Zobacz pełną wersję : Jak zrobić takie zdjecie
Mam takie pytanie jak uzyskać taki efekt jak na zdjęciu. Wiem, że potrzeba wyzwalacz, lecz chodzi mi o złapanie ostrości. A jak ustawić by cały kadr był ostry ? Mam Sayanga fisha i tam ostrość ustawiam automatycznie i cały kadr jest ostry, a jak ma się to z obiektywami z AF ? Wiadomo, jak się robi zdjęcia normalnie nie ma problemu z AF, lecz jak to jest w takim przypadku. Z góry dziękuję za pomoc.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://i.eurosport.pl/2006/07/09/294582-12351758-640-360.jpg)
Trzeba ustawić ostrość i czekać na strzał.
poszukiwacz2006
01-07-2012, 09:22
Sprecyzuj o jaki efekt chodzi? Zerknij na kalkulator głębi ostrości to będziesz wiedział jakie parametry ustawić. Dla mnie trudniejsze byłoby się dostanie za bramkę niż wykonanie takiego zdjęcia. Pozdrawiam.
http://www.tvn24.pl/polska-i-swiat,33,m/jedni-chca-strzelic-bramke-drudzy-fote,261903.html
Sprecyzuj o jaki efekt chodzi? Zerknij na kalkulator głębi ostrości to będziesz wiedział jakie parametry ustawić. Dla mnie trudniejsze byłoby się dostanie za bramkę niż wykonanie takiego zdjęcia. Pozdrawiam.
Aparat oczywiście ustawiony na statywie, więc nie problem by się tam dostać.
Trzeba ustawić ostrość i czekać na strzał.
Tak, wiem. Tylko jak to zrobić ? Gdy aparat jest 20/30m ode mnie nie widzę co się dzieje w wizjerze. Najlepiej chyba mieć obiektyw gdzie się ustawia ostrość automatycznie, jak mówiłem o Samyangu ? Tutaj jest przykład takiego zdjęcia, ostrość nie jest idealna, ponieważ tam była przesłona f/3,5 a powinno być wyżej:
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/429685_387254257952964_2097113228_n.jpg
Tak, wiem. Tylko jak to zrobić ? Gdy aparat jest 20/30m ode mnie nie widzę co się dzieje w wizjerze.
Wyzwalacz radiowy na przykład, widziałeś w ogóle linkowany filmik?
Najlepiej chyba mieć obiektyw gdzie się ustawia ostrość automatycznie, jak mówiłem o Samyangu ?
Chętnie kupię tego Samyanga z automatycznym ustawianiem ostrości :mrgreen:
A poważniej - w obiektywach z AF też można ustawić punkt ostrości ręcznie, to chyba oczywista oczywistość. Poczytaj o hiperfokalnej i zrób sobie parę testów "na sucho".
Tak widziałem film widziałem, ale tam nie było od technicznej strony wytłumaczone. Co do Samyanga, źle się wyraziłem ;D W piłce taka akcja toczy się wolniej, a co z rajdami np ? Tak samo będzie cały kadr ostry ?
A masz w aparacie funkcję A-DEP?
Tak, mam canona 50D. Problem polega na tym, że aż tak się nie zagłębiałem w techniki fotografowania i to mój błąd. Teraz to wszystko nadrabiam.
W piłce taka akcja toczy się wolniej, a co z rajdami np ? Tak samo będzie cały kadr ostry ?
Kadr będzie ostry, poruszający się samochód - niekoniecznie.
Będziesz musiał zwrócić uwagę na czas naświetlania.
Pytanie tylko czy naprawdę w rajdach samochodowych chcesz mieć tak zamrożone zdjęcie? Zdecydowanie lepiej (dynamiczniej) wyglądają zdjęcia gdzie ostry jest samochód, a reszta rozmyta przez panoramowanie.
Kadr będzie ostry, poruszający się samochód - niekoniecznie.
Będziesz musiał zwrócić uwagę na czas naświetlania.
Pytanie tylko czy naprawdę w rajdach samochodowych chcesz mieć tak zamrożone zdjęcie? Zdecydowanie lepiej (dynamiczniej) wyglądają zdjęcia gdzie ostry jest samochód, a reszta rozmyta przez panoramowanie.
Tak zgadza się, akcja jest ważna, lecz będę miał dwie puszki. Jedna wyzwalana przez pilot, drugi który mam w rękach. Co do czasu by auto było ostre ( zamrożone ) na bank bym ustawiał czym więcej 1/2500 lub 1/1600. To samo w piłce takie ustawienia by było zamrożone wszystko.
koledze to chyba chodzi o duza glebie ostrosci... ale to sa podstawy fotografi.
jesli rzeczywiscie chodzi o to.. to ja takie zdjecie zrobil bym tak:
ustawienia na M - f/8 czas minimum 1/1000 adekwatne iso do expozycji, ostrosc w zaleznosci od obiektywu, ale najlepiej ustawic hiperfokalna i po problemie (oczywiscie na MF) i wyzwalane z pilota.