Zobacz pełną wersję : Cena Zenitara 16mm f2.8
liquidsound
02-07-2012, 10:39
Koledzy i koleżanki,
jaka aktualnie cena tego szkiełka z mocowaniem do canona uważana jest za rozsądną? Na polskim portalu z dużą tradycją wisi jeden za 880zł rzekomo nówka. To nie za dużo? Bo tak się waham czy brać, czy nie brać...
ja kupiłem w zeszłym roku za 480, a sprzedałem niedawno za 785 :) ceny są obecnie chore
Imho nie warto ;) Mam z mocowaniem do nikona, a płaciłem w marcu tego roku około 530 złociszy. Poczekaj z tym do października ;)
http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_trksid=p5197.m570.l1311&_nkw=zenitar+16mm&_sacat=0
no niestety ceny poszły w górę, a może raczej wyrównały się. zachód płaci więcej więc i ceny podnieśli. Pamiętam, kiedyś (ok 7 lat temu) rozmawiałem z przedstawicielem producenta Pelenga (to coś podobnego) to oferował po 60$/ sztukę (loco odbiorca) ale w ilości paletowej. Dziś na rosyjskiej czy ukraińskiej stronie z aukcjami kosztuje tyle samo co na US albo UK ebayu.
Bagnet007
05-07-2012, 23:27
Pamiętam jak kupowałem od Ukraińca nówki z mocowaniem EF za 300..
Rozsądna cena za to szkło to ok.600zł . Problem polega na tym, że aktualna dystrybucja tego szkła to firma z USA a dolar rośnie.
liquidsound
06-07-2012, 09:35
Kupiłem, nie mam ochoty czekać do października bo sezon ślubny trwa. Czy kupię 200zł czy taniej to już większej różnicy nie zrobi, a wszyscy młodzi pytają o fiszaja, co najmniej jakby to było coś fajnego...
wszyscy młodzi pytają o fiszaja, co najmniej jakby to było coś fajnego...
To jest coś fajnego, o ile potrafi się tego używać. W zeszłym tygodniu spotkałem młodą parę (nie, nie chodzi o ślubnych), których fascynacją był właśnie zabrany fish. Połączenie d3x i fisha albo 70-200 przyciąga ludzi jak magnez, niestety. Strzeliłem im kilka fotek i jak bardzo by źle wyszły, przyciągał ich efekt fisha.
Dla mnie, to świetna sprawa do architektury czy wybranych widoczków, ale focenie ludzi? To tak jakbym namalował im wąsy po twarzy i wysłał do rodziny do oceny. Totalnie nie czuję tego efekty do foto ślubnej czy portretowej ;)
rabarbar
17-07-2012, 17:47
Bo ludzie lubia sie bawic, smiac ze swoich przywar, tym bardziej ze taki fisz to wszystko przerysuje i nikt nie powie "ale ja mam ogromny nos", tylko powie "zobacz jakiego mam smiesznego nochala na tym zdjeciu".