Zobacz pełną wersję : Któy aparat będzie lepszy?
Vigilante
02-07-2012, 08:48
Jestem na etapie kupowania pierwszej lustrzanki cyfrowej, jak do tej pory dość dobrze służył mi kompakt ale od czasu do czasu miałam styczność z przeróżnymi lustrami, od canonów przez nikony po sony.
Uważam, że najlepszy aparat z jakim miałam do tej pory styczność to Canon 50d, no ale niestety chyba na razie mnie na to cóś nie stać.
Myślę o używanym, bo znając życie za jakieś 2-3 lata i tak przesiądę się na coś innego. Nie chcę byle czego, bo tak na prawdę to aparat głównie do szkoły (idę na profil fotograficzny).
Zastanawiałam się nad canonem 30D lub pentaxem K200D. I tu pytanie do Was, który aparat lepszy? Do którego będzie potem łatwiej znaleźć kolejne obiektywy? I który, po prostu jest bardziej wielozadaniowy? (choć głównie fotografuję portrety no ale nie wiadomo co mnie czeka w niedalekiej przyszłości).
Ewentualnie może jakiś inny, który nie będzie za drogi ale lepszy od wyżej wymienionych? Ostatnio polecano mi canona 350d, a więc może to?
Z góry dziękuję za pomoc ;)
zobacz:
1 google
2 allegro- do której marki masz więcej szkieł i ich ceny
kerami82
02-07-2012, 09:21
Najlepiej jakbyś podał w jakich kwotach mamy sie obracać. Trzeba pamiętać, że równie ważne albo i wazniejsze są szkła do aparatu. Jeśli jednak masz już upatrzoną kwotę na body i w kwestii szkieł masz klarowność to spróbujemy Ci cos dobrać w danych widełkach.
30D to bardzo dobry aparat na początek ale nie tylko.
obecnie można go naleźć w naprawdę dobrej cenie, czyli +/- 1000-1200zł.
Jeśli cena Cię nie przeraża to dobry wybór.
To ja bym w 40d celował... matryca nowszej generacji, itp. Jeżeli aparat ma być tez do filmowania to może 550d? Droższe ale nowsza matryca, etc...
Został bym w pentaxie/canonie jeżeli chodzi o szukanie aparatu. Do obydwu podepniesz szkła m42, które są dość tanie a dają świetny obraz (do tego matówka z klinem i jest dobrze :]).
Vigilante
02-07-2012, 17:51
Znalazłam dwa aparaty, które by mnie interesowały Canona 350d(+obiektyw EF-S 18-55mm) z przebiegiem 7700 zdjęć za około 700zł (!!)
albo canona 30d(+obiektyw EFS 18-55) z przebiegiem 7000 za 1 350.
Myślę,że któryś z tych byłyby dla mnie dobry. Choć wciąż zastanawiam się nad tym pentaxem... Słyszałam opinie, że trzysta pięćdziesiątka nie zawsze daje radę, co prawda raczej nie planuję zdjęć przy jakiś ekstremalnych warunkach ale kto wie.. i obawiam się, że będzie dla mnie trochę za mały.. Tak. mimo, że jestem drobną kobietką to lubię sobie ponosić (takie tam przyzwyczajenie), wolę czuć wagę aparatu.
Przy trzydziestce martwi mnie troszeczkę fakt, że to już dość stary aparat i zawsze może coś paść.
swi3zy - też myślałam o 40d ale nie potrafię znaleźć go w takiej cenie, żeby mnie stać było. Ale ogólnie nie planuję kręcenia nim filmów czy czegoś takiego. Ogólnie słyszałam kiedyś opinię, że wszystkie do 50d są okej, a potem już tylko szajs, nie wiem czy to prawda ale i tak sama się długo musiałam przekonywać to poszukania choćby modelu 60d...
PS. Dodam, że niezależnie od tego jaki aparat kupię planuję w niedalekiej przyszłości dokupić obiektyw 50mm 1.8
Jako były użytkownik obu systemów, aktualnie Canona polecam oba systemy, lecz... każdy ma swoje + i -. Jeżeli nie chcesz rozbudowywać systemu Pentax jest jak najbardziej na plus. K200D jest dobrą puszką, którą mogę polecić, lecz wolałbym od razu wziąć Canona, gdyż... 50 1.8 w Canonie można znaleźć za 300zł, w Pentaxie 50 1.7 to koszt około 700zł. 35 2.4 kosztuje około 600zł. 85 1.8 w Canonie - 1100zł, 70 2.4 w Pentaxie - 1500zł. Jest różnica nie tylko ceny, ale i światła :) Chociaż w Pentaxie - stabilizacja...
I tak jeszcze co mi aktualnie przyszło do głowy - mając Canona - wielu znajomych w szkole będzie miało pewnie również system C, więc możesz pożyczyć szkło, popstrykać znajomego/znajomej szkłem, jest po prostu łatwiej. Jakbyś miała brać 350D, lepiej bierz 450D lub 30D/40D.