Zobacz pełną wersję : 5D Mark II - nieostre zdjęcia w ruchu
Witam!
-mam problem tego typu że gdy robię zdjęcie "czegoś" co jest bez ruchu wszystko jest ok. ostre itd.
-gdy robiłem zdjęcia ludzi którzy tańczyli ,skakali ,byli w ruchy na 10 zdjęć wychodzi 1-2 ok. a czasami jeszcze gorzej :(
-różne próby ,różne ustawienia ,i zawsze to samo - brak ostrości :(
-dzieje się tak z trzema szkłami więc wina szkła odpada (24-70,70-200,50mm)
-czasy na których robiłem to 1/100 1/125 1/160 1/200 1/250
-w nikonie przez 8 lat nie zdarzyło mi się coś takiego
-myślę że ja robię coś nie tak , tylko nie mogę ogarnąć co :(
-pytanie do użytkowników 5D-Mark II , czy macie na to jakiś sposób ?
rafal1980
03-07-2012, 15:14
Nie od dziś wiadomo, że 5d mark II nigdy nie był demonem prędkości AF.
Obawiam się, że to właśnie jest Twoja bolączka.
środkowy punkt + lampa ze wspomaganiem af :)
a mnie się wydaje ze to wina operatora a nie maszyny ;)
dla 70-200 czas 1/250 na długim końcu to chyba minimum, prawda?
-środkowy punk + wspomaganie af - to mam
- dla 200mm może tak , ale dla 24-70 , 50 - to raczej nie
-środkowy punk + wspomaganie af - to mam
- dla 200mm może tak , ale dla 24-70 , 50 - to raczej nie
co do instrukcji to czytałem
Poruszyć można i na 1/160 sekundy.
Pokaż cropy z miejsc, gdzie miała być ostrość wg ciebie.
Przy założeniu, że chcesz zamrozić ruch skaczących, tańczących ludzi światłem zastanym to czas rzędu 1/250 będzie częstokroć za króki, co prawda rzadko mi się zdarza focić takie przypadki, ale latam za dzieciakiem i dopiero przy czasach rzedu 1/400 mam większość fotek ostrych.
Czy te rozmycia dotyczą tylko obiektów - ludzi, czy też cały kadr?
Witam, mam podobny problem z tym ze ja sie wylozylem jak dlugi razem z aparatem w reku musze przyznac ze wytrzymala bestia z tym ze aparat robil ostre zdiecia jeszcze dobra 2 miesiace i w zeszlym tygodniu przestal wszystkie sa nie ostre i przy 1/2500 sek wiec nie ma mowy o poruszeniu ( wszystkie zdiecia sa do **** ) zostaje serwis i justowanie.
Ewentualnie samemu ...
https://picasaweb.google.com/www.skito.foto.pl/1?authkey=Gv1sRgCM_2gYL3gNyKDg#5760950260271705010
ten obiektyw nie należy do najlepszych i lubi mieć problem z ostrością zwłaszcza przy kiepskim świetle
taki podstawowy plastyk fantastic, dobry do robienia zdjęć koleżance w parku
na ślub bym go nie wziął
rafal1980
03-07-2012, 16:53
Oj to na pewno nie była taka dynamika, żeby nie ustrzelić tego na ostro.
Ze światłem również widzę, że problemu nie było. Hmm..
https://picasaweb.google.com/www.skito.foto.pl/2?authkey=Gv1sRgCMnT2fSR4Pj_Uw#5760958147645879378
https://picasaweb.google.com/www.skito.foto.pl/2?authkey=Gv1sRgCMnT2fSR4Pj_Uw#5760958147645879378
ciężko stwierdzić ale chyba najostrzejszym punktem jest lewa dłoń tej pani, czyli ostrość przed nią złapałeś, na tym pierwszym ostrość jest chyba za, coś nie tak z puszką chyba
coś nie tak z body,piątka ma problemy z ostrością ale do przeżycia, na fotach widać, że to zbyt silne nie trafienie,spytam czy aby nie masz włączonego śledzenia? af?
mariusz2704
05-07-2012, 09:54
Nie przejmuj się. Ja też byłem w szoku jak zamieniłem d700 na 5d2. Trenuj na centralnym i jakoś to będzie. Chyba, że zainwestujesz w 5d3 albo jakąś 1 :-)
Nie przejmuj się. Ja też byłem w szoku jak zamieniłem d700 na 5d2. Trenuj na centralnym i jakoś to będzie. Chyba, że zainwestujesz w 5d3 albo jakąś 1 :-)
Przy 50/1.8 to niewiele da.
Grzesiek_PL
05-07-2012, 13:42
Ja to byłem w szoku jak zmieniłem 50 1.8 II na 1.4 ;)
Co prawda nie jest to pełny USM ale jest dużo pewniejszy.
5D II z 50 1.4 robiłem raz zdjęcia biegnącego dziecka (w kierunku do aparatu), AF servo, seria, bardzo jasny dzień, i większość zdjęć miałem trafionych (na F1.4) :shock:
Punkt AF oczywiście centralny, tylko nie pamiętam czy rozszerzony czy nie.
coś nie tak z body,piątka ma problemy z ostrością ale do przeżycia, na fotach widać, że to zbyt silne nie trafienie,spytam czy aby nie masz włączonego śledzenia? af?
-tak miałem włączone śledzenie AL Focus
-tak miałem włączone śledzenie AL Focus
:arrow: Jeden z najgorszych obiektywów (pod względem AF) w systemie
:arrow: Jedna z najgorszych puszek pod względem AF z kompletnie nieużytecznym trybem servo
Czego się spodziewałeś po takiej kombinacji? :oops:
Czego się spodziewałeś po takiej kombinacji? :oops:
łatwego zarobku pewnie
łatwego zarobku pewnie
-ale śmieszne :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
szukam pomocy i wypowiedzi ludzi którzy mieli ,mają ten sam problem i jak sobie z tym radzą
-wszystkim "mistrzom nieomylnym" za dziwne wypowiedzi typu:"łatwego zarobku" itp. DZIĘKUJĘ
Wyłącz śledzenie, to w canonie za dobre nie jest. Niestety to nie to samo, co d700. Natomiast kolegę becka, bijace pianę olej, są tacy co maja okres, ktory musi udzielać się na forach, bo nikt inny ich nie słucha :)
Sent from my iPad using Tapatalk HD
łomatko a juz myslalem o 5D II, chyba jednak D700 jest lepszym wyborem ;)
W D700 bedziesz sie meczyc z kolei z kolorami :]
Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
W servo warto włączyć rozszerzenie punktów - to bardzo pomaga. A w takich sytuacjach i tak tylko One shot.
megatlen
10-07-2012, 13:31
Może i ten obiektyw 50mm jest jasny, ale w takich warunkach to się zupełnie nie sprawdza i może mydlić. Zgadzam się z przedmówcami, że do tych celów lepiej go nie używać.
Co do zawodności AF w MK II to kolega nie ma takich problemów.
Leszek Skwierawski
01-08-2012, 23:48
No właśnie mam ten sam problem.... tyle że kolory w Kelwinach sobie w D700+24-70 ustawie a w mkII + 24-70 , ani mi w ostrość nie trafia ani kolory nie są takie jakie powinny.... macie namiary na jakieś testy do wykonania w domu czy tylko serwis ?
I to jest właśnie urok 5dmkII - "kompromis pomiędzy plusami i minusami". Obrazek extra, AF porażka. M.in. z tego powodu niestety zrezygnowałem z niego, pozostając przy starej 5-ce. Może kiedyś nabędę, ale już mkIII lub coś z "1". ;) Kto wie, kto wie... Pozdrawiam.
cohontes
18-08-2012, 11:52
Jeśli bolączką jest AF ;) to zmiana na starą piątkę chyba niczego nie zmienia, chyba, że o czymś nie wiem :D
Zrobiłem na ślubie jakieś 1000 fot i z tego może 10 nieostrych (5dmkII + 24-70) u mnie AF w 5d działa sprawnie (tylko centralny).
Czy nikt nie widzi że kolega nie trafia punktem AF w cel ? Zdjęcie jest ostre, tylko nie tam gdzie trzeba. Wybierz centralny punkt AF i wal w kontrastowe elementy na twarzy, jak masz refleks to szybko przekadruj i naciskaj spust - czasu masz mało :). Polecam poćwiczyć na domowym psie lub kocie sąsiadki.
w trzecim poście to już napisałem
IMHO sprzęt nie jest tu raczej niczemu winien, tylko operator i jego nastawy. Jak widać ( bez obrazy ) wyobraźnia szwankuje i tyle.