samo się ściąga przednią :)