Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z 550D

PhobosD2
30-06-2012, 20:10
Witam

Dziś się mocno zdziwiłem jak włączyłem mojego 550D z 50 1.4 USM.
Chciałem zmienić czas naświetlania pokrętłem ale coś zaczęło świrować bo ze razem z czasem naświetlania pokrętło zmienia mi też ISO x_x.
To samo się dzieje jak chcę zmienić przesłone. Razem z przesłoną zmienia się ISO x_x.
Ponownie wgrałem soft 1.0.9 , wyciągałem baterie na dłuższy czas i to samo jest. Bez obiektywu też tak świruje.

Jest jednak jedna dziwna rzecz w tym wszystkim: idzie zmienić czas naświetlania i przysłonę wciskając dodatkowo poniższe przyciski bez problemów gdy:
1) wciśnie się dodatkowo spust (i trzyma) do pozycji LOCK
2) wciśnie się i trzymie przycisk do podglądu przysłony ( z przodu korpusu na dole po lewej stronie ;-) )

Aparatu nie zalałem i nie uderzałem ani inne tego typu sprawy. To stało się samo z siebie.

Co może być przyczyną i ile może kosztować naprawa?

pozdrawiam :-)

Bangi
30-06-2012, 20:15
Wyślij body do serwisu to się dowiesz. Trudno będzie im zgadywać co jest przyczyną.

Bolek02
30-06-2012, 20:20
Nikt Ci tego nie powie ile będzie kosztować naprawa, bo nie wiadomo co się stało.
Nawet w Serwisie nie dadzą odpowiedzi, dopóki nie obejrzą body.

PhobosD2
30-06-2012, 20:23
Napisałem tu info bo może ktoś sie już spotkał z tym problemem. Jeśli nikt nic nie podpowie to wyśle body i zobacze co mi powiedzą.
Mam nadzieje że to nic drogiego bo nie mam teraz kasy na naprawy :-(

CSI
02-07-2012, 10:26
Objawy mogą wskazywać na ustawienie ISO AUTO i wówczas przy zmianie czasu lub przysłony zmieniać się może czułość.
Proszę ustawić ISO na jedną wartość np ISO 100 i sprawdzić czy wówczas problem się powtarza.

PhobosD2
05-07-2012, 16:07
To nie to :-/ Zmieniając czas naświetlania w trybie M równocześnie zmienia się ISO. Jak zmniejszam czas to ISO się zmienia od najmniejszego do największego i odwrotnie. Problem ze zmieniającym się samoczynnie ISO jest w każdym trybie. Wkrótce wyślę do was aparat na diagnostykę bo sam nie dam rady tego naprawić :-(

PhobosD2
08-07-2012, 19:04
Hmmm ... jakby to powiedzieć: po wielu próbach resetowania ustawień aparatu, czyszczenia styków, bawieniem się przyciskami i pokrętłami aparat poszedł po rozum do głowy i zaczął działać normalnie. Sam nie wiem co było przyczyną tego dziwnego zachowania ale sprawa jest zamknięta i na szczęście dla mnie aparat nie musi póki co trafić do serwisu , ufff :-)